Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 24. 10:40

Huszonhétezer alkalmazottjától válik meg a HP

Nyilvánosságra hozta április 30-án véget ért második pénzügyi negyedévének eredményeit a HP - a számok felülmúlták a leszállított várakozásokat. A cég azt is bejelentette, 2014-ig összesen 27 ezerrel csökkenti alkalmazottainak létszámát, amivel éves szinten 3-3,5 milliárd dollárt takarít meg.

Csökkenő bevétel és nyereség

A HP második negyedéves bevétele 30,7 milliárd dollárt volt idén, ami éves szinten 3 százalékos csökkenés. A nyereségesség ennél jóval nagyobb mértékben esett, a nettó eredmény 2,3 milliárd dollárról 1,6 milliárdra apadt. A vállalat üzemi eredményhányada mindössze 7,2 százalék volt, 2,2 százalékponttal alacsonyabb mint tavaly ilyenkor. Sorozatban ez volt a harmadik negyedév, amikor a HP bevétel- és nyereségcsökkenésről volt kénytelen beszámolni. "A második negyedév során azt tettük, amit ígértünk" - foglalta össze a cég teljesítményét Meg Whitman, akit tavaly ősszel neveztek ki a vállalat élére. "A HP a stabilizálódás korai jeleit mutatja. Számos területen előreléptünk és hoztuk az előrejelzést. Továbbra is biztosak vagyunk benne, hogy a 2012-es pénzügyi évben legalább 4 dolláros non-GAAP részvényenkénti eredményt érünk el, nem számítva az átszervezés hatásait."

A vállalat legnagyobb bevételű üzletága továbbra is a Personal Systems Group. A PC-s részleg forgalma éves szinten 9,5 milliárd dolláron stagnált:  a leszállított gépek száma 1 százalékkal csökkent, ezt ellensúlyozta az eladások eltolódása a drágább, vállalati gépek felé. A lakossági PC-eladások 4 százalékkal csökkentek, a vállalati eladások eközben 3 százalékkal emelkedtek, derül ki a HP negyedéves tájékoztatójából. A megelőző negyedévhez képest figyelemre méltó az 5,5 százalékos bevételnövekedés, amely a HDD-hiány enyhülésének tudható be. A PC-részleg üzemi eredményhányada 5,5 százalék volt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szolgáltatórészleg forgalma éves szinten 1 százalékkal 8,8 milliárd dollárra esett, üzemi eredménye 997 millió dollárra csökkent.  Az IT outsourcing szektor forgalma 3 százalékkal 3,7 milliárd dollárra csökkent, a vállalat sokkal "válogatósabb" az üzletek terén és csak azokat a megbízásokat vállalja el, amelyek megfelelő nyereséggel kecsegtetnek.Az alkalmazás- és üzleti szolgáltatások területe 1 százalékkal 2,5 milliárd dollárra nőtt éves szinten, a technológiai szolgáltatásoké pedig 2,6 milliárd dolláron stagnált.

A legnagyobb bevételcsökkenést a nyomtatási és képalkotási üzletág szenvedte el, amelynek forgalma 10 százalékkal múlta alul a tavalyit, és 6,1 milliárd dolláron állt meg. Ennek legfőbb oka a gyenge piaci kereslet a nyomtatók iránt, valamint a válság közepette életbe léptetett szigorú költségkontroll a cégeknél. A vállalati nyomtatók eladásai 4 százalékkal csökkentek, a leszállított termékek 7 százalékos visszaesése mellett. Ennél jóval nagyobb mértékben, 15 százalékkal esett az otthoni nyomtatók forgalma. Az Imaging and Printing Group összességében 11 százalékkal kevesebb nyomtatót adott el mint egy évvel korábban, a kellékanyagok forgalma pedig 12 százalékkal zuhant.

