Szerző: Koi Tamás

2013. február 27. 12:45

Interaktív ablaküvegen dolgozik az Ericsson

Az Ericssontól megszokhattuk, hogy a svéd cég kutatás-fejlesztési részlegei időnként a legőrültebb elképzelésekkel állnak elő a kommunikáció hatékonyabbá, vagy egyszerűbbé tétele érdekében. A Barcelonában bemutatkozó Window of Opportunity kapcsán a látogatók megismerkedhettek a connected window fogalmával.

Barcelonában a svéd Ericsson az egyik legnagyobb standdal van jelen, a mobilhálózati- és menedzsment megoldásokban utazó vállalat elhozta a katalán fővárosba gyakorlatilag teljes termékportfólióját, valamint olyan, kísérleti megoldásait is, melyeket érdemesnek tartott bemutatni a nagyközönség előtt. A vállalat tavaly Budapesten is bemutatta a Connected Me projektet, ahol az emberi test szolgál adatcsatornaként, Barcelonában egy elsőre hasonlóan meghökkentőnek tűnő kísérlet debütált, ez a Window of Opportunity.

Az Ericsson projektje az eddig többnyire passzív építészeti elemként szolgáló ablaküvegeknek ad merőben szokatlan, új funkciókat, melyek a jövőben a kutatók elképzelései szerint éppúgy a minket körülvevő (mobil)informatikai rendszerek kiegészítői lehetnek, mint egy külső kijelző, vagy beviteli felület. A speciális fóliákra épülő Window of Opportunity a nevéhez méltón számos funkciót elláthat, ezek egy része régóta létező problémákra adhat választ.


A rendszer akár teljesen öntáplálóvá is válhat a napenergia révén

Az egyik felhasználási módja az Ericsson koncepciójának az ablak antennaként történő felhasználása lehet a jövőben. A cég elképzelései szerint ezzel az irodaépületekben jelentkező hálózati lefedettségi problémákat áthidalni, de akár közlekedési eszközöknél, például vonatok vagy autóbuszok ablakánál is fel lehet használni az átlátszó fóliarétegbe integrált antennamegoldást.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az ablaküvegek a megfelelő érzékelőréteg felhordása után emellett digitalizáló táblaként is üzemelhetnek, vagyis az Ericsson kísérleti rendszere elméletileg arra is lehetőséget ad, hogy az üvegre felírt szövegeket, vagy ábrákat továbbítsa az okostelefonra, tabletre vagy PC-re. Ha zavaró lenne az átlátszó üvegre írni, a fólia pár gombnyomással félig áteresztő, vagy teljesen átlátszatlan réteggé alakítható, ezzel egyben a redőnyöket is feleslegessé téve.

A connected window koncepcióba beleférnek bizonyos alapvető környezeti vezérlőfunkciók is. Így például a jövő ablakaira akár érintésvezérelt villanykapcsoló, vagy ventilátorkapcsoló is kerülhet, ráadásul mivel napelemként is használható a rendszer, az iroda vagy a lakás áramfogyasztása is csökkenthető a felhasználásával.Tekintve, hogy a Window of Opportunity projekt jelenleg kísérleti stádiumban van csupán, korai lenne még arról beszélni, hogy a felhasználása milyen költségekkel járhat, illetve pontosan mikor és kinél jelentkezhetnek azok az építészek (vagy üvegesek), akik mihamarabb szeretnék kihasználni a technológiában rejlő lehetőségeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról