Szerző: Dojcsák Dániel

2012. május 8. 10:41

Rendet vág a MasterCard a mobilfizetési piacon

Az eddig lassan folydogáló és főleg elméleti síkon történő készülődést tüzelte fel a MasterCard új bejelentésével, a teljes értékű, saját mobiltárca-megoldásával. a MasterCard PayPass integrálható NFC-s mobilokba és használható online és fizikai terminálnál történő fizetésre is.

A MasterCard nem nézi tétlenül, amíg a telekommunikációs cégek és a pénzintézetek a még nem is létező mobilfizetési tortát szeletelgetik. A most bemutatott PayPass Tárca szolgáltatással mobilszolgáltatótól, kártyakibocsátótól és banktól független, de minden variációban használható online fizetési megoldást mutatott be. Ezzel a lépéssel a MasterCard nem a többi szereplőre rontott rá, inkább csak átvette a messiás szerepet és utat mutat.

A PayPass Tárca hasonlóképp működik, mint az eddigi online pénztárcák, például a PayPal vagy a Google Wallet, tehát a felhasználó az elterjedt kártyatípusok bármelyikét be tudja regisztrálni, így a MasterCardon túl akár Visa, Discover, Amex kártyákat is. Ami még ennél is érdekesebb, hogy a kompatibilitás visszafelé is működik, tehát a MasterCard tárca online elfogadói hálózatát más walletek is tudják majd használni.

NFC és online fizetés

A PayPass Tárca egyik lába a PayPass Contactless elfogadóhelyek lesznek, amiket már most is ismerhetünk. Ezek azok a bolti terminálok, amik már most is elfogadják a PayPass-képes bankkártyákat és PayPass-matricákat. Ezeken a helyeken a MasterCard által hitelesített és támogatott NFC-s okostelefonokkal is helyettesíthető a plasztikkártya. A hitelesített készülékek kivétel nélkül rendelkeznek a teljes értékű, nyílt, beágyazott NFC-képességgel. Az első ilyen készülékeket néhány hónapja mutatta be a RIM Törökországban, de néhány nappal ezelőtt 17 újabb modellel bővült a lista. Így immár a Samsung Galaxy Nexus, a HTC One X, az LG Viper és az NFC-képes Blackberry Bold és Curve modellek is használhatóak fizetésre.

A meglévő elfogadói hálózat mellett indul az új láb, a PayPass Online, ami a webes és a "remote mobile" fizetést fedi majd le. Ahol a PayPass Tárca felhasználó a kis zöld gombot látja az online kasszánál, ott nem kell bíbelődnie a kártyaadatok, jelszavak, nevek beírásával, hanem a biztonságos felületű virtuális pénztárcával fizethet, egy kattintással. A bejelentéshez sajnos nem kapcsolódott részletes technikai leírás, csak a lent is látható promóciós videó, de feltételezésünk szerint pontosan úgy működik a számítógépes online fizetés, mint a PayPal vagy a Google Checkout/Wallet esetében. A remote mobile talán lehet érdekesebb, hiszen ott az okostelefon vagy táblagép az NFC-chip alá rendelt biztonságos részben tárolhatja az információkat és a PayPass Online ugyanazt a hívást futtathatja végig, mint amit egy érintés nélküli fizikai terminál esetében tenne a PayPass Contactless.

Gyors, egyszerű, biztonságos - ennyi kell

A felhasználók számára örömhír, hogy végre étrejött egy újabb egységes és valószínűleg már a közeljövőben széles körben támogatott elfogadói hálózat, amihez az egyik legnagyobb kártyaszolgáltató is a nevét adja. Egy nemrégiben készült felmérés is a MasterCard malmára hajtja a vizet, ugyanis a megkérdezett amerikai felhasználók jelentős részben a kártyatársaságokban bíznak meg mobilfizetés kapcsán, majd a kereskedőkben, mint az Amazon, s legkevésbé az online szereplőkben, mint a Goolge vagy a PayPal.

03:36
 

MasterCard PayPass Wallet Services - Experience Video.wmv

Még több videó

A MasterCard ezzel a szolgáltatással tehát csak kielégített egy létező fogyasztói igényt, ráadásul a rendszert úgy tervezték, hogy bizonyos technikai paraméterek teljesítése esetén bármilyen külső szolgáltató, mobiloperátor vagy bank saját mobiltárcája is minősülhet PayPass Tárcának. Ezzel végeredményben egy fizetési keretrendszer jön létre, amihez további szolgáltatók is képesek csatlakozni. Így a közeljövőben megjelenő új tárcák, amennyiben a MasterCard mellé állnak be, nem tovább darabolják majd a piacot, hanem egységesítik, így az elfogadói hálózat is dinamikusabban bővülhet majd. Ahogyan a webes tartalomszolgáltatók nem kerülhették el egy idő után a Facebook like-gomb integrálását, úgy lehet előbb-utóbb kötelező elem a PayPass Online fizetési mód is minden kereskedőnél.

Nyitott a variációkra

A PayPass Tárcához ráadásul készült egy hozzáférhető API is, aminek révén a külső partnerek saját igényeiknek megfelelően szabhatják testre a szolgáltatást. Ilyen extraként jelenhetnek meg olyan funkciók, mint a fizetés előtti gyors számlaáttekintő, a túlköltésre figyelmeztető üzenetek, a hűségprogramok és kuponakciók integrálása, de akár a Foursquare checkin is indulhat egy terminálról, hasonlóan ahhoz, ahogy mostanság Instagramból is be lehet jelentkezni.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A szomorú részlete a bejelentésnek, hogy annak ellenére, hogy a MasterCard Európában rendelkezik erős pozíciókkal, a termék elsőként kizárólag az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, illetve egyetlen európai országként az Egyesült Királyságban jelenik meg idén ősszel. Remélhetőleg az első kör szűkítése kizárólag az angol nyelvterület miatt történt és a lokalizáció végeztével globálisan elérhető szolgáltatásként hivatkozhatunk a PayPass Tárcára.

Erre egyébként minden esély megvan, hiszen a fent említett országok vezető bankjai mellett olasz, francia, svéd, svájci pénzintézetek is már most nyilvánosan támogatásukról biztosították a szolgáltatást. Ugyanígy mögéállt néhány kereskedő is, az American Airlines, Barnes&Noble, illetve több egyéb amerikai kereskedőnél már induláskor ott lesz a weben is a PayPass Online gomb.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.