:

Szerzők: Gálffy Csaba, Hlács Ferenc

2013. november 15. 09:19

Alacsony fogyasztású x86 chipek az AMD-től

Új, alacsony fogyasztású, tabletekbe és notebookokba szánt processzorcsaládokkal állt elő az AMD. A gyártó Mullins és Beema névre keresztelt 28 nanométeres lapkái Puma magokkal érkeznek, egyes darabok fogyasztása pedig mindössze 2 watt lesz.

Komoly teljesítmény- és akkuidő-növekedést ígér az AMD két új APU-jával, amelyet következő generációs tabletekbe, hibrid készülékekbe és notebookokba szán. A Mullins és Beema névre keresztelt lapkacsaládok rendre a Temash és a Kabini rendszerchipeket hivatottak váltani, és komoly előrelépést mutatnak mind a fogyasztás, mind a teljesítmény területén.

Az új lapkák az AMD vadonatúj, Puma kódnévre keresztelt CPU-magját használják, a Puma az előző generációs Jaguar, illetve a korábbi Bobcat utódja, az AMD szerint azonban nem egyszerű áttervezésről van szó, a Puma az alapoktól új fejlesztés. A Beema kettő, illetve négy Puma maggal felszerelt kivitelben jelenik meg, ennek megfelelően 10, vagy 25 wattos TDP-vel rendelkezik. A Mullins gyakorlatilag ennek alacsonyabb fogyasztású, nagyjából 2 wattos (SDP) verziója; a lapkák felépítése egyébként gyakorlatilag megegyezik. Mindkét SoC 28 nanométeres eljárással készül, a fogyasztáscsökkenést tehát a gyártó a mikroarchitektúra finomhangolásával érte el.

Titkos alapok

A Puma magok tulajdonságairól a gyártó egyelőre nem árult el részleteket, így nem tudni, hogy pontosan mely elemeket tervezte újra az AMD, de a tervezők elsősorban a fogyasztás agresszív csökkentésére fókuszáltak, miközben az órajelek is enyhén emelkedtek. A cég által publikált teljesítményadatok szerint a Mullins a Temash-hoz képest mintegy 22-35 százalékkal magasabb sebességet ér el, és hasonló a növekedés a Kabini-Beema viszonylatban is. Teljesítmény terén tehát visszafogott az előrelépés, nagyobb az ugrás viszont a fogyasztáscsökkenésben: a Temash 8 wattos névleges értékével az AMD a Mullins 4,5 wattját, a Kabini 25 wattjával szemben pedig a Beema 15 wattját állítja szembe, így a teljestmény/fogyasztás mutató egyes esetekben meg is duplázódott a gyártó szerint.

A grafikus alegységről az AMD szintén nem fedte fel a részleteket, a szintén visszafogott teljesítménynövekedés nyomán feltételezhető, hogy a feldolgozóegységek száma maradt 2 CU (összehasonlításképp a Kaveri 8 CU-val, a csúcs-videokártya R9 290X pedig 44 CU-val rendelkezik), az elődhöz képest azonban némileg magasabb maximális órajelen ketyeg. Sajnos az AMD a Beema/Mullins esetében nem mondta ki, hogy van-e TrueAudio-, illetve új generációs HSA-támogatás, így feltételezhető, hogy ezek a processzorok még nem rendelkeznek a Kaveriben bemutatkozó CPU-GPU hibridizációs tulajdonságokkal.

Három apró újdonságról azért lerántotta az AMD a leplet. Az első a DockPort csatlakozó, amely DisplayPort-csatlakozót kombinál USB 3.0-s kimenettel, és egyetlen csatlakozóval képes akár három FullHD felbontású monitort, valamint USB-s perifériák garmadáját meghajtani - ez tökéletesen elegendő is egy modern dokkolóállomáshoz. A DockPort az Intel Thunderbolt technológiájának versenytársa lehet, ha rugalmasságban, iparági támogatásban és az implementáció költségében az AMD felül tudja múlni a nagyobbik processzorgyártót. A másik újdonság az AMD biztonsági moduljának első implementációja, az új lapkákban helyet kapott az "AMD Security Processor", amely egy ARM Cortex-A5 mag, ARM TrustZone technológiával kiegészülve. A biztonsági modul kihasználásához szoftveres támogatásra van szükség, az ARM technológiájának licencelése ezért tűnt járhatóbb útnak az AMD számára, mint saját megoldás kifejlesztése.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A harmadik újdonság a Microsoft InstantGo technológia támogatása (korábbi nevén Connected Standby), amellyel a számítógép alvó állapotból képes rendszeresen felébredni, letölteni a futó alkalmazások státuszfrissítéseit (levelek, közösségi alkalmazások, stb.), majd újra visszaaludni. Az InstantGo működése összefügg a Security Processzor jelenlétével, biztonsági modul nélkül nem működik a megoldás.

Sikerre várva?

Az előző generáció Temash chipjei nem váltottak be a hozzájuk fűzött reményeket, azokkal csak maroknyi tabletben és alacsony fogyasztású PC-ben találkozhatunk, az AMD azonban bízik a két új SoC-család sikerében. Erre pedig az Intellel folytatott csatában szüksége is lesz, hiszen még az x86-os tabletek igen szűk piacán sem sikerült felzárkóznia részesedésben, az Intel pedig az új generációs Atomokkal igen agresszíven támadja a tabletes piacot.

Ráadásul az AMD x86-os PC processzorainak piaci részesedése is esni kezdett, az idei harmadik negyedévben 15,8 százalékon állt, egy évvel ezelőtti 16,1 százalékos érték helyett. Riválisáé ezzel szemben 83,3-ról idén 83,8-ra nőtt, az Intel ráadásul jövőre 14 nanométeres eljárással készült chipeket tervez piacra dobni, amely teljesítmény és energiahatékonyság terén is maga mögé utasíthatja az AMD termékeit.

Az új processzorok a gyártó tervei szerint jövő év első felében már termékekben is elérhetők lesznek, az első ilyenek már a 2014-es CES kiállításon be is mutatkozhatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.