Szerző: Koi Tamás

2012. január 19. 13:51

Utolsókat rúgja a Kodak

Hosszú hónapok, illetve évek agóