Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 22. 09:15

Profitot hoztak az AMD-nek az új Radeonok és konzolok

Tegnap éjjel nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves eredményeit az AMD. A vállalat bevétele nagyot ugrott, köszönhetően az új Radeonok piaci sikerének, illetve az AMD processzoros Xbox One és PlayStation 4 konzolok rajtjának. A cég nyereséget könyvelt el, de az első negyedéves előrejelzése hidegzuhanyként érte a tőzsdét.

Beértek az AMD átalakulásra fordított erőfeszítései, a vállalat a negyedik negyedévben hatalmas bevételnövekedést tudott elkönyvelni, és nyereségről tudott beszámolni. A vállalat nagyjából másfél éve hirdetett új stratégiát, amelynek keretében bevallottan "lefarolt" a PC-piacról és a fókuszt olyan új, nagy növekedéssel kecsegtető területekre helyezte át mint a játékkonzolok, az alacsony fogyasztású szerverchipek, valamint a beágyazott lapkák.

Rory Read elnök-vezérigazgató az elemzői konferenciahíváson elmondta, a vállalat felülteljesítette azt a célkitűzést, hogy 2013 negyedik negyedévére a konzolok és beágyazott chipek a forgalmának 20 százalékát adják. "Meggyőződésem, hogy ez azt bizonyítja, a két évvel ezelőtt felrajzolt stratégiánl helyes és illeszkedik az ipart átformáló trendekbe. Továbbra is jól haladunk afelé, hogy a növekedő üzleteink a bevételünk körülbelül 50 százalékát hozzák 2015 végére" - mondta el Read.

Az AMD a negyedik negyedévet 1,59 milliárd dolláros árbevétellel zárta, ami hatalmas, 38 százalékos ugrást jelent éves összehasonlításban. Ehhez 135 millió dolláros üzemi eredmény társult, ami óriási előrelépés az egy évvel korábbi 422 milliós veszteséghez képest - igaz, az akkori eredményeket egyszeri tételek is húzták. Nettó szinten a vállalat 89 milliós profitot tudott kipréselni magából, míg egy évvel korábban 473 millió dolláros veszteséget mutatott a mérlege.

A grafikus divízió túlnőtt a processzorgyártó részlegen

Ahogy azt az elemzők PC-piaci beszámolóiból, illetve az Intel negyedéves gyorsjelentéséből sejteni lehetett, az AMD processzorok pozíciói tovább romlottak. A cég processzorüzletágánál a bevétel 722 millió dollárt tett ki, ami 13 százalékos csökkenést jelent éves szinten. A vállalat beszámolója szerint az egy chipre jutó átlagos eladási ár némileg növekedett, ami azt jelenti, az AMD által eladott processzorok száma 13 százaléknál nagyobb ütemben csökkent. A vállalat beszámolója szerint viszonylag erős volt a kereslet a felső kategóriás AMD chipek iránt, ami érthető: a tabletek leginkább a belépő kategóriás, legolcsóbb PC-ktől szívnak el vevőket. A processzorgyártó divízió 7 millió dolláros üzemi veszteséget ért el, ami nagy javulás az egy évvel korábbi 323 milliós veszteséghez képest.

Az új Radeonoknak, illetve az Xbox One és a PlayStation 4 sikeres rajtjának köszönhetően ugyanakkor szárnyra kapott a grafikus részleg. A divízió forgalma éves szinten több mint kétszeresére nőtt és 865 millió dollárt tett ki, ami jócskán felülmúlja a processzorgyártó üzletág bevételét is. A Microsoft és a Sony új konzoljában is AMD APU dolgozik, a grafikus részleg hatalmas növekedése egyrészt ennek köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a cég új Radeonjai (R9 és R7 generáció) iránt erős volt a kereslet az ünnepi időszakban. Rory Read az elemzői konferenciahíváson elmondta, a professzionális grafikus chipek (FirePro) is erős negyedévet zártak. A GPU-részleg 121 millió dolláros üzemi eredményt ért el, szemben az egy évvel korábban elkönyvelt 22 millió dollárral.

2014-es tervek

Az AMD idei tervei között szerepel az első 64 bites ARM szerverprocesszorának bejelentése. A Seattle kódevű lapka első mintapéldányai még az első negyedévben elkészülnek az elemzői konferenciahíváson elhangzottak szerint, a vállalat állítja, a szervergyártók és a végfelhasználók (pl. cloudszolgáltatók) oldaláról is erős érdeklődést tapasztal irántuk. A cég terveiben egyébként grafikus vezérlővel integrált, beágyazott ARM lapkák gyártása is szerepel, például mobil eszközök számára.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Január elején elrajtolt a Kaveri, az AMD új APU-ja, egyelőre desktop gépekbe, de később érkeznek a mobil verziók is, illetve a cég piacra dobja kimondottan alacsony fogyasztású gépekbe szánt, Puma-alapú Beema és Mullins chipjeit is. A PC-piactól ugyanakkor sok jót nem vár a vállalat. Bár a két nagy elemzőcég arról beszél, 2014-ben némi növekedés várható a piacon, az AMD saját számításai szerint tovább csökkennek az eladások, nagyjából 10 százalékkal, így a vállalat üzleti tervezésekor ilyen tendenciát vesz figyelembe. Ugyan Rory Read elnök-vezérigazgató szerint is látszanak pozitív jelek a piacon (például a Windows XP támogatásának megszűnése miatti pezsgés), de szerinte egyelőre korai eldönteni, hogy ezek tendenciákká válnak-e az év egészére nézve.

Gyenge előrejelzés

Az első negyedévre ugyanakkor nem sok jóval kecsegtet az AMD. A vállalat saját előrejelzése szerint a bevétele 16 százalékkal esik vissza szekvenciálisan, 1,33 milliárd dollár környékére, ami alulmúlta az elemzői várakozásokat. Az AMD saját bevallása szerint is 7-8 százalék a szokásos szezonális csökkenés a negyedik negyedévről az elsőre, az ennél jóval nagyobb ütemű zuhanás oka, hogy az első negyedév a PC-processzorok, a grafikus chipek, illetve a konzolok eladásai szempontjából is gyenge. A visszaesés hátterében az állhat, hogy a konzolokba szánt lapkákból még bőven van a gyártóknál.

A váratlanul gyenge negyedéves előrejelzés következtében az AMD részvények árfolyama majdnem 12 százalékos esett tegnap. Rory Read elmondta, a vállalat célja, hogy 2014-ben növelje bevételét. 2013-at a cég 5,3 milliárd dolláros bevétellel zárta, ami éves szinten 2 százalékos visszaesést jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról