Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 27. 12:32

Az LSI vette meg a SandForce-ot

Megvette az LSI a leggyorsabb SSD-vezérlőket gyártó SandForce-ot. Az ügylet nyomán sokkal biztosabbá válik a SandForce lapkák jövője, illetve sokkal sikeresebbel lehetnek termékeik a vállalati piacon.

HIRDETÉS

Az LSI vásárolta meg az SSD-kbe szánt vezérlőlapkák tervezésével és gyártásával foglalkozó SandForce-ot. A hír szerint az LSI mintegy 322 millió dollárnyi készpénzt adott a SandForce-ért, illetve átvállalta az alkalmazottak 48 millió dolláros részvényopcióját is - a végösszeg így 370 millió dollár. A teljesítmény területén vezetőnek számító SandForce mögött így egy tőkeerős, a jövedelmező vállalati szférában jártas tulajdonos állhat, ami hatalmas lökést adhat a kis vállalatnak az Intellel és az OCZ-Indilinxszel szemben.

Tőkeerős háttér, logikus összeborulás

Az iparági pletykák szerint a SandForce már tavaly óta keresete vevőjét, azonban a megszabott, 300-400 millió dolláros ár a legtöbb szereplő számára túl magas volt. A tulajdonosváltás időközben egyre sürgetőbbé vált, a SandForce kiváló teljesítményű vezérlőlapkái mellől ugyanis hiányzott a vállalati szektor meghódításához szükséges szakértelem. Az LSI szárnyai alatt ez a szakértelem házon belül megtalálható lesz, így hatékonyan elvégezhetőek a vállalati felhasználók számára nélkülözhetetlen validációs és minőségellenőrzési folyamatok - a vezérlők szoftveres részének megbízhatóságával ugyanis a múltban számos probléma adódott.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A bejelentés szerint az LSI hatalmas potenciált lát a SandForce megszerzésében - ami nem is csoda. A kis gyártó által készített vezérlők egyedi technológiát használnak: az adatokat kiírás előtt illetve olvasás után be- illetve kitömörítik, amivel akár egy nagyságrenddel nagyobb átviteli sebességet érhetnek el. Az SSD-k által gyorsítható vállalati tárolók tipikusan ilyen tömöríthető adatokkal operálnak (például adatbáziskezelés), a SandForce-ra épülő meghajtók rendszeresen megverik az Intel megoldásait.

Az integráció az egyetlen kiút

A SandForce jelenleg számtalan SSD-gyártó számára szállít lapkákat, várhatóan ezekben a partnerségekben nem hoz változást a most bejelentett felvásárlás. Ettől függetlenül az SSD-piac egyre jobban konszolidálódik, a lapkatervezés a nagy gyártóknál (OCZ, Intel) már házon belül folyik - az egyetlen nagy független vezérlőlapka-gyártó a Marvell maradt. Az Intel által gyakorolt nyomás hatására az SSD-gyártók piaca a jövőben várhatóan tovább konszolidálódik, a chipgyártást, lapkatervezést, összeszerelést és eladást egy kézben tartó óriással ugyanis csak a hasonlóképpen magasan integrált konkurensek tudják majd felvenni a versenyt. Az Intel ugyan egyelőre versenyképtelen a high-end piacon a saját vezérlő fejlesztésének csúszása miatt - ez azonban rövidtávon meg fog változni, ami megújuló nyomás alá helyezi a piacot.

Az LSI-SandForce ügylet várhatóan 2012 elején zárul majd le, a különleges szerződési feltételeknek és a versenyügyi hatóságok beleegyezését követően. Az egyesülés lezárása után a SandForce teljes csapata az LSI újonnan szervezett Flash Components Division-jává válik, amelynek vezetője Michael Raam, a SandForce elnök-vezérigazgatóa lesz.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 14:09

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.