Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 1. 11:51

Xi3 Piston: erőtlen erőgép?

Borsos áron, mintegy ezer dollárért, ám nem túl meggyőző hardverrel már előrendelhető a Xi3 Piston névre hallgató apró, elsősorban játékosoknak szánt PC-je. Bár készüléket sokan Steam konzolként ismerik, a Valve elhatárolódott a Xi3 termékétől.

Előrendelhető a Steam konzolként is emlegetett Xi3 Piston gamer PC, amely a pletykák ellenére nem élvezte a Valve támogatását. Az apró, nagyjából kólásdoboz méretű számítógép készítői a legújabb játékoknál is kiemelkedő teljesítményt, és kiváló grafikát ígérnek, és épp időben érkeztek, hogy versenybe szálljanak a Microsoft és a Sony következő generációs konzoljai ellen. A küzdelem végkifejlete azonban közel sem olyan egyértelmű, mint a játékgép gyártja szeretne: a kis PC teljesítménye leginkább azok számára lehet “megdöbbentő”, akik nem hatszáz dolláros laptop-belsőségekre számítanak megvásárlásakor - különösen miután nem kevesebb mint ezer dollárt fizettek érte.

Előző generációs APU

A Pistonban található 3,2 gigahertzes AMD Trinity processzor a Xi3 bemutató videója szerint 384 shader maggal rendelkezik, a gyártó pedig később pedig a Forbesnak megerősítette, hogy AMD R464L chipről van szó. Az R464L gyakorlatilag megegyezik a Trinity A10-4600M APU-val. Ez a - közel sem legújabb generációs - processzor a hozzá tartozó 7660G grafikus chippel együtt az 5-600 dolláros laptopokból lehet ismerős, amiért a 8 gigabájt DDR3 RAM is sovány vigasz. A 7660G tehát az AMD előző generációs APU-inak sajátja, azaz nem is önálló GPU, hanem a processzor mellé társuló grafikus gyorsító egység.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ennek fényében már kétségesnek tűnik, hogy a Xi3 a Pistonnal képes lesz betartani ígéretét, mely szerint a készüléket megvásárlók a “soha nem maradnak le” a legújabb játékok követelményeitől. Ha azonban a játékosok elvárásait is figyelembe vesszük, ami ma már a szerényebb gamereknél is 1080p-t jelent legalább 30 fps-sel, akkor a Pistont az erőforrásigényesebb címek már első használatkor rendesen megizzaszthatják. A vállalat ugyanakkor optimista, és 4K (4096x2160 pixeles) támogatást, valamint akár egyszerre három HD kijelzőn folytatott játékot ígér.

Az ismeretlen adatok menthetik a menthetőt

Az apró PC természetesen reménytelennek sem nevezhető, hiszen a benne használt RAM típusa egyelőre ismeretlen, a Xi3 azt csupán a “gaming” jelzővel látta el. Amennyiben magasabb órajelről, netán kétcsatornás memóriáról van szó, az számottevően javíthat a Piston teljesítményén. A számítógép sebességének ugyancsak pozitív lökést adhat, hogy nem merevlemezzel, hanem SSD-vel érkezik, 128 gigabájt tárhellyel, ami akár 1 terabájtig is bővíthető.

De nem csak a teljesítmény tekintetében merültek fel kétségek a dizájn szempontjából egyébként jól sikerült kütyüvel kapcsolatban. A Xi3 ugyanis azt állította, fejlesztéseit a Valve támogatta, utóbbi azonban elhatárolódott a vállalattól, mondván, jelenleg a Xi3 egyetlen termékének fejlesztésében sem vesznek részt. A Piston gyártója mindenesetre igyekezett hangsúlyozni, termékére a megjelenés előtt álló SteamOS gond nélkül telepíthető. Bár a Piston képességei egyelőre kétségesek, az ismert adatok alapján az ezer dolláros ár enyhén szólva is borsos, abból erősebb konfiguráció is vásárolható.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról