Szerző: Koi Tamás

2013. február 27. 12:45

Interaktív ablaküvegen dolgozik az Ericsson

Az Ericssontól megszokhattuk, hogy a svéd cég kutatás-fejlesztési részlegei időnként a legőrültebb elképzelésekkel állnak elő a kommunikáció hatékonyabbá, vagy egyszerűbbé tétele érdekében. A Barcelonában bemutatkozó Window of Opportunity kapcsán a látogatók megismerkedhettek a connected window fogalmával.

Barcelonában a svéd Ericsson az egyik legnagyobb standdal van jelen, a mobilhálózati- és menedzsment megoldásokban utazó vállalat elhozta a katalán fővárosba gyakorlatilag teljes termékportfólióját, valamint olyan, kísérleti megoldásait is, melyeket érdemesnek tartott bemutatni a nagyközönség előtt. A vállalat tavaly Budapesten is bemutatta a Connected Me projektet, ahol az emberi test szolgál adatcsatornaként, Barcelonában egy elsőre hasonlóan meghökkentőnek tűnő kísérlet debütált, ez a Window of Opportunity.

Az Ericsson projektje az eddig többnyire passzív építészeti elemként szolgáló ablaküvegeknek ad merőben szokatlan, új funkciókat, melyek a jövőben a kutatók elképzelései szerint éppúgy a minket körülvevő (mobil)informatikai rendszerek kiegészítői lehetnek, mint egy külső kijelző, vagy beviteli felület. A speciális fóliákra épülő Window of Opportunity a nevéhez méltón számos funkciót elláthat, ezek egy része régóta létező problémákra adhat választ.


A rendszer akár teljesen öntáplálóvá is válhat a napenergia révén

Az egyik felhasználási módja az Ericsson koncepciójának az ablak antennaként történő felhasználása lehet a jövőben. A cég elképzelései szerint ezzel az irodaépületekben jelentkező hálózati lefedettségi problémákat áthidalni, de akár közlekedési eszközöknél, például vonatok vagy autóbuszok ablakánál is fel lehet használni az átlátszó fóliarétegbe integrált antennamegoldást.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az ablaküvegek a megfelelő érzékelőréteg felhordása után emellett digitalizáló táblaként is üzemelhetnek, vagyis az Ericsson kísérleti rendszere elméletileg arra is lehetőséget ad, hogy az üvegre felírt szövegeket, vagy ábrákat továbbítsa az okostelefonra, tabletre vagy PC-re. Ha zavaró lenne az átlátszó üvegre írni, a fólia pár gombnyomással félig áteresztő, vagy teljesen átlátszatlan réteggé alakítható, ezzel egyben a redőnyöket is feleslegessé téve.

A connected window koncepcióba beleférnek bizonyos alapvető környezeti vezérlőfunkciók is. Így például a jövő ablakaira akár érintésvezérelt villanykapcsoló, vagy ventilátorkapcsoló is kerülhet, ráadásul mivel napelemként is használható a rendszer, az iroda vagy a lakás áramfogyasztása is csökkenthető a felhasználásával.Tekintve, hogy a Window of Opportunity projekt jelenleg kísérleti stádiumban van csupán, korai lenne még arról beszélni, hogy a felhasználása milyen költségekkel járhat, illetve pontosan mikor és kinél jelentkezhetnek azok az építészek (vagy üvegesek), akik mihamarabb szeretnék kihasználni a technológiában rejlő lehetőségeket.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.