Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 13. 08:23

Más gyártók kártyáival is működik az EMC XtremSW Cache

A múlt héten Las Vegasban zajlott EMC World konferencián a vállalat bejelentette: XtremSW Cache szoftvere a jövőben más gyártóktól származó flashmemória-kártyákkal is együttműködik. A cég egy brutális teljesítményű VNX-et is demózott.

Az EMC még tavalyelőtt mutatta be a korábban Project Ligthtning néven futó megoldását, amely egy szerverbe építhető flashmemória-kártya, a tároló fennhatósága alatt. A vállalat szerint ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a szerver által leggyakrabban igényelt adatok közvetlenül a házon belül helyezkedjenek el, a lehető legkisebb késleltetéssel elérhetők legyenek, miközben a tároló kezelésében maradnak - gyakorlatilag egy helyi cache-ről van szó, amelyet az EMC Fully Automated Storage Tiering (FAST) vezérel. Az EMC-től 550 gigabájtostól 2,2 terabájtosig lehet PCI Express felületű flashmemória-kártyát vásárolni, SLC vagy eMLC chipekkel.

Más gyártók kártyái is támogatottak

Az először VFcache névre keresztelt rendszert idén XtremSF-re és XtremSW Cache-re nevezte át a vállalat, előbbi magát a flash kártyát, utóbbi pedig a szoftvert takarja. A hardver és a szoftver brand szétválasztásából már sejteni lehetett, amit a múlt héten Las Vegasban hivatalosan is bejelentett a vállalat: a jövőben nem csak a saját gyártású flashmemória-kártyákat támogatja az XtremSW Cache, hanem más gyártóktól származóakat is. Az EMC prezentációjában a Virident, az LSI, a Micron és a Fusion-io termékei szerepeltek.

A PCI Express felületű flashmemória-kártyák hamarosan tömegcikké válhatnak, az egyes megoldások megkülönböztetője pedig a hozzájuk adott szoftver lesz. Nem lennénk meglepve, ha az EMC előbb-utóbb az összes vállalati flash-gyártóval megállapodna a támogatásról, és csak jelképesen tartana kínálatában saját hardvert ezen a területen, bár a konferencián elhangzottak alapján egyelőre erről nincs szó: az XtremSW Cache az EMC saját XtremSF kártyáival működik együtt a legjobban, mivel a szoftver és a hardver egy helyről származik, így a legjobban "össze vannak lőve".

Az is elhangzott az EMC flashmemóriás termékeket fejlesztő részlegét vezető Zahid Hussain előadásán, hogy az XtremSW Cache a jelenlegi aktív-passzív failover konfiguráció mellett támogatni fogja az aktív-aktív kiépítéseket is, mint amilyen például az Oracle Real Applications Cluster. Ilyen konfiguráció esetén több alkalmazáspéldány éri el azonos időben ugyanazokat az adatokat, ehhez pedig a cache-koherenciát biztosítani kell. Felhasználói visszajelzések alapján az XtremSW Cache által támogatott operációs rendszerek listája is bővül az IBM AIX-szel és a SUSE Linux Enterprise Serverrel.

A HWSW korábbi tippje viszont nem jött be: márciusban azt jósoltuk, az EMC Worldön a vállalat bejelenti, mikortól szállítja széles körban a korábban felvásárolt XtremIO tisztán flashalapú tárolómegoldásait. A konferencián azonban továbbra is csak arról volt szó, hogy az XtremIO-hoz a kiemelt ügyfelek férhetnek hozzá

1 millió IOPS közelében a VNX

A konferencián egy érdekes demót is tartott a vállalat, felvillantva, mire lehet majd képes a középkategóriás VNX tároló, amelyet a Clariion utódaként mutattak be a közelmúltban. Az EMC azt ígéri, a szoftverfejlesztők a korábbinál sokkal jobban ráfekszenek a többmagos processzorok és a többfoglalatos konfigurációk támogatására, amelynek köszönhetően jelentősen nőhet majd a tárolók I/O teljesítménye és csökkenhet a késleltetés.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalati tárolókban a flash memória már széles körben elterjedt, az EMC a VNX konfigurációk 60 százalékát flash-sel adja el, a VNX-ekben leszállított flashmemória-kapacitás pedig megközelítőleg 30 petabájt eddig, mondta el Rich Napolitano, a VNX-szel foglalkozó részleg vezetője. Hiába azonban a flash memória magas IO teljesítménye és alacsony késleltetése, ha a kontrollerek nem bírják az iramot. Ezen akar változtatni most az EMC.

Az előadás alapján úgy tűnik, a mérnökök "találtak valamit", a színpadon ugyanis egy teljesen újraírt kontrollerszoftvert futtató, több mint 1 millió IOPS teljesítményű VNX rendszert demóztak, amely 970 ezer IOPS-ig 1 ms alatti késleltetéssel bírta ezt az ütemet, 8K blokkméret mellett - ez a teljesítménykategória ma még a tisztán flashalapú, egyedi felépítésű tárolók sajátja (arra persze vigyázott az EMC, hogy ezek ne szerepeljenek az összehasonlításban). A cégnél egyelőre MCx néven fut az a program, amely a jobb multicore- és multisocket-optimalizációt tűzte célul, és amely várhatóan jövőre hoz majd kézzelfogható, az ügyfelek által megvásárolható új terméket - az előadáson elhangzottak alapján legalábbis erre lehet következtetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról