Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 1. 11:02

Rázkódástűrő merevlemezek a HGST-től

Új, strapabíró merevlemezekkel jelentkezik a HGST, a J4K320 család a gyártó hatodik generációs ipari meghajtósorozata. Az extrém hőmérséklet és erőbehatás mellett is működőképes eszközök autókban kaphatnak helyet.

Megkezdte legújabb autós és ipari meghajtóinak szállítását a HGST - jelentette be a Western Digital nagyvállalati és ipari merevlemezekre szakosodott leányvállalata. A Hitachi merevlemez-gyártó részlegének felvásárlásával megszerzett HGST új Endurastar J4K320-as sorozata viszonylag alacsony kapacitást és teljesítményt nyújt, azonban egészen extrém körülmények között is működőképes, adatvesztés nélkül.

A J4K320 a gyártó szerint 5500 méteres tengerszint feletti magasságig használható és -30 és +85 Celsius fokos hőmérsékleti tartományban működőképes. Az autóipar számára értelemszerűen fontos, egy különösen hideg reggelen, vagy egy tűző napon töltött délutánon is problémamentes legyen a járműbe épített merevlemez használata, amelyen például médiatartalmak vagy navigációs térképek helyezkednek el. A sorozat rázkódástűrése is messze túlteljesíti az átlagot, működés közben 2 ezredmásodpercig tartó 300 g-s gyorsulást, működésen kívül (egy ezredmásodpercig) 800 g-s gyorsulást visel el a termék probléma nélkül, ezzel a gyártó szerint aszfaltozatlan úton sem áll fenn az adatvesztés lehetősége.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A rendszer mögött álló technológiát a gyártó Thermal Fly-height Control névre keresztelte, ennek első formáját 2006-ban szabadalmaztatta a Hitachi, a most bemutatott meghajtókban már a második iteráció dolgozik. A TFC lényege, hogy a fej és a tányér közötti távolság változásait aktívan kompenzálja, így hőmérséklettől illetve légköri nyomástól függetlenül azonos marad a köz. A levegő nyomása egyébként a forgó tányéros meghajtók esetében azért fontos, mert a fej egy légpárnán lebeg a tányérok fölött, a párna vastagsága pedig értelemszerűen a környezeti viszonyok függvényében változik. A HGST megoldásában ezért a fejben egy fűtőszál kapott helyet, amely hőtágulással közelíti az író-olvasó egységet a lemez felületéhez szükség szerint.

Az új J4320-es meghajtók 80, 100, 200, 250 és 320 gigabájtos kivitelben érhetőek el, az előd sorozat legnagyobb darabja mindössze 100 gigabájtot tudott. Az új 2,5 hüvelykes meghajtók kapacitástól függetlenül egyetlen tányért használnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról