Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 6. 16:06

Hiába próbálkoznak az alternatív mobilos böngészők

A böngészőháború új színterekre költözött át, az elmúlt hosszú évek asztali böngészős versengését követően most a mobil platformokon igyekszik egymásra licitálni a néhány fejlesztő. Általában a Chrome, Safari és Firefox áll az érdeklődés középpontjában, de az alternatív Dolphin is fejlődik, most egy új béta érhető el.

Mostanság egyre forróbb a talaj a mobilos webböngészők piacán. Legutóbb éppenséggel az borzolta a kedélyeket, hogy a Google Chrome megjelent iOS-re, illetve az Androidon is pozitív meglepetésként jelentkezett a Firefox új változata. A csatározások persze itt sem szólnak másról, mint a sebességről, teljesítményről.

Amikor a Google Chrome megjelent iOS-re, akkor a legnagyobb hír az volt, hogy a Google nem képes hozzáférni az Apple Nitro JavaScript motorjához, amivel villámgyors lehetne a szoftver. A Mozilla esetében pedig éppen az volt a hír, hogy nem erőltette a saját megoldását Androidon és iOS-en, hanem inkább a platformok saját motorjaira épített, s ezzel elég szép eredményt értek el.

Alternatív kihívó

A Dolphin jelenleg semmi ilyen hírbe nem keveredett még, viszont a frissített androidos böngésző fejlesztői azt ígérik, hogy az alapoktól újraépített felület teljesen megváltoztatja a mobilos böngészési élményt. Ha nem hallottuk volna már ezt a frázist néhány alkalommal, akkor fel is kaphatnánk a fejünket, de így a legtöbben csupán arra gondolnak, hogy valaki ismét meg akarja erőszakolni a minimalista felhasználói interfészt és a funkciók átvariálását innovációnak adná el.

A Dolphin esetében azonban érdemes mégis néhány pillantást vetni az új szoftverre. A már meglévő Dolphin elve hihetetlenül gyors böngészési sebességgel csábít, ami a legtöbb felhasználó számára fontos szempont. Főleg azoknak, akik nem az óriási számítási teljesítményű okostelefonokba ruháztak be, hanem egy középkategóriás készülékbe.

Az új béta ugyanennek a közönségnek kedveskedik, mégpedig azzal, hogy a szokásos számítási feladatok, JavaScript feldolgozás mellett a HTML5-támogatást mérő teszten is extrém magas pontszámot sikerült elérnie. A HTML5 pedig egyre inkább kritikus fontosságú a mobil böngészésben, főleg úgy, hogy már az Android legújabb verzióiból is száműzve lett az Adobe Flash. Az Ice Cream Sandwich óta a HTML5 fejlettebb és hatékonyabb támogatása előlépett első számú szemponttá.

A legfrissebb Dolphin nem véletlenül kiemelten az Android 4.1, Jelly Bean támogatására büszke. Az 1.0.4 verzió elvileg 100 százalékkal gyorsabb, mint a natív Chrome böngésző. Ezen felül teljes mértékben támogatja a web socketeket, web audiót és a WebGL-t is. A frissítés persze azoknak is hoz újdonságot, akik még abba a 99 százalékba tartoznak, akik nem Jelly Bean-t használnak. A korábbi Android verziókon a Dolphin sokkal stabilabb lett. Minden Android 2.3 vagy annál frissebb verzió használói egy csokor hibajavítás révén érezhetik, hogy javult kedvenc alternatív böngészőjük.

HTML5-ben jó, másban nem

A valóság azonban nem ennyire egyértelmű, mint ahogyan a Dolphin fejlesztői állítják. Ugyan a Chrome 500-ból 369 pontos HTML5test.com eredményéhez képest a Dolphin 430 pontja valóban csodásnak mondaható, ha azonban egy független mérőprogramban, például a Browsermarkban nézzük a komplex böngészőteszt eredményeit, akkor ugyanazon a Galaxy Nexus készüléken a Chrome alatt 120 ezer, Dolphin alatt viszont csak 90 ezer pontot kapunk (a több a jobb). Ha pedig a JavaScript-et mérő Sunspider tesztet futtatjuk, akkor a Nexuson a Chrome alatt a normálisnak tekinthető 2500 ms mellé Dolphin alatt egy 3200-as érték párosul.

Esélytelennek tűnik az a alternatív böngészők piaca

Az igaz persze, hogy a Dolphin még béta állapotban van, így az összehasonlítás nem feltétlenül helytálló, ahogyan az sem, hogy a Dolphin fejlesztői azt állítják, hogy a böngészőjük sokkal gyorsabb a gyári Chrome-nál egy olyan rendszeren, ami a felhasználók nagyon kevés százalékánál található meg. A valóság az, hogy a Dolphin felülete ugyan valóban csinos, egyszerű és könnyen kezelhető, illetve a HTML5 támogatása is magas szintű, de gyorsaságban messze elmarad a platform alapértelmezett Google Chrome-tól.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nagyon nehéz helyzetben van minden külső fejlesztő, aki böngészőt szeretne készíteni. Egyrészt azért is, mert a platformot uraló cég alapvető helyzeti előnyben van a terjesztés és a fejlesztés szempontjából is. Másrészt böngészővel, ahogyan asztali, úgy mobil környezetben is nehéz elérni üzleti sikereket. A felhasználók fizetni biztosan nem fognak, a keresőktől érkező jutalék pedig nem egy fenntartható bevételi forrás piacra lépés esetén.

A különc felhasználók persze válthatnak, sőt, bizonyára meg lehet találni a független böngészők előnyeit bizonyos esetekben. Aki szeretné kipróbálni a Dolphin új verzióját, az XDA-developers fórumából máris letöltheti a béta verziót.

a címlapról