Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 31. 11:02

Hamarosan a Google hívhat rendőrt a rendbontásokhoz

Automatikusan értesítést küldene a hatóságoknak a Google legújabb szabadalmi kérelmében felvázolt rendszere, ha valahol nagyobb tömeg verődik össze. Az egyelőre csak elméleti funkció a felhasználók okostelefonjainak felvételei alapján határozná meg, szükség van-e valamilyen közbelépésre.

Érzékeny pontra tapintott a Google legfrissebb szabadalmi kérelmével. A keresőóriás egy olyan rendszert igyekszik levédetni, amely az okostelefonok felvételei alapján képes felismerni ha valahol tömeg alakul ki, és szükség esetén értesíti az illetékes szervezeteket. Tömeg alatt itt olyan eseményt kell érteni amely feltűnően nagy figyelmet vonz magára, azaz a résztvevők kiemelkedően sok videofelvételt és fényképet készítenek.

A vállalat a szabadalmi kérelemben úgy fogalmaz: “Ha egy tárhelyre legalább adott számú videofelvételt töltenek fel hasonló idő- és földrajzi adatokkal, abból [a rendszer] arra következtet, hogy egy válaszlépést igénylő eseményt történt, ezt pedig egy értesítéssel jelezi (például a bűnüldözési szervek, a sajtó, egy lapkiadó vagy egy nyilvános blog stb. felé)”. A kérvényt böngészők aggodalmát leginkább az válthatja ki, hogy a Google az értesíteni kívánt szervezetek között elsőként a bűnüldözést és a sajtót emelte ki - ez manapság különösen érzékeny területet jelent az elmúlt év megfigyelési botrányait követően.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hasonló eljárással már korábban is találkozhattunk, a tavalyi bostoni maratonon végrehajtott robbantás során például az FBI a résztvevők mobiltelefonnal készített felvételeit használta az elkövetők azonosításához. Ehhez persze le is kellett foglalniuk a készülékeket, a Google módszerével azonban erre már nem lenne szükség. Azt egyelőre nem tudni, hogy a rendszer csak olyan videókhoz és fényképekhez férne hozzá, amelyet a felhasználók feltöltöttek és nyilvánossá is tettek, vagy esetleg a telefonon tárolt összes ilyen anyaghoz, illetve azt sem, hogy kikapcsolható lenne-e a funkció -  mivel azonban a hozzáférést a nyilvános videókhoz most sem gátolja meg senki, joggal gondolhatjuk, hogy az utóbbi lehetőségről van szó.

A legvalószínűbb, hogy amennyiben az elképzelést a gyakorlatba is átültetik, a Google folyamatosan anonim idő-, hely- és multimédia adatokat gyűjt majd azoktól akik elfogadták ezt a lehetőséget, ezek alapján azonosítja a szóban forgó tömegeket, és a szintén az adott helyen és időben készült nyilvános felvételeket továbbítja az érdekelt szervezeteknek. A módszer amellett hogy ijesztő, hasznos is lehet, például koncerteknél vagy hasonló eseményeknél sokkal hamarabb juthatnánk hozzá a résztvevők által feltöltött fényképekhez és videókhoz. Akárhogy is, a funkció bekapcsolásához szinte valószínűleg szükség lesz majd a felhasználó engedélyére, így egyelőre még nincs ok komolyabb aggodalomra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról