Szerző: Koi Tamás

2012. július 19. 10:50

Biztonságosabb és stabilabb lett az új Firefox

Tegnap megjelent a Firefox webböngésző soron következő, 14-es verziója, melynek újdonságai leginkább a biztonságosabb és stabilabb működésre fókuszálnak.

A hathetes frissítési ciklusnak megfelelően tegnap megjelent a Mozilla PC-s webböngészőjének legújabb, 14-es verziója. A fejlesztők ezúttal a biztonságosabb és stabilabb működésre fókuszáltak, a böngésző két legfontosabb újdonsága is ezt a célt szolgálja, jóllehet egyik egyelőre csak opcionális lehetőségként van jelen a rendszerben.

Az új verzióban 18 korábban jelzett sérülékenységet javított ki a Mozilla fejlesztőcsapata, ezekből kilenc kapott kritikus besorolást a Mozilla saját, négyfokozatú skáláján. A sebezhetőségek nagy részét adathalász-típusú támadások során lehetett kihasználni, de volt olyan hiba is, mely egyes, preparált javascript-kódok számára lehetővé tette, hogy a számukra elkülönített területről (sandbox) kitörjenek. A 18 sebezhetőségből hármat a Google mérnökei jelentettek, és a keresőcég szolgáltatásához is köthető az egyik legfontosabb újítása a Firefox 14-nek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A böngésző ugyanis mostantól titkosított csatornán keresztül kezeli a Google-kereséseket, vagyis a keresési információkhoz nem férhet többé hozzá például egy nyílt Wi-Fi hálózat adminisztrátora. A titkosított üzemmód ugyanakkor automatikusan kikapcsol, ha a találati oldalról valaki átkattint egy Google-hirdetésre - hívják fel a figyelmet szakértők.

A Firefox 14 másik fontos újdonsága, a hosszú hónapok óta készülő click-to-play a különböző böngészőbeépülők manuális futtatását teszi lehetővé, segítségével a felhasználó egy weboldal összes, az adott plugin (pl. Flash, JavaScript) futtatását igénylő komponensénél egyenként engedélyezheti vagy tilthatja a beépülő elindulását. A click-to-play egyelőre alapesetben nincs bekapcsolva az új Firefox-verzióban, a felhasználók az about:config konfigurációs felület behívásával, a plugins.click_to_play változó átállításával tudják be- vagy kikapcsolni az üzemmódot.

Az új verzió a már meglévő telepítésekre automatikusan frissül, vagy letölthető a Mozilla weboldaláról is. A következő, 15-ös verzió várhatóan augusztus végén jelenik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról