Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Alapkövetelmény lett a DevOps ismerete a fejlesztők számára?

Online szolgáltatások nélkül landol nálunk a PS4

Gálffy Csaba, 2013. november 28. 13:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kiadta a Sony a rajtra elérhető online szolgáltatások kliensalkalmazásainak listáját. Magyarországon sajnos egyetlen ilyen sem lesz elérhető.

hirdetés

A PlayStation 4 európai rajtja november 29-én esedékes, a magyar játékosoknak csak két hetet kell várniuk, december 13-ától megvásárolhatják a PlayStation 4-et, ha ezt korábban, valamilyen kerülőúton, például külföldön nem tették meg. Az amerikai rajt kapcsán született beszámolók alapján a platformexkluzív címek csüggesztőek, a third-party játékok pedig nem néznek ki jelentősen jobban az új konzolgeneráción. A magyar játékosok ráadásul az online médiaszolgáltatásokból is kimaradnak egyelőre.

Streaming nincs, de CD-t se játszik?

A PlayStation blogon közzétett lista szerint a Sony két szolgáltatása (Music Unlimited és Video Unlimited) Nyugat-Európa néhány országában, illetve Ausztráliában lesz elérhető. Külső szolgáltatások, mint az Amazon, a Netflix, vagy a vidZone szintén telepíthető kliensalkalmazással rendelkezik majd, az elérés azonban itt is néhány országra korlátozódik. Ezek mellett van néhány olyan szolgáltatás (NOS Sports, Watchever), amely egy-egy országban működik csupán. A Sony azt is közölte, hogy az alkalmazások eléréséhez nem szükséges a PlayStation Plus előfizetés, amely a multiplayerhez például kötelező.

Ők még nem tudják, hogy Magyarországon nincs Unlimited Music.

Magyarországon azonban egyetlen ilyen online szolgáltatás sem lesz elérhető, sem a Sony saját zenés és filmes szolgáltatásai, sem pedig a külső, már jóváhagyott streaming-rendszerek nem kínálnak itthon tartalmakat. Ezzel sajnos Magyarország nincs egyedül, a környező országok közül csak Ausztria került be néhány szolgáltatásnál a listára, Csehország vagy épp Lengyelország hozzánk hasonlóan sokadrangú célországnak számít.

A PlayStation 4 esetében a helyzetet kissé kellemetlenné teszi, hogy a konzol szoftvere jelen állás szerint nem képes zenét lejátszani, sem CD-ről, sem mp3 (vagy más támogatott formátumú) állományokból - mivel egész egyszerűen nem került bele lejátszóalkalmazás. A Sony illetékesei igyekeztek leszögezni, hogy ez nem egy ördögi üzleti modell eredménye, nem a saját előfizetős szolgáltatásuk felé szeretnék terelni a felhasználókat, csupán az elmúlt néhány hónapban más fejlesztői feladatok kaptak hangsúlyt és elsősorban a játékokkal kapcsolatos hibákat igyekeztek kijavítani.

Shuhei Yoshida, a Sony Computer Entertainment Worldwide Studios vezetője elmondta, hogy a lejátszó fejlesztése folyamatban van és hamarosan szoftverfrissítés révén elérhető lesz a konzolon. A gyártó megerősítette, hogy a jelenleg nem támogatott DLNA szabvány (hálózaton található tartalmak lejátszása) is bekerül majd egy későbbi frissítés során a konzol tudástárába.

Mit, mikor, mennyiért?

A hivatalos közlemény szerint a legújabb PlayStation Magyarországon decem,ber 13-án debütál és 128 ezer forintba fog kerülni, egy választható játékkal (Killzone: Shadow Fall vagy Watchdog) együtt pedig 141 ezer forintot kérnek majd érte. A Sony a PS4 dobozbába a játékgépen és egy kontrolleren kívül egy HDMI-kábelt, egy USB-kábelt, egy headsetet és a tápkábelt csomagol. A PS4-hez tartozó kiegészítők, a függőleges állvány, a Dualshock töltő és a Dualshock 4 kontroller szintén december 13-án jelenik meg hazánkban. A korszerűsített mozgásérzékelőkkel, beépített hangszórókkal rendelkező kontroller fekete, piros és kék színekben lesz elérhető, az ára 18 ezer forint lesz önállóan vásárolva.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A DevOps alapjaiban változtatja meg a fejlesztői kultúrát.