:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 12. 13:56

Csak visszafogni tudta a tárolópiacot a HDD-hiány

Az első negyedévben folytatódott a globális tárolópiac növekedése, jelentette az IDC és a Gartner. Előbbi szerint 7 százalékkal 6 milliárd dollárra duzzadtak az eladások, utóbbi 8 százalékos növekedést és 5,45 milliárd dolláros forgalmat mért.

A thaiföldi áradások okozta merevlemezhiány csak fékezni tudta a tárolópiaci növekedését az első negyedévben, de megállítani nem tudta, derül ki az IDC által a napokban nyilvánosságra hozott adatokból. A tárolópiac mozgása most elszakadt a szerverpiacétól, az első negyedévben a kiszolgálók iránt lanyha volt a kereslet a gazdasági bizonytalanság, valamint a Xeonok frissítési ciklusa miatt. A tárolópiacot ez láthatóan nem zavarta - a világon létrehozott és tárolt adat mennyisége továbbra is folyamatosan nő, amivel a cégeknek meg kell birkózniuk. Az első negyedévben a leszállított tárolók összesített kapacitása már több mint 6 ezer petabájt volt és tavalyhoz képest 20 százalékkal nőtt.

Brillíroztak az éllovasok

A tárolópiac SAN szegmense 13 százalékkal bővült az IDC számai alapján, ezzel 5,1 milliárd dollárt tett ki - az éllovas az EMC 28 százalékos részesedéssel, az IBM és a HP messze lemaradva követik 13 és 12 százalékos piacrészt birtokolva. A SAN-piac leggyorsabban növekedő szegmense az iSCSI SAN, itt egy év alatt 17 százalékos bővülést mért az IDC, a piac vezetője a Dell, amely a teljes forgalom harmadát adja, megelőzve az EMC-t és a NetAppot. A NAS piac ugyanakkor csökkent az IDC szerint, az eladások 1,9 százalékkal maradtak el a tavalyi első negyedéves szinttől. Ebben a szegmensben jóval közelebb van egymáshoz a két éllovas, az EMC 42 százalékával szemben a NetApp 36 százalékot tud felmutatni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az IDC-nél és a Gartnernél is azonos a gyártók sorrendje, az EMC elsőségéhez nem fér kérdés, mint ahogy ahhoz sem, hogy mára a NetApp lett a második legnagyobb storage-gyártó, megelőzve az IBM-et. Az IDC-nél a HP a negyedik a rangsorban, megelőzve a Hitachit, a Gartnernél viszont a japánok vannak előkelőbb helyen. A Dell az akvizícióinak köszönhetően egyre közelebb kerül a HP-hoz.

A piaci számokból jól látszik, hogy a tárolókra koncentráló cégek (EMC, NetApp) jelentősen túlnövik azokat a vállalatokat, amelyek elsősorban szerverekkel foglalkoznak (IBM, HP). A piacvezető EMC és a második helyezett NetApp egyaránt a piaci átlag felett tudta növelni tárolópiaci forgalmát az első negyedévben, az EMC részesedése ezzel 32,5 százalékra, a NetAppé pedig 12,7 százalékra emelkedett a Gartner szerint a teljes piacon. A harmadik helyen álló IBM csak 1,5 százalékos növekedést tudott kipréselni magából, ami jóval alatta van a piaci átlagnak, így a cég részesedést vesztett.

Gazdasági bizonytalanság...

Az IDC számaiból kitűnik, hogy a high-end, vagyis 250 ezer dollárnál drágább tárolók forgalma nem változott éves összehasonlításban. Az elemzőcég szerint az elmúlt két évben a globális gazdasági válság tüneteinek enyhülésével ez a piac nagyot lódult, a növekedés megtorpanása azonban azt jelenti, a cégek ismét óvatosabbak, ha nagy értékű informatikai beszerzésekről van szó. A szerverpiacon is jelentősen gyengült a high-end gépek forgalma.

Mindkét elemzőcég kitér rá, hogy a thaiföldi katasztrófa merevlemez-piacra gyakorolat hatásai nem éreztették magukat annyira a tárolópiacon mint például a PC-k esetében. Igaz, a legalsó árkategóriás, zömmel SATA diszkekre épülő berendezések árán azért tetten érhető volt a hirtelen árnövekedés. A merevlemez-ellátás azonban ma már stabil, igaz, az árak jóval az árvíz előtti szintre álltak be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.