A nyomtatási részleg silány teljesítménye mellett már szinte jónak tűnik a nagyvállalati hardverekkel foglalkozó divízó 6 százalékos bevételcsökkenése, amit a cég a merevlemezhiányra fog. Hiába teljesített elfogadhatóan a hálózati üzletág és fogytak a tárolóportfólió felvásárlással megszerzett elemei (pl. 3PAR), az x86-szerverek eladásait visszafogta a tavalyi thaiföldi áradás miatt szűkös HDD-gyártó kapacitás, az üzleti kritikus szerverek forgalma pedig folyamatosan zuhan, mióta az Oracle felhagyott az itaniumos fejlesztésekkel - időközben kiderült, a HP és az Intel már évek óta készültek az Itanium termékcsalád megszűnésére. A HP ugyanakkor közölte, a szerverrészleg teljesítményét többé nem fogja vissza a merevlemezhiány, a most zajló negyedévben pedig erősödésre számít, ahogy piacra kerülnek a vadonatúj, nyolcadik generációs ProLiant gépek, amelyek iránt erős keresletet tapasztal.

A HP teljesítményének fénypontja a szoftverrészleg volt, ahol éves szinten 22 százalékos bevételnövekedést sikerült elérni - igaz, részben akvizíciók révén. A 970 millió dolláros bevételhez ráadásul 172 milliós üzemi profit társult, nem meglepő módon a HP Software rendelkezik a cég legjobb nyereségességi mutatójával. Ugyanakkor a negyedéves elemzői konferenciahíváson elhangzott az is, hogy van még mit javítani az értékesítési folyamatokon, egyes üzletek megkötése túlságosan elhúzódott.

27 ezer dolgozótól szabadul meg a cég

Korábban már kiszivárgott, hogy a HP nagyszabású átszervezésbe kezd, hogy javítsa versenyképességét. Most ennek a részleteit is nyilvánosságra hozta a cég, Meg Whitman elnök-vezérigazgató a létszám 8 százalékos csökkentése mellett döntött, ami 27 ezer embert érint majd, ezek egy része önkéntes nyugdíj, másik része pedig elbocsátás keretében hagyja el a céget. Az érintetteket még a mostani negyedévben elkezdik értesíteni, idén mintegy 9 ezer fővel csökken a létszám, a teljes, 27 ezer fős elbocsátást 2014-ig hajtja végre a HP. A vállalat mintegy 3-3,5 milliárd dolláros megtakarítást vár a lépéstől, a cél az így felszabaduló összeg hatékonyabb befektetése a növekedési területekbe (pl. cloud, információmenedzsment, alkalmazástranszformáció). Az átszervezések és elbocsátások költsége idén 1,7 milliárd, jövőre 1,8 milliárd dollár lesz a HP becslései szerint.

"A létszámcsökkentés sosem könnyű. Hátrányosan érinti az emberek életét, de erre most mindenképp szükség van a vállalat hosszú távú egészségének megőrzése érdekében. A célunk egyszerű: jobb ügyfélkiszolgálás alacsonyabb költségek mellett" - mondta Meg Whitman elnök-vezérigazgató. "Tudom hogy mindenki tisztában van a költségcsökkentési lépésekkel, amelyeket az előző években hajtottunk végre. [...] Amit most csinálunk, az teljesen más. A nagy költséghelyekre és az alaptevékenységünkhöz kapcsolódó folyamatokra koncentrálunk. Ebbe beletartozik az ellátási lánc optimalizálása, a platformok és termékek számának csökkentése, az ingatanstratégiánk átgondolása, a go to market egyszerűsítése, az üzleti folyamatok fejlesztése és egy konzisztens árazási és promóciós modell bevezetése [...] Ez nehezebb feladat, de hosszú távon busásan megtérül."

A tőzsde lelkesen fogadta az eredményekről szóló, a vártnál némileg jobb beszámolót és az elbocsátások hírét, a HP részvények árfolyama a bejelentés nyomán közel 10 százalékkal emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról