:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. december 18. 15:24

SSD-cachelési technológiát vett a Samsung

A dél-koreai vállalat meglepetésre felvásárolta a legtöbb SSD-gyorsítótár működését lehetővé tévő szoftveres megoldást. Az NVELO Dataplexet a jövőben várhatóan teljesen a Samsung SSD-khez optimalizálják majd.

Megvenné a Dataplex SSD-HDD automatikus rétegezést végző szoftver fejlesztőjét a Samsung. Az NVELO Dataplex az SSD-t gyorsítótárrá alakítja, amely a használati mintázatnak megfelelően tárolja az adatokat, így gyakorlatilag maximális mértékben ki tudja használni az SSD nyújtotta magasabb teljesítményt. A Dataplex szoftvert az NVELO nem közvetlenül értékesíti, hanem OEM-ek számára teszi elérhetővé, amelyek SSD-ik vagy számítógépeik mellé adják azt. A Dataplex hajtja például az OCZ Synapse és RevoDrive és a Corsair Accelerator sorozatát, de ilyen szoftver biztosítja a hibrid működést a Razer Blade játékra kihegyezett noteszgépben is.

Az NVELO mindössze két éves múltra tekint vissza, a céget a Denali Software önállósította, mielőtt a Cadence felvásárolta volna 2010-ben. Ugyan az NVELO ilyen értelemben fiatalnak számít, a cégben igen tapasztalt mérnökök dolgoznak és a fő terméknek számító Dataplex fejlesztése is hosszú évekre, 2007-ig nyúlik vissza. A Samsung tervei szerint a vásárlással az NVELO teljes műszaki portfólióját és a fejlesztői csapatot is átvenné majd.

Ígéretes technológia

Az SSD-alapú gyorsítótárazás mindig is ígéretes technológiának számított, az emlékezetes Intel TurboMemory ("Robson") megoldás óta különböző cégek, iparági összefogások próbálták elterjeszteni. Nem véletlenül: a lassú, de nagy kapacitású HDD-k és a jóval gyorsabb SSD-k kombinációja már minden felhasználó igényeit képes lenne kielégíteni, azokét is, akik nélkülözhetetlennek találják a nagy tárhelyet.

NVELO Dataplex: ezeket hajtja

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A piacon jelenleg is találhatóak alternatív szoftveres rétegzést végző szoftverek, például az Intel saját Smart Response Technology terméke, amely azonban csak egyes lapkakészletekkel és maximum 64 gigabájtos kapacitásig vehető igénybe. Hasonló elven, bár más megközelítést használva működik az Apple Fusion Drive rendszere is. A szoftverek közös jellemzője, hogy a használati minták alapján meghatározzák a legsűrűbben írt-olvasott adatokat és ezeket a gyorsabb elérés érdekében automatikusan az SSD-re mozgatják. A felhasználó által manuális végzett rétegzéshez képest az SSD így sokkal jobban kihasználható - a teljes operációs rendszer helyett például elegendő csak a valóban használt fájlokat a gyors meghajtóra mozgatni, a terjedelmes ballaszt helyére pedig más gyorsulásra szoruló alkalmazások kéredzkedhetnek fel.

A Samsungnak jelenleg nincs gyorsítótárként használható terméke, ez az NVELO felvásárlásával nyilván változni fog. Feltevődik persze a kérdés, hogy a dél-koreaiak miért vásárolták meg a szoftvercéget, miért nem elégedtek meg azzal, hogy a versenytársakhoz hasonlóan csak licenceljék a Dataplex technológiát. A válasz valószínűleg az, hogy a saját gyártású NAND lapkák, illetve saját fejlesztésű vezérlő mellé szorosan optimalizált szoftvert is szeretnének a koreaiak, ez pedig a mindenki számára elérhető kereskedelmi szoftverrel nem látták elérhetőnek. A Samsung nemrég kiszállt a merevlemezgyártásból, egybe szerelt hibrid meghajtót tehát házon belül már nem tud legyártani, az SSD cache azonban várhatóan a jövőben is fontos üzletnek ígérkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.