Szerző: Koi Tamás

2012. július 19. 10:50

Biztonságosabb és stabilabb lett az új Firefox

Tegnap megjelent a Firefox webböngésző soron következő, 14-es verziója, melynek újdonságai leginkább a biztonságosabb és stabilabb működésre fókuszálnak.

A hathetes frissítési ciklusnak megfelelően tegnap megjelent a Mozilla PC-s webböngészőjének legújabb, 14-es verziója. A fejlesztők ezúttal a biztonságosabb és stabilabb működésre fókuszáltak, a böngésző két legfontosabb újdonsága is ezt a célt szolgálja, jóllehet egyik egyelőre csak opcionális lehetőségként van jelen a rendszerben.

Az új verzióban 18 korábban jelzett sérülékenységet javított ki a Mozilla fejlesztőcsapata, ezekből kilenc kapott kritikus besorolást a Mozilla saját, négyfokozatú skáláján. A sebezhetőségek nagy részét adathalász-típusú támadások során lehetett kihasználni, de volt olyan hiba is, mely egyes, preparált javascript-kódok számára lehetővé tette, hogy a számukra elkülönített területről (sandbox) kitörjenek. A 18 sebezhetőségből hármat a Google mérnökei jelentettek, és a keresőcég szolgáltatásához is köthető az egyik legfontosabb újítása a Firefox 14-nek.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A böngésző ugyanis mostantól titkosított csatornán keresztül kezeli a Google-kereséseket, vagyis a keresési információkhoz nem férhet többé hozzá például egy nyílt Wi-Fi hálózat adminisztrátora. A titkosított üzemmód ugyanakkor automatikusan kikapcsol, ha a találati oldalról valaki átkattint egy Google-hirdetésre - hívják fel a figyelmet szakértők.

A Firefox 14 másik fontos újdonsága, a hosszú hónapok óta készülő click-to-play a különböző böngészőbeépülők manuális futtatását teszi lehetővé, segítségével a felhasználó egy weboldal összes, az adott plugin (pl. Flash, JavaScript) futtatását igénylő komponensénél egyenként engedélyezheti vagy tilthatja a beépülő elindulását. A click-to-play egyelőre alapesetben nincs bekapcsolva az új Firefox-verzióban, a felhasználók az about:config konfigurációs felület behívásával, a plugins.click_to_play változó átállításával tudják be- vagy kikapcsolni az üzemmódot.

Az új verzió a már meglévő telepítésekre automatikusan frissül, vagy letölthető a Mozilla weboldaláról is. A következő, 15-ös verzió várhatóan augusztus végén jelenik meg.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról