Szerző: Gálffy Csaba

2013. szeptember 10. 14:47

Újabb SSD-s gyártót vett a Western Digital

Mintegy 685 millió dollárt fizet a Western Digital a Virident Systemsért - jelentette be a két vállalat. A felvásárlással a WD tovább erősítette vállalati SSD-s portfólióját, igyekszik jól pozicionálni magát a növekedő piacon.

HIRDETÉS

Gyors ütemben osztja fel egymás között a vállalati SSD-k piacát a két megmaradt nagy merevlemez-gyártó, a Western Digital és a Seagate. A két szereplő ütemesen szippantja fel az értékes technológiával rendelkező kisebb szereplőket, most a viszonylag nagy halnak számító Virident Systems lett a WD-é, 685 millió dollárnak megfelelő készpénzért.

A Virident portfóliójának ékköve a FlashMAX II, amely PCI Express csatolót használó, kifejezetten szerverekbe szánt SSD. A termék 550 gigabájt-2,2 terabájt méretben érhető el, MLC és SLC rendszerű chipekkel. A félmagas kártya gyakorlatilag bármilyen gyártó szerverével kompatibilis. A gyártó szerint a termék még maximális kapacitás közelében is konzisztens teljesítményt nyújt, ebben különböznek elsősorban a vállalati modellek a végfelhasználóknak szánt SSD-ktől.

Nagy torta, nagy szelet

A vállalati SSD-piac elképesztő ütemű növekedés áll az IDC szerint, a piackutató 2017-re 7 milliárd dolláros forgalmat vizionál, ez az érték tavaly még csak 2,5 milliárd volt. A piacon ennek megfelelően nagy a mozgolódás, a nagy tőkeerejű cégek gyors ütemben vásárolják fel az életképes technológiával rendelkező kisebbeket, a WD korábban az STEC-et vette meg, amivel egycsapásra fontos szereplővé vált a piacon.

Virident FlashMAX II - hétszázmilliót ért a WD-nek.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az elemzők szeirnt a Virident váratlanul magas árát valószínűleg az indokolja, hogy a Seagate és a WD árháborúba bonyolódott és több körben egymásra licitált a két cég. A Western Digital egy elemzői konferenciahíváson elismerte, hogy voltak még potenciális vásárlók, de nem nevezte meg azokat. A Seagate szóvivője nem erősítette meg, hogy a cége részt vett volna a gyártóért folyó árversenyben. A Virident az STEC-hez hasonlóan a Western Digital HGST divíziójának része lesz, a gyártó ebbe a volt hitachis divízióba gyűjtögeti a vállalati technológiákat.

A két megmaradt merevlemez-gyártó, a Seagate és a Western Digital mellett az elmúlt években látványosan elment az SSD-piac. A konzumer oldalon olyan nevek, mint a Samsung, az OCZ, a Toshiba és az Intel tarolnak, nagyvállalati környezetben pedig számtalan kisebb startup komplexebb, specializált tárolós termékei értek el piaci sikert.

Célpontban a Fusion IO

A vállalati SSD-k bezzegcége a Fusion IO, amelynek termékeit a HP, az IBM, a Dell és a Cisco is viszontértékesíti, és a Facebook, illetve az Apple is a vásárlói között van. A WD által most felvásárolt Virident Systems a Fusion IO egyik legnagyobb versenytársának számított. A befektetői várakozások szerint a következő célpont maga a Fusion IO lesz, a cég részvényei emelkedtek is 25 százalékot, a most alulmaradt Seagate lehet a vásárló. A Viridenthez képest a Fusion IO ugyanakkor lényegesen drágábbnak számít, jelenlegi piaci értékelése 1,4 milliárd dollár.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 14:30

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.