Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 24. 08:40

Apple: ősz előtt nem várható újabb nagy dobás

Tegnap éjjel közzétette az első naptári negyedévre eső második pénzügyi negyedévének eredményeit az Apple. A bevétel a korábbiaknál lassabban, de emelkedett, a profit viszont közel egy évtized óta először csökkent, nem is kicsit.

43,6 milliárd dolláros árbevétellel zárta a most lezárt negyedévet az Apple, ami 11 százalékos növekedést jelent éves szinten és 600 millióval felülmúlja a visszafogott előrejelzést. A profit terén azonban már nem teljesített ilyen fényesen a cég, 9,5 milliárdos nettó eredménye 18 százalékkal maradt el a tavalyitól. Az Apple bruttó eredményhányada 47 százalékról 37 százalékra esett, ahogy a termékmixben megerősödtek az olcsóbb iPhone modellek, valamint az iPad mini.

Alig nőtt az iPhone

A vállalat három hónap során 37,4 millió iPhone-t adott el, ami egyfelől rengeteg, másfelől viszont csak 7 százalékkal több mint egy évvel korábban. Az iPhone-okból befolyó árbevétel azonban csak 3 százalékkal növekedett, mivel a vevők az új iPhone 5 helyett inkább a régebbi modelleket választották, ami csökkentette az egy telefonra jutó átlagos eladási árat. A tavalyi negyedévben  készülékenként 635 dollár folyt be, míg most csak 612 - persze ezzel az Apple továbbra is toronymagasan vezeti az iparágat.

Noha az Apple alapvetően elégedetten nyilatkozott az iPhone-értékesítésekkel kapcsolatban, a növekedés kifulladása mégis kérdéseket vet fel. Főleg annak fényében, hogy a negyedéves elemzői konferenciahíváson maga Tim Cook mondta el, hogy az IDC a 2012 és 2016 közötti időszakra az okostelefon-piac duplázódását várja, az iPhone-ok eladásának növekedési üteme ezt korábban felülmúlta, most viszont messze elmarad. Ennek eredménye a piaci részesedés folyamatos csökkenése, amely előbb-utóbb azt eredményezheti, hogy a fejlesztők elfordulnak az iOS platformtól.

Termékértékesítés volumene (millió darab)

Továbbra is menetel az iPad

A negyedévet egyértelműen az iPad mentette meg: az ősszel bemutatott iPad mini óriási siker, a cég akkor nem tudott eleget gyártani belőle, a készlethiány azonban mostanra megszűnt. Ennek eredményeképp a vállalat 19,5 millió tabletet tudott eladni az év első három hónapjában, ami 65 százalékkal több a tavalyinál. Az iPad-eladások 8,7 milliárd dollárt hoztak a konyhára, ami 39 százalékos növekedést jelent. A vállalat tájékoztatása szerint főleg Kínában és Japánban szerepeltek jól a tabletek.

A PC-piac gyengélkedése a Maceket sem kímélte, az Apple PC-eladásai 2 százalékkal, 4 millió darab alá estek. Az új iMac őszi premierjét követően megélénkült a kereslet a desktop modellek iránt, de ez nem tudta ellensúlyozni a noteszek forgalmának visszaesését. A PC-eladások 7 százalékkal több bevételt termeltek mint egy éve, feltehetően a retinás modellek magasabb ára miatt. Az iPodok forgalma évek óta csökken, most sem volt ez másképp: 5,6 millió darab fogyott, ami 28 százalékkal kevesebb mint egy éve. Az eladott készülékek majdnem fele iPod touch.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A nagy iOS installált bázisnak köszönhetően egyre erősebb üzletté növi ki magát az iTunes. A most lezárt negyedévben a zenék, filmek és szoftverek értékesítéséből befolyó forgalom 2,4 milliárd dollár volt, amivel a tartalom-, szoftver- és szolgáltatásértékesítés először tudott 4 milliárd dolláros forgalmat bonyolítani. Az eladott appok száma már 45 milliárd fölött jár.

A vásárlók helyett a részvényesek örülhetnek idén

A HWSW ősszel azt tippelte, az Apple azért jelentett be egyszerre sok új terméket (iPad mini, negyedik generációs iPad, iPhone 5, retina MacBook Air, új iMac), hogy "helyet csináljon" egy új termékvonal tavaszi érkezésének - ez a pletykák szerint lehetne akár tévé, akár óra, akár valami más, de mindenképp olyan termék, amely egyelőre nincs az Apple kínálatában, és amivel új piacokat, új vevőket szerezhetne a cég. Nos, most már tudjuk hogy ez nem történt meg, és az év elején nem is fog, elemzői kérdésre válaszolva Tim Cook a konferenciahíváson elmondta: "nem akarok belemenni a részletekbe, de annyit mondhatok, egész jó dolgokkal készülünk az őszre és 2014-re".

A most következő negyedéves kilátások kimondottan borúsak: az Apple vezetői 33,5-35,5 milliárd dollár közötti forgalmat várnak - ez a tavalyi 35 milliárddal megegyező szint, vagy akár az alá is eshet, amire évek óta nem volt példa. A nyereségesség további romlása is várható, a bruttó eredményhányad 36-37 százalék közé eshet. A növekedés lassulásával kapcsolatos befektetői félelmeket ellensúlyozandó az Apple közölte, a jövőben még több pénzt juttat vissza a tulajdonosoknak. 2015 végéig évente mintegy 30 milliárd dollárt ad a részvényeseknek a papírok visszavásárlása, valamint osztalékfizetés révén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról