Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 28. 12:19

Bemutatkozott az Intel tabletes Atomja

Lerántotta a leplet nagyreményű tabletplatformjáról az Intel. Az alacsony fogyasztású, az ARM-os versenyzőknél valamivel gyorsabb lapka nagy előnye a visszafelé kompatibilitás lesz, az árazási modell csinálhat belőle királyt vagy koldust.

Újra egymásra utalt helyzetben találja magát a tabletek piacán a Microsoft és az Intel. Ahogy október végén megjelenik a Windows 8 és nyomában rögtön az új operációs rendszert futtató tabletek, az iPad legyűrése a redmondi szoftvert és Santa Clarában fejlesztett lapkákat kombináló modelleken múlik majd. Ugyan mindkét cég a "válás" mellett döntött az elmúlt években, elkészült az inteles Android, illetve az ARM-os Windows is, a tabletek piacán a reflektorfényben az Intel Atom alapú rendszerek állnak majd.

Clover Trail - a platform

Az Intel hosszú ideig rendkívül csendesen kezelte az egyenesen tabletekbe fejlesztett Atomot, nagyon kevés műszaki adatot tett közzé és most sem közölt minden részletet a Clover Trailről - a legtöbb információt várhatóan csak a lapkára épülő termékek debütálását követően fogjuk megtudni. A Clover Trail platform lelke a Cloverview kódnevű rendszerlapka. Ez a Medfield platform Penwell SoC-jéhez hasonlóan 32 nanométeres gyártástechnológiával készülő Saltwell magot tartalmaz, az okostelefonos modelltől eltérően kettőt. A magok magduplázásával azonban csökkent azok maximális órajele, a Penwell 2 GHz-es sebességével szemben a Cloverview csak 1,8 GHz-es maximális frekvenciával jár. A magok dedikált, 512 kilobájtos másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek, harmadszintű gyorsítótár nincs. A lapka az okostelefonos társához hasonlóan két 32 bites LPDDR2 memóriacsatornát kapott, ezt várhatóan tipikusan 1+1 gigabájtos kapacitással szállítják a gyártók.

 

A Penwellhez képest a GPU lépett nagyot előre, a PowerVR SGX 540 helyére SGX 545 került, a grafikus mag órajele pedig 400-ról 533 MHz-re nőtt, miközben az Intel szerint pedig a GPU-t kiszolgáló motor hatékonyságán is nagyot javítottak. Ennek megfelelően a grafikus teljesítmény várhatóan igen meggyőző lesz és akár Full HD felbontású tableteken is jól futnak majd a játékok. Az Intel szerint a GPU Direct3D feature level 9_3 kompatibilis, vagyis a PowerVR-től licencelt GPU-hoz az indulásra nem készül el a DirectX 10.1-et támogató meghajtó - a hardver egyébként támogatná a kibővített képességeket.

A specializált áramköri egységekben a Medfieldhez képest előrelép a Clover Trail, az Intel állítása szerint a videofeldolgozó (kódoló és dekódoló) egység újabb iteráció, a változásokról azonban nem adott ki információt. A képfeldolgozó modult továbbra is a Silicon Hive szállítja, két kamerát támogat (2 és 8 megapixeles felbontással).

Az ARM-armada az új AMD

Az Intel rendkívül agresszíven árazza az új lapkákat, a chipgyártó szerint az "alkatrészek bekerülési költségeit tekintve nincs oka annak, hogy az inteles tabletek drágábbak legyenek az ARM-alapú versenytársaiknál". Ez gyakorlatilag nyílt beismerése annak, hogy az Intel az ARM lapkáknak megfelelő összeget kér az új Atomért, vagyis 15-30 dollár közötti áron szállíthatja azt a számítógépgyártóknak. Ugyan az Intel korábban már gyártott olcsó processzorokat, ebbe az árkategóriába egészen eddig nem merészkedett le, legalábbis ami az x86-os termékvonalat érinti.

Az Intel egyelőre nem adta ki a hardvert független teljesítményfelmérésre, saját belső mérései szerint azonban a Z2760 számottevően gyorsabb az ellenfeleknél. A kétmagos, 1,5 GHz-es Snapdragon S4-hez viszonyítva az Intel 20 illetve 54 százalékos gyorsulásról számol be SPECint és SPECint_rate (SPEC CPU2000) tesztek alatt. Ez nagyjából megfelel az előzetes várakozásoknak, az új Intel Atom várhatóan versenyképes lesz a tavasszal megjelenő Cortex-A15-alapú rendszerlapkákkal és a Snapdragon S4 négymagos verziójával is.

Kibírja egy napot?

Az akkus üzemidő ugyanakkor nagyobb kérdés, különösen annak fényében, hogy a Clover Trail platform visszafelé kompatibilis az x86-os windowsos alklamazásokkal is. Ez piaci szempontból hatalmas előnyt jelent az Intel számára, technikai szempontból azonban gigantikus teher. Míg az ARM lapkák a Windows 8 vadonatúj, minden, az elmúlt évtizedekben lerakódott, elavult technológiától mentes verzióját futtatják, amelyet ráadásul a Microsoft minden elemében a rendszerlapkák energiahatékonyságát szem előtt tartva fejlesztett, az Atomnak a teljes Windows 8-at és örökségét futtatnia kell, ami pusztító hatású lehet az akkus üzemidőre. Jellemző, hogy míg a Microsoft hatalmas energiát ölt abba, hogy az Office új kiadása tökéletesen és energiapazarlás mentesen fusson majd ARM-on, az Intel platform által a jövőben futtatandó alkalmazások (például korábbi Office-kiadások) már nincsenek ennyire tekintettel az energiagazdálkodásra.

HP Envy x2 - Intel Atom Z2760 alapokon

Pedig az Intel nagyon büszke az új Atom fogyasztási adataira, a referenciatablet bekapcsolt állapotban, terheletlenül mindössze 2,3 wattot fogyaszt, HD videó lejátszása közben pedig 3 wattot kér - az új iPad hasonló adatai 4,3 és 5,9 watt, az ASUS Transformer Infinitynél pedig 2,7, illetve 3,1 watt. A tabletek ugyan az eltérő kijelzőpanelek és -méretek miatt nem hasonlíthatóak össze közvetlenül, de ez nem is baj, így is jól látszik, hogy a tabletek közti fogyasztáskülönbség már más komponensekből származik, nem a rendszerlapkák eltéréséből.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az új energiagazdálkodási sémának része az úgynevezett "connected standby", vagyis az okostelefonok alvó módjának megfelelő állapot. Ebben a rendszer rendszeresen felébred és frissíti az adatait (ellenőrzi a leveleket, szinkronizál, üzeneteket húz le), majd visszaalszik. Töltőre csatlakoztatva mintegy 30 másodpercenként végzi el ezt a rutint a rendszer, töltő nélkül valamivel ritkábban. A séma támogatásához Windows 8-ra van szükség és arra, hogy minden eszköz meghajtója támogassa a rendszer RunTIme Power Management funkcióját

A marketingeseken a sor

Az Intel egyedülálló helyzetéből adódóan a termék sikere ettől a ponttól fogva már a partnerek kezében van. Hiába ugyanis a chipgyártó kutatás-fejlesztésre költött sokmilliárd dollárja, ha az amerikai és távol-keleti partnerek nem tudnak vonzó tableteket építeni a lapkák köré, a Microsoft operációs rendszere pedig elhasal a piacon. A Clover Trail sikerének kulcsa első körben az árazás lehet, amennyiben a gyártóknak sikerül konzisztensen az Apple iPad ára köré belőni a tableteket, akkor meg tudnak célozni egy nagyon széles fogyasztói piacot. Ezzel szemben ha a visszafelé kompatibilitásban bízva a 400 dolláros piacot a Windows RT-vel és ARM-mal célozzák meg, az Atom pedig 7-800 dollár közelébe kerül, a potenciális vásárlók köre radikálisan beszűkül majd.

Az Intel közölte egyébként, hogy az új Atomra az Acer, az ASUS, a Dell, a Fujitsu, a HP, a Lenovo, az LG, a Samsung és a ZTE is készít majd tabletet, a legvékonyabb modell 8,5 milliméteres lesz, a legkönnyebb pedig mintegy 680 gramm. Az első termékek még a Windows 8 rajtjával egy időben elérhetőek lesznek, a legtöbb modell azonban az ezt követő hetekben-hónapokban kerül piacra. A termékfejlesztést egyébként az Intel is segített felgyorsítani, létrehoztak házon belül egy referenciatabletet is, amelyet egy gyártó adoptált is, mások pedig ebből kiindulva hozták létre saját verziójukat.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.