:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 31. 11:25

Veszteségre figyelmeztet a HTC

Közzétette végleges második negyedéves eredményeit a HTC és nyilvánosságra hozta harmadik negyedéves prognózisát is. Utóbbi lényegesen gyengébb az elemzői várakozásoknál, a cég bevétele tovább zuhan és valószínűleg veszteséges lesz.

Felfüggesztették a HTC részvényeit a tajvani tőzsdén, miután a vállalat kiadta második negyedéves gyorsjelentését és a harmadik negyedéves előrejelzését. A vártnál gyengébb mutatók és az elemzői várakozásoknál alacsonyabb prognózisra megrogytak a részvények.

Gyenge negyedév, borús kilátások

A vállalat gyenge második negyedévére már régóta lehetett számítani, a cég még július elején közzétette előzetes bevételi adatait. A HTC a vizsgált időszakban 70,7 milliárd tajvani dollár (2,35 milliárd USD) árbevételt ért el, ami éves szinten 23 százalékos visszaesést jelent. Eközben az üzemi eredmény 8,2 milliárd tajvani dollárról 1,1 milliárdra zuhant, az adózott eredmény pedig mindössze 1,2 milliárd tajvani dollárt tett ki, ami 40 millió amerikai dollárnak felel meg.

A céget rendkívül érzékenyen érintette, hogy az új csúcsmodell HTC One nem tudott időben elrajtolni a kamerához szükséges alkatrészek hiánya miatt, a piaci premierje pedig rácsúszott a Samsung Galaxy S4 indulására, amely hatalmas médiafelhajtás és a koreai cégtől szokásos marketinghenger közepette került piacra. Így hiába kapott kedvező kritikákat a sajtótól a HTC One, az eladási adatai távolról sem voltak olyan fényesek. A cég nem hozta nyilvánosságra, hány telefont értékesített, piacelemzők szerint a részesedése mindössze 2,5 százalék az okostelefonok piacán - két évvel korábban a HTC még a piac több mint 10 százalékát tartotta kézben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A gyenge negyedéves eredményeknél már csak a harmadik negyedéves prognózis riasztóbb. A vállalat előrejelzése szerint árbevétele 50-70 milliárd tajvani dollár között alakulhat, ami legjobb esetben is stagnálást, rossz esetben éves szinten 30 százalékos csökkenést jelent. A bruttó eredményhányadot 18-21 százalék közé várja a cég, ami a mostani negyedévben elért 23 százaléknál is alacsonyabb, az üzemi eredményhányad pedig 0 és -8 százalék közé eshet, vagyis üzemi szinten minden valószínűség szerint veszteséges lesz a cég, amire tőzsdére vonulása óta nem volt példa.

Nem látszik, mitől lenne jobb

A cég az év második felében a középkategóriás termékektől várja sorsának jobbra fordulását, azonban elemzők egyelőre nem látják, mitől kaphatna erőre a HTC, amikor sorra érkeznek a versenytársak hasonló modelljei, például a Samsung Galaxy S4 mini vagy az őszre pletykált olcsó iPhone. "Nem vagyunk róla meggyőződve, hogy a középkategóriás termékek igazán segítenék a HTC profitját a negyedik negyedévben, figyelembe véve az erős versenyt" - írja a Nomura Securities elemzője, amely 180 dollárról 135-re csökkentette a HTC részvények célárfolyamát.

Ennél sokkal borúsabban látja a helyzetet a BNP Paribas, amely 71 dolláros célárfolyamot határozott meg. "Halálos csapdába került a cég: a gyenge végrehajtás és disztribúció miatt nincs elég mérethatékonyság, az alkatrészgyártók oldaláról csökken a támogatás, és így tovább" - vélekedett a Wall Street Journalnak Laure Chen, a BNP Paribas elemzője. "Továbbra is gyenge kilátásaink vannak a HTC-vel kapcsolatban, figyelembe véve a high-end piac telítettségét és a középkategóriában késhegyre menő versenyt."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.