Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 22. 09:37

Pocsék negyedév, siralmas kilátások a Dellnél

Gyatra negyedévet zárt az átalakuló Dell, a továbbra is erősen PC-függő vállalat bevétele és nyeresége is esett az augusztus 3-án véget ért időszakban. A jelenlegi negyedévre is harmatosak a cég kilátásai, amely az éves pénzügyi előrejelzését is módosítani kényszerült.

Nem ment jól a Dellnek a legutóbbi negyedévben, a PC-gyártóból megoldásszállítóvá alakulni kívánó vállalat bevétele 8 százalékkal, nettó nyeresége pedig 18 százalékkal esett tavalyhoz képest. A társaság az utóbbi években felvásárlások révén próbált meg egy erőteljes vállalati megoldásszállítóvá alakulni, azonban eladásait továbbra is a PC-k dominálják, amelyek piaca jelenleg pang. Idén eddig hat akvizíciót jelentett be a Dell, amelyek közül ötöt le is zárt - a legújabb szerzemény a vékonykliensekben utazó Wyse, valamint a biztonsági termékeket fejlesztő SonicWall. A júliusban bejelentett, 2,4 milliárd dolláros Quest-akvizíció meg nem zárult le, csak a harmadik pénzügyi negyedévben fog.

Csupán 14,5 milliárd dolláros forgalmat könyvelt el a Dell az augusztus 3-án véget ért pénzügyi negyedévben, ami éves szinten 8 százalékos visszaesést jelent. Ennél sokkal nagyobb mértékben, csökkent az operatív és a nettó profit, amelyek rendre 21, illetve 18 százalékkal maradtak el a tavalyitól és 901 millió, valamint 732 millió dollárt tettek ki. A tőzsde nem örült a hírnek, a Dell papírjai a bejelentést követően 4,5 százalékot vesztettek értékükből. A cég sorozatban a második gyenge negyedévét zárja, a részvényei fél év alatt harmadával estek.

A Dell negyedéves gyorsjelentéséből kiderül, hogy a szerverek, tárolók, hálózati berendezések, szoftverek és szolgáltatások iránt erőteljesen nőtt a kereslet. A szervereladások 8 százalékkal erősödtek egy év alatt, főleg az új, 12. generációs PowerEdge modellek voltak sikeresek, amelyek a cég által szállított szerverek több mint felét teszik ki máris. A Dell tárolóinak árbevétele is 6 százalékkal nőtt éves szinten - Brian Gladden pénzügyi vezető szerint a bővülés üteme elmaradt a várakozástól, de megfelelt a piaci átlagnak. A negyedéves eredményekkel együtt a Dell azt is bejelentette, a HP-tól érkező Marus Haas veszi át az Enterprise Solutions üzletág vezetését.

Olcsó PC nincs a Dellnél

Hiába azonban a vállalati termékek és a szolgáltatások jó szereplése, a gyenge PC-piac lehúzta a Dell mutatóit. A nagyvállalati szegmensből származó bevétel 3 százalékkal, a kisvállalatiból származó bevétel 1 százalékkal, a közszférából származó pedig 6 százalékkal csökkent, a legnagyobb zuhanás a lakossági szegmensben volt, itt 22 százalékkal csökkent a Dell forgalma - érdemes kiemelni a noteszgépek 26 százalékkal zuhanó árbevételét. A vállalat magyarázata szerint a kereslet az olcsóbb PC-k felé tolódott el, mivel az eladásokat egyre inkább a fejlődő piacok dominálják.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Dell néhány éve kinyilvánította, hogy a piaci részesedés hajszolása helyett a profitra koncentrál a PC-k terén, így tudatosan kivonult az alsó árkategóriából, leginkább ez okozta a nagy visszaesést a PC-eladásaiban. Az év végén érkezik a piacra a Windows 8, amely várhatóan felpörgeti a PC-eladásokat, azonban a Dell PC-forgalmának túlnyomó többsége a vállalati szektorból származik, a cégeknél pedig csak később kezdődik el az áttérés az új operációs rendszerre.

Szűk esztendő

A Dell a közeljövőben sem számít sok jóra, a jelenleg tartó negyedévben 2-5 százalékos bevételcsökkenésre számít a gazdasági bizonytalanság és a gyenge lakossági (PC) kereslet miatt. A cég az egész éves profittervét is megvágta, részvényenként 1,7 dollárra - a cég korábban 2,1 dolláros részvényenként eredményt várt az évre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról