Szerző: Dojcsák Dániel

2013. február 25. 12:26

Minden fizetést egyesítene a MasterPass

A MasterCard egyre erősebben irányítja a mobiltárcás folyamatokat, a PayPass szintet lép és MasterPass univerzális tárcaplatformként él tovább, egyesítve a távoli és az eladáshelyi tranzakciókhoz használatos eszköztárat.

A mobilfizetés témájától már évek óta zsong a piac, Barcelonában a Mobile World Congressen évről-évre hallhatóak az új ígéretek az elektronikus és mobil kereskedelemről, fizetésről és az NFC térhódításáról. A hardverekkel idén már valóban nincs gond, az egyre több készülék rendelkezik a fizetési funkcióra is hitelesített NFC-chippel, de a szolgáltatói projektek nehezen haladnak a legtöbb országban. Az amerikai ISIS és a magyar Mobiltárca Szövetség még el nem nevezett tárcájának is közös tulajdonsága, hogy az egymásnak feszülő, sokszor nem egy irányba mutató érdekek jelentősen meglassítják a kereskedelmi bevezetés folyamatát.

A MasterCard azonban csökkenti a kockázatait és saját projektjét sebes tempóban tolja előre. Európában a PayPass-elfogadói hálózat terjesztése jó ütemben halad, de a kártyatársaság a többi lábat sem hanyagolja. A most Barcelonában bejelentett MasterPass valójában nem egy újkeletű dolog, várható volt a saját okostelefonos mobiltárca megjelentetése. Ed McLaughlin, a MasterCard újgenerációs fizetési megoldásokért felelős vezetője szerint a rendszer nem egyszerűen a mobilfizetésről, hanem a digitális tranzakciók mindenféle formájáról szól. A MasterPass nem csak a fizikai boltokban teszi lehetővé az okostelefonnal való vásárlást, hanem az online és a virtuális mobilos fizetéseket is lebonyolíthatja.

A fizetőeszköz újradefiniálása

Míg a piac többi szereplője a mobilfizetés alatt az úgynevezett “contactless”, azaz érintés nélküli fizetést értette, addig a MasterCard szép csendben felzárkóztatta a “remote payment” kategóriát is, egyesítve a két, eddig különálló területet. Erről a MasterCard már közel egy évvel ezelőtt is beszélt, akkor még PayPass Walletként hivatkozva a megoldásra.

A MasterPass legnagyobb előnye, hogy a fogyasztóknak, vásárlóknak nem kell a különböző vásárlási platformokon különböző fizetési termékeket, módszereket használni. A jelen helyzetben a probléma az, hogy vannak klasszikus fizetési eszközeink, amiket boltok fizikailag is létező pénztáraihoz terveztek anno, de a fogyasztásunk egy jelentős részét már nem így intézzük. Online rendelünk meg termékeket, kasszák nélkül veszünk igénybe szolgáltatásokat (parkolás, jogosultság, jegy) és virtuális javakat vásárlunk (appok, multimédia). Ezeket a kategóriákat a piac felszeletelte és létrehozta az elektronikus kereskedelm és mobilkereskedelem kifejezéseket, de valójában a fogyasztó szintjén nincsen ilyen felosztás. Nem mobilfizetés van és online- illetve offline fizetés, hanem egyszerűen fizetés.

Az új terminálokon is teljesen mindegy, hogy a kártyaadatokat egy plasztikkártyából vagy egy okostelefonból küldjük át a kereskedőnek, de az sem ördögtől való már, hogy egy QR-kód leolvasásával kezdődjön a tranzakció. A MasterPass a felhasználási lehetőségeket nem korlátozza, hanem a kártyaadatok biztonságos tárolásával és kiolvashatóságával egy, a mostani modellel is konzisztens módszert ad a kereskedő és fogyasztó kezébe. A MasterPass a korábbi ígéreteknek megfelelően képes kezelni a bankok által kibocsátott kártyákat, illetve szolgáltatói vagy banki mobiltárcák is integrálhatóak bele.

Jön és kész

A MasterCard szerint a terjeszkedés is gyors ütemű lesz. Ausztrália és Kanada lakói az ottani pénzintézeteknél kezdhetnek jelentkezni a MasterPass szerződésükért márciusban, az Egyesült Királyságban szintén még tavasszal, az USA és Kína pedig a nyáron kapja majd meg a lehetőséget, majd fokozatosan az egész világon elérhetővé válik, ahogy a MasterCard már most felépített partnerkapcsolatai élesednek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Szerződni az ügyfelek egyetlen esetben sem a MasterCarddal fognak, a kártyatársaság megmarad a jól bevált technológiai háttérszolgáltató szerepében és nem lép be a bank és az ügyfél közé. A változás mindössze annyi, hogy a dombornyomás, a mágnescsík és az okoschip után elértünk egy következő evolúciós pontig, amikor a fizetőeszköz is elveszíti fizikai hordozóját. Ennek előnye, hogy a tranzakciók kényelmi szintjét úgy lehet javítani, hogy közben a biztonság sem sérül.

Közben pedig a kereskedelem kísérletezhet egészen új megoldásokkal, éttermekben, bárokban akár az is elképzelhető, hogy a pénztárgéppel való találkozás nélkül lehet fizetni, hiszen egy étterem akár egy webes vagy mobilos felületen keresztül is intézheti a fizetést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról