Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 27. 11:20

Okostelefonjainak köszönhetően növekedik a Samsung

Okostelefonjai erős eladásainak köszönhetően magabiztos növekedéssel zárt 2011-et a Samsung Electronics. A vállalat ütős új modellek bemutatása nélkül is majdnem annyi készüléket tudott eladni mint az Apple.

Közzétette 2011 negyedik negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentését a Samsung Electronics. A vállalat mobilos divíziója érte el a legnagyobb növekedést és bőven ellensúlyozni tudta a félvezetőgyártó üzletág gyengélkedését. A vállalat forgalma tavalyhoz képest 13 százalékkal emelkedve 47,3 billió wonra (42,7 milliárd dollárra) ugrott, miközben üzemi eredménye 76 százalékkal 5,3 billió wonra (4,7 milliárd dollárra) dagadt, nettó eredménye 3,5 milliárd dollárnak megfelelő wont tett ki.

Háromszor annyi okostelefon fogyott

Éves szinten több mint 50 százalékkal növelte bevételét a Samsung telekom-divíziója, amely mobiltelefonok mellett hálózati berendezéseket is szállít. Az üzletág ez erőteljesen bővülésnek köszönhetően a Samsung Electronics legnagyobb részlegévé vált, 17,82 billió wonos (15,8 milliárd dolláros) bevétele akkora mint a chipgyártó és LCD-gyártó részlegé összesen és nagyobb az otthoni elektronikai részlegénél is.

A Samsung egy ideje nem hozza nyilvánosságra készülékértékesítési adatait, de a Strategy Analytics elemzőcég becslései jó támpontot nyújtanak a cég teljesítményének megítéléséhez. Ezek alapján a koreai vállalat az utolsó negyedévben 36,5 millió okostelefont értékesített, félmillióval kevesebbet mint az Apple, így a második helyet szerezve meg a gyártói rangsorban - mindkét cég messze megelőzte a 19 milló készüléket eladó Nokiát, amely a harmadik. Érdemes megjegyezni, hogy az Apple okostelefon-eladásai azért voltak ilyen magasak mert az új IPhone-modell megjelenése egybeesett az ünnepi időszakkal.

A vállalat tájékoztatása szerint rendkívül sikeres a májusban elrajtolt Galaxy S II, amelyből már 10 milliónál is több fogyott világszerte, de az androidos portfólió többi tagja is szépen muzsikált, beleértve a high end (Nexus, Note) és középkategóriás (Ace, Y) készülékeket is. A Samsung tavalyhoz képest három és félszeresére növelte okostelefon-szállításait, amivel a legnagyobb bővülést produkáló gyártó az élvonalban - ennek is köszönhetően a telekom-részleg üzemi eredménye közel 80 százalékkal emelkedett. A vállalat prognózisa szerint az okostelefonok iránti kereslet továbbra is nőni fog, 2012-ben 30 százalék körüli bővülés várható, mg a feature phone-ok terén mindössze néhány százalékos lesz a növekedés.

Erős kereslet a tévék iránt

Erős negyedévet produkált a panelgyártó üzletág is, ahol a prémium tévék (LED, 3D, stb.) iránti erős keresletnek köszönhetően közel 20 százalékkal 7,6 milliárd dollárnak megfelelő wonra nőtt a bevétel, ugyanakkor a piacon továbbra is nyomottak az árak, így a tavalyi enyhe nyereséget most 178 millió dolláros veszteség váltotta. A Samsung tájékoztatása szerint a leszállított tévépanelek száma éves szinten 20 százalékkal bővült.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Vegyes negyedéven van túl ugyanakkor a chipgyártó divízió, elsősorban a memóriapiac mélyrepülése miatt. Ahogy azt a HWSW már korábban megírta, a PC-k iránti kereslet stagnálásának köszönhetően a DRAM-piacot túltermelé jellemzi, ami az árak meredek esését vonja maga után - ősszel minden eddiginél lejjebb esett a memóriachipek ára, ami a DRAM-piacon 4 százalék körüli részesedéssel uraló Samsung eredményein is nyomot hagyott. A chipgyártó üzletág bevétele 1 százalékkal csökkent, de a memóriaeladásokból befolyó bevétel 10 százalékkal zuhant. Ugyanakkor a részleg eredményessége meredeken javult, hogy nőtt a kereslet a drágábban és nagyobb haszonnal eladható NAND flash chipek iránt, amelyek terén a Samsung szintén világelső, részesedése 40 százalék körüli.

A szórakoztatóelektronkáért és háztartási berendezésekért felelős részleg bevétele 4 százalékkal duzzadt éves szinten. A Samsung jelentéséből kiderül, hogy az ünnepi negyedévben váratlanul erős volt a kereslet a tévék iránt, a fejlett piacokon elsősorban a LED háttérvilágításos modellek fogytak jól, amelyek a Samsung tévéeladásainak már közel kétharmadát tették ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról