Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 31. 16:15:00

Nem tudni, hogy mi lesz a régi OS X-et használókkal

A Mountain Lion (OS X 10.8) érkeztével valószínűleg megszűnt a kettővel ezelőtti OS X 10.6 (Snow Leopard) támogatása, sem biztonsági frissítések, sem az új Safari nem érkezik majd a régebbi rendszerekhez.

Továbbra sem nyilatkozik az Apple az OS X korábbi verzióinak támogatási periódusairól, így csak a "hagyományból" következtethető, hogy a Mountain Lion megjelenésével megszűnt a Snow Leopard támogatása, a kettővel ezelőtti operációs rendszerhez nem érkezik majd több biztonsági frissítés, és a rendszerrel szállított böngészőből sem lesz már újabb kiadás. A Snow Leopard támogatásának lezárására utal az is, hogy az Apple nem adta ki a Safari legújabb, 6.0 verzióját a kettővel ezelőtti rendszerre. Erre egyébként a gyártó csak utal, a Safari weboldalán az apróbetűs rész szerint a hatos Safari a Mountain Lion része, frissítésként pedig letölthető a Lionhoz, a korábbi verziókat implicit nem támogatja.

Az Apple írásban sosem elismert támogatási politikája szerint egy időben csak két verziót támogat az operációs rendszerből, az éppen aktuális legfrissebbet és az azt megelőző kiadást, a kettővel azelőtti verziót azonban már nem. Az OS X változó fejlesztési periódusainak köszönhetően ez 29-53 hónapos támogatási időszakot jelent - ennyi idő telt el a rendszer piacra dobása és az utolsó biztonsági frissítés kiadása között. A legutolsó, 10.5-ös verziójú rendszer támogatása 46 hónap után szűnt meg, az átlag (a sorból teljesen kilógó 10.0-s kiadást leszámítva) egyébként 41 hónap.

Aggasztóan magas a régi rendszerek aránya.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A biztonsági szakemberek szerint nem is elsősorban a rövid támogatási periódusok az aggasztóak, hanem hogy az Apple egyáltalán nem kommunikálja a felhasználók felé a biztonsági frissítések hiányát, ami hamis biztonságérzetet nyújthat. A Chitika webanalitikai cég adatai szerint egyébként a Mac-felhasználók 45 százaléka használja az OS X 10.6-os verzióját, az előző, szintén nem támogatott rendszerekkel együtt pedig 61 százalékos a nem támogatott verziót használók aránya. Ez az arány valamelyest olvadhat, ahogy a Snow Leopard felhasználók egy része Mountain Lionra frissít, drámai csökkenésre azonban nem lehet számítani.

A Microsofttal való összevetés adja magát: míg a redmondi szoftverház 10 évig támogatja operációs rendszereit biztonsági frissítésekkel, az Apple átlagban mintegy 3 évig teszi ezt. A Microsoft jó pontot szerez a széles körben elterjedt Windows XP támogatásának kiterjesztésével is, ezt a rendszert 14 éven keresztül látja el biztonsági javításokkal. A két vállalat között a biztonsági kérdések kommunikációjában is jelentős kontraszt, míg a Microsoft a támogatási periódus lejárta előtt valódi offenzívába kezd, blogjain és a médiában is kommunikálja a támogatás közelgő lejártát, egy évvel az utolsó tervezett frissítés kiadása előtt. Ezzel szemben az Apple támogatási politikájára csupán a frissítési történetet visszanézve lehet következtetni, hivatalos terv és kommunikáció egyáltalán nem létezik.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 20. 11:54

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.