:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 9. 16:09

Lemondott az Itaniumról a HP?

"Nem véletlen egybeesés, hogy az Oracle is leállította a platform támogatását" - állítja videón a HP egyik alelnöke. A meglepően őszinte nyilatkozatban Scott Farrand, az iparági szabványos szerverekért felelős alelnök szerint a hamarosan bemutatkozó x86-os gépek lesznek igazán jövőállóak.

Rendkívül meglepő kijelentéseket tett Scott Farrand, a HP x86-os szerverekért felelős alelnöke az internetnews.com kamerájának. Farrand elmondásában a HP üzleti kritikus szerverei már sem HP-UX rendszert, sem Itanium processzorokat nem tartalmaznak majd a jövőben, a korábbi generációkból megismert hardveres, firmware-szintű és szoftveres megoldások Red Hat Enterprise Linux platformon lesznek majd elérhetőek.

Itaniumot már ne vegyenek

Farrand kijelentései szerint a HP-UX napjai meg lehetnek számlálva, a rendszert feltehetőleg nem portolja egészében x86-os platformra a HP, csupán az üzleti kritikus gépekben nélkülözhetetlen funkciók élnek túl az új platformon. A Project Odyssey keretében működő Dragon Hawk projekt célja a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) alá portolni a HP Integrity platformon megszokott funkciókat. A Dragon Hawk-ot használó rendszerek RHEL 6-ot futtatnak Intel Xeon (x86-os) processzorokon, a Farrand által elejtett megjegyzésből akár 32 foglalatos, nagyon nagynak számító kivitelben is.

"Természetesen támogatjuk és szeretjük [az Itaniumot és a HP-UX-et], de a jövőben a stratégiánk az üzleti kritikus rendszereket tekintve az x86-os világ. Nem véletlen, hogy egyesek megszüntették az Itaniumra való fejlesztést, például az Oracle" - nyilatkozta Farrand. Mivel az üzleti kritikus gépek az átlagosnál jóval hosszabb élettartammal működnek, a támogatást természetesen nem állítja le még hosszú ideig a HP, az újonnan ilyen rendszereket vásárlóknak azonban egyértelműen érdemes lesz az újabb, x86-os technológiára épülő számítógépeket venniük.

Kellemetlen kijelentés

A bejelentés finoman fogalmazva is megdöbbentő, a HP ugyanis éppen perben áll az Oracle-lel az Itanium-platform jövőjét illetően: a szoftverház arra hivatkozva állította le az Itanium-alapú szoftverek fejlesztését, hogy a HP befejezi az ilyen gépek gyártását - erre vonatkozóan pedig májusban dokumentumokkal is előállt. Az Oracle döntése mindenesetre önbeteljesítő jóslatnak tűnik, az üzleti kritikus gépek legnagyobb szoftverszállítója lépett ki a piacról. A HP azonban nem hagyta annyiban a dolgot és pert indított az Oracle ellen, mivel a számítógépgyártó szerint a szoftverház korábban vállalta az Itanium-platform hosszútávú támogatását. Farrand kijelentése, miszerint érthető az Oracle döntése, valószínűleg okozott néhány kellemetlen percet a HP jogi osztályán.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A HP tavaly novemberben jelentette be az üzleti kritikus x86-os szervereinek érkezését, azok operációs rendszeréül a Windowst és Linuxot választotta a gyártó. A HP elképzelése szerint házon belüli szoftveres fejlesztéssel a Windows és a Linux felruházható azokkal a képességekkel, amelyekkel az üzleti kritikus rendszerek általában rendelkeznek. A HP tervei szerint az olyan fejlett képességeket is be lehet x86-on vezetni, mint a szerverpartíciókat elektronikusan is leválasztó nPars, vagy a HP Analysis Engine, amely egy teljes rendszerre kiterjedő SMART-szerű diagnosztikai eszköz és eseményeken keresztül, statisztikai eszközökkel figyeli a felbukkanó teljesítményproblémákat, hibákat és ezek alapján előrejelzi a szükséges műveleteket. A HP szoftverportfóliójának egyik eleme, a ServiceGuard már elérhető RHEL alatt is, a többiek pedig fokozatosan elérhetővé válnak.

04:49
 

HP's x86 Plan to Replace Itanium and HP-UX with x86 and Linux

Még több videó

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.