:

Szerzők: Dojcsák Dániel, Hlács Ferenc

2013. június 21. 10:31

Windows és Android is fut az új Samsung hibriden

Egy tegnap esti londoni rendezvényén a Samsung bemutatta tavaszi-nyári újdonságait. A legtöbb termékről a hivatalos közlemény már megérkezett korábban, így a Galaxy S4, S4 Active és S4 Zoom már ismerős lehetett, a Windows-Android hibrid Ativ Q viszont igazi meglepetés.

A jelenlegi piacon igazi kuriózumnak számító Samsung ATIV Q, egy duplán hibrid készülék, amely tabletként és notebookként is használható, ezen felül egy gombnyomással válthatunk rajta a teljes értékű Windows 8 és az Android operációs rendszer között. Az ATIV Q egyik igen figyelemreméltó tulajdonsága a 13,3 hüvelykes QHD+ érintőkijelző, ami 3200x1800 pixeles, 275 ppi-s felbontásával, 178 fokos betekintési szögével és magas fényerejével eleve komoly fegyvertény. A kijelző nyitható és korlátozottan forgatható is, szétcsúsztatva a tokot egy nem teljes méretű, de használható billentyűzetet kapunk, illetve videónézéshez, játékhoz különböző állásokban is használható.

Duplán hibrid

Az akkumulátor a vállalat szerint akár 9 órás használatot is lehetővé tesz, ami figyelemreméltó ahhoz képest, hogy virtualizált környezetben egy Android is fut a gépen. Az alacsony fogyasztásra a garancia az Intel új Core i5-ös Haswell processzora. A tabletekhez szokott fogyasztóknak az egyetlen furcsaság az lehet, hogy a 13,3 hüvelykes kijelzőhöz egy 13,9 milliméteres vastagság is tartozik, a készülék súlya pedig 1,3 kg. Ez a két adat a szubnotebookok-szegmensbe helyezi a hibrid gépet, sőt, a várhatóan 400 ezer forint feletti ára miatt is ide tartozik inkább, mint a tabletekhez.

A gyártó a kütyü egyik fő erősségeként a dupla operációs rendszer mellett annak sokoldalú átalakíthatóságát emelte ki, az ATIV Q ugyanis négy különböző helyzetben is használható. A klasszikus összecsukott tablet és nyitott notebook mód mellett a kihajtott kijelzőt felemelve annak tartalmát a szemközt ülő kollégával is megoszthatjuk anélkül , hogy ennek érdekében a tablet összecsukásával feláldoznánk a billentyűzetet, vagy megfordítanánk a készüléket.

A két operációs rendszer közötti átjárhatóság ígéretesnek tűnik: amellett, hogy újraindítás nélkül , egy mozdulattal válthatunk Windows-ról Androidra, a két rendszer között fájlok és könyvtárak is megoszthatók. Sőt, elvileg arra is van lehetőség, hogy a Windows 8 felületre csempeként egy androidos alkalmazás indítóikonját helyezzük ki. A megoldás meggyőző, látványos és mondhatni hiánypótló. A hétköznapok könnyed felhasználási szituációiban az Android mobilos kényelme mellett nem kell lemondani a produktivitás appokról sem, amik viszont még mindig Windows alatt jobbak. A gépen a Windows 8 teljes verziója fut és nem a tableteknél megszokott RT. A hibrid megoldás izgalmas választás lehet azoknak az irodistáknak, akik notebookot és tabletet is hordtak eddig magukkal, de ugyanakkor a számítógépet csak lakossági célokra használó családban is elégséges házi-PC lehet, ha nem túl riasztó az árcédula.

Kompakt fényképező LTE-vel és Androiddal

A bejelentések között a másik újdonság, amiről eddig a Samsung nem beszélt, a Galaxy NX, amivel a furcsa szerzetnek tartott Galaxy Camera szintjére licitál rá a gyártó. A kamera egyik érdekessége, hogy 3G/4G LTE és Wifi támogatással rendelkezik, emellett viszont egy teljesértékű cserélhető objektíves kompakt kamera, ami ráadásul Android 4.2.2-t futtat.

Az NX 20,3 megapixeles APS-C szenzort kapott hibrid autofókusszal, a legkisebb záridő 1/6000 másodperces sorozatfelvétel módban pedig 8,6 kép készülhet másodpercenként. A fényképezőgép a Samsung saját tervezésű DRIMe IV képfeldolgozó processzorát használja a dedikált fotós feladatokra, de emellett egy 1,6 GHz-es négymagos processzor gondoskodik arról, hogy bármilyen androidos alkalmazás simán fusson.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A készülék a hardvergombok mellett a hátoldalán található 4,8 hüvelykes érintőkijelzővel is vezérelhető, klasszikus átnézeti keresőt is találunk rajta. Igaz ez egy rossz minőségű apró LCD. Az NX-nek hiába van fényképezőgép formája, sokkal jobban jár a fotós, ha a hátsó nagy kijelzőn komponálja a képeket. Az viszont szerencsés, hogy a gépen egy erősen átgyúrt Androidot találunk, így a szoftver nem kelti azt az érzetet, hogy egy fényképezőgépszerű okostelefont használunk. A fotó funkciók, képmódok könnyen és egyszerűen elérhetőek.

A bemutatón a fentiek mellett a közönség behatóan megismerhette a Galaxy S4 mindhárom variációját, illetve a 10 hüvelykes windows-os Ativ Tab 3 tabletet, a Macbook Air-re hajazó Ativ Book 9-et (a korábbi Series 9 haswelles utódja) és a monitorba épített Ativ One 5-öt is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.