Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 28. 13:53

Online szolgáltatások nélkül landol nálunk a PS4

Kiadta a Sony a rajtra elérhető online szolgáltatások kliensalkalmazásainak listáját. Magyarországon sajnos egyetlen ilyen sem lesz elérhető.

A PlayStation 4 európai rajtja november 29-én esedékes, a magyar játékosoknak csak két hetet kell várniuk, december 13-ától megvásárolhatják a PlayStation 4-et, ha ezt korábban, valamilyen kerülőúton, például külföldön nem tették meg. Az amerikai rajt kapcsán született beszámolók alapján a platformexkluzív címek csüggesztőek, a third-party játékok pedig nem néznek ki jelentősen jobban az új konzolgeneráción. A magyar játékosok ráadásul az online médiaszolgáltatásokból is kimaradnak egyelőre.

Streaming nincs, de CD-t se játszik?

A PlayStation blogon közzétett lista szerint a Sony két szolgáltatása (Music Unlimited és Video Unlimited) Nyugat-Európa néhány országában, illetve Ausztráliában lesz elérhető. Külső szolgáltatások, mint az Amazon, a Netflix, vagy a vidZone szintén telepíthető kliensalkalmazással rendelkezik majd, az elérés azonban itt is néhány országra korlátozódik. Ezek mellett van néhány olyan szolgáltatás (NOS Sports, Watchever), amely egy-egy országban működik csupán. A Sony azt is közölte, hogy az alkalmazások eléréséhez nem szükséges a PlayStation Plus előfizetés, amely a multiplayerhez például kötelező.

Ők még nem tudják, hogy Magyarországon nincs Unlimited Music.

Magyarországon azonban egyetlen ilyen online szolgáltatás sem lesz elérhető, sem a Sony saját zenés és filmes szolgáltatásai, sem pedig a külső, már jóváhagyott streaming-rendszerek nem kínálnak itthon tartalmakat. Ezzel sajnos Magyarország nincs egyedül, a környező országok közül csak Ausztria került be néhány szolgáltatásnál a listára, Csehország vagy épp Lengyelország hozzánk hasonlóan sokadrangú célországnak számít.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A PlayStation 4 esetében a helyzetet kissé kellemetlenné teszi, hogy a konzol szoftvere jelen állás szerint nem képes zenét lejátszani, sem CD-ről, sem mp3 (vagy más támogatott formátumú) állományokból - mivel egész egyszerűen nem került bele lejátszóalkalmazás. A Sony illetékesei igyekeztek leszögezni, hogy ez nem egy ördögi üzleti modell eredménye, nem a saját előfizetős szolgáltatásuk felé szeretnék terelni a felhasználókat, csupán az elmúlt néhány hónapban más fejlesztői feladatok kaptak hangsúlyt és elsősorban a játékokkal kapcsolatos hibákat igyekeztek kijavítani.

Shuhei Yoshida, a Sony Computer Entertainment Worldwide Studios vezetője elmondta, hogy a lejátszó fejlesztése folyamatban van és hamarosan szoftverfrissítés révén elérhető lesz a konzolon. A gyártó megerősítette, hogy a jelenleg nem támogatott DLNA szabvány (hálózaton található tartalmak lejátszása) is bekerül majd egy későbbi frissítés során a konzol tudástárába.

Mit, mikor, mennyiért?

A hivatalos közlemény szerint a legújabb PlayStation Magyarországon decem,ber 13-án debütál és 128 ezer forintba fog kerülni, egy választható játékkal (Killzone: Shadow Fall vagy Watchdog) együtt pedig 141 ezer forintot kérnek majd érte. A Sony a PS4 dobozbába a játékgépen és egy kontrolleren kívül egy HDMI-kábelt, egy USB-kábelt, egy headsetet és a tápkábelt csomagol. A PS4-hez tartozó kiegészítők, a függőleges állvány, a Dualshock töltő és a Dualshock 4 kontroller szintén december 13-án jelenik meg hazánkban. A korszerűsített mozgásérzékelőkkel, beépített hangszórókkal rendelkező kontroller fekete, piros és kék színekben lesz elérhető, az ára 18 ezer forint lesz önállóan vásárolva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról