Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Rázkódástűrő merevlemezek a HGST-től

Gálffy Csaba, 2013. október 01. 11:02
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új, strapabíró merevlemezekkel jelentkezik a HGST, a J4K320 család a gyártó hatodik generációs ipari meghajtósorozata. Az extrém hőmérséklet és erőbehatás mellett is működőképes eszközök autókban kaphatnak helyet.

Megkezdte legújabb autós és ipari meghajtóinak szállítását a HGST - jelentette be a Western Digital nagyvállalati és ipari merevlemezekre szakosodott leányvállalata. A Hitachi merevlemez-gyártó részlegének felvásárlásával megszerzett HGST új Endurastar J4K320-as sorozata viszonylag alacsony kapacitást és teljesítményt nyújt, azonban egészen extrém körülmények között is működőképes, adatvesztés nélkül.

A J4K320 a gyártó szerint 5500 méteres tengerszint feletti magasságig használható és -30 és +85 Celsius fokos hőmérsékleti tartományban működőképes. Az autóipar számára értelemszerűen fontos, egy különösen hideg reggelen, vagy egy tűző napon töltött délutánon is problémamentes legyen a járműbe épített merevlemez használata, amelyen például médiatartalmak vagy navigációs térképek helyezkednek el. A sorozat rázkódástűrése is messze túlteljesíti az átlagot, működés közben 2 ezredmásodpercig tartó 300 g-s gyorsulást, működésen kívül (egy ezredmásodpercig) 800 g-s gyorsulást visel el a termék probléma nélkül, ezzel a gyártó szerint aszfaltozatlan úton sem áll fenn az adatvesztés lehetősége.

A rendszer mögött álló technológiát a gyártó Thermal Fly-height Control névre keresztelte, ennek első formáját 2006-ban szabadalmaztatta a Hitachi, a most bemutatott meghajtókban már a második iteráció dolgozik. A TFC lényege, hogy a fej és a tányér közötti távolság változásait aktívan kompenzálja, így hőmérséklettől illetve légköri nyomástól függetlenül azonos marad a köz. A levegő nyomása egyébként a forgó tányéros meghajtók esetében azért fontos, mert a fej egy légpárnán lebeg a tányérok fölött, a párna vastagsága pedig értelemszerűen a környezeti viszonyok függvényében változik. A HGST megoldásában ezért a fejben egy fűtőszál kapott helyet, amely hőtágulással közelíti az író-olvasó egységet a lemez felületéhez szükség szerint.

Az új J4320-es meghajtók 80, 100, 200, 250 és 320 gigabájtos kivitelben érhetőek el, az előd sorozat legnagyobb darabja mindössze 100 gigabájtot tudott. Az új 2,5 hüvelykes meghajtók kapacitástól függetlenül egyetlen tányért használnak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.