Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 24. 13:57

Gyenge PC-keresletre számít idén az IDC

Csökkentette idei PC-forgalmi előrejelzését az IDC. Az elemzőcég szerint az év közepén a vártnál gyengébben alakultak az eladások és az iskolakezdési szezon sem kecsegtet sok jóval. Az év végi forgalmat még meghúzhatja a Windows 8 érkezése.

HIRDETÉS

2012-ben csak 0,9 százalékkal fog nőni a globális PC-piac az IDC elemzőcég szerint. 367 millió személyi számítógép eladásával számol a vállalat, ez csupán 0,9 százalékos bővülés lesz 2011-hez képest. Jövőre azonban erőre kap a piac és 6,5 százalékkal bővül majd a legfrissebb előrejelzés szerint.

Az IDC a távol-keleti gazdasági lassulást nevezte meg a vártnál gyengébb PC-piaci adatok elsődleges okának. A fejlődő piacokon így csupán 2,5 százalékkal több személyi számítógép fogy idén mint tavaly, ez pedig éppen csak ellensúlyozni tudja a fejlett országokban tapasztalható visszaesést, amit szintén a gazdasági bizonytalanság okoz, na meg a vásárlók diszkrecionális jövedelméért versenyző más termékek megjelenése, mint az okostelefonok és tabletek.

Forrás: IDC

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A második negyedévben gyakorlatilag stagnáltak a PC-eladások, derült ki a Gartner és az IDC által nyilvánosságra hozott adatokból és a harmadik negyedéves előrejelzés sem kecsegtet egyelőre semmi jóval. Hiába a kereskedelmi akciók, az iskolakezdési szezon nem pezsdíti fel a PC-eladásokat - az elemzőcég szerint sokan arra várnak, milyen lesz a Windows 8, milyenek lesznek az erre épülő gépek, és csak eztán döntik el, vásároljanak-e új PC-t vagy inkább másra költsék a pénzüket.

Az IDC úgy látja, a fejlődő piacokon az alacsony PC-penetráció hosszabb távon is lehetőséget nyújt a kétszámjegyű százalékos növekedésre, azonban a fentebb is tárgyalt hatások miatt idén csak a lakossági piacra szánt noteszgépek eladásai fognak bővülni. "A Windows 8 és az ultrabookok pozitív hatással lehetnek jövőre, de kezdetben gátakba is ütköznek, a vevőknek hozzá kell szokniuk az operációs rendszerhez ami homlokegyenest eltér a megszokott PC-s paradigmáktól. A PC ökoszisztémának oktatnia kell a felhasználókat" - vélekedett Jay Chou, az IDC elemzője.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 10:33

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.