Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 26. 09:05

SSD-gyártót vett a Western Digital

Meghallotta az idők szavát a Western Digital, felvásárolta a vállalati SSD-k gyártásában utazó sTec-et. A kis cég most viszonylag olcsón kelt el, vezetői botrányba keveredtek és egyre súlyosabb pénzügyi problémákkal is küzdött már.

HIRDETÉS

Megvette az egyik legnagyobb tapasztalattal bíró SSD-gyártót a Western Digital. A vállalati SSD-k piacán fontos szereplőnek számító sTec-ért (korábban Simple Technology) 340 millió dollárnyi készpénzt ad a WD. A felvásárlás lezárultát követően az sTec a HGST (leánykori nevén Hitachi Global Storage Technologies) részévé válik, amely maga is a Western Digital kizárólagos tulajdonában áll.

Az sTec (Simple Technology) útja 1994-ben indult ténylegesen, amikor felvásárolta a Cirrus Logic flash vezérlőket gyártó üzletágát és belépett a flash memóriák piacára. A cég 1998-ban megvette a SiliconTech céget, ezzel megszerezte annak piaci részesedését és szervezeti hierarchiáját. 1999-ben érkezett meg az sTec első igazi SSD-je, amely a flash memóriát IDE interfésszel kombinálta, maximálisan 1 gigabájtos kapacitás mellett. A cég a következő évben lépett a tőzsdére és ugyanebben az évben szabadult meg konzumer termékeinek gyártásától is, illetve nevezte át magát sTec-re. A cég jelenleg SAS és PCI Express csatolóval rendelkező SSD-ket gyárt, a megcélzott piac igényeinek megfelelően.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A sTec felvásárlásával a Western Digital magas labdát csapott le. A cég ugyanis versenyképes technológiákkal rendelkezik, az elmúlt időszakban több versenytársa is megerősödött ezen a piacon és lehagyta a vállalatot. Az elemzők szerint ennek oka, hogy a vállalat túl sokáig ragaszkodott az OEM-beszállítói pozícióhoz, amelynek keretében kizárólag tárológyártóknak értékesítették termékeiket. Ezzel szemben a sikeres startupok (például a FusionIO) elkezdtek közvetlenül a nagyvállalatok (a tulajdonképpeni végfelhasználók) felé értékesíteni és megkerülték a hagyományos tárológyártókat. Az sTec visszaesését jól mutatja, hogy 2009-ben még egymilliárdos piaci értékelést ért el, ez az érték az elmúlt héten már csak 160-170 millió dollár volt, ehhez képest dupla árat fizetett ki a Western Digital most - elsősorban a részesedésért, másodsorban a műszaki tudásért és szellemi tulajdonért.

Lépni muszáj

A vállalat SSD-k piaca robbanásszerűen nő, annak ellenére, hogy az egységnyi kapacitás jóval drágább, mint a merevlemezes meghajtók esetében. Olyan esetekben azonban, ahol a sebesség (elsősorban a véletlenszerű elérés, IO műveletek száma) a fontos, az SSD-k verhetetlenek egyelőre. Pontosan látja ezt a Western Digital is, a nagy kereslet és a magas árak eredőjeként a piacon vastag profit érhető el, még az éleződő verseny ellenére is.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 14:20

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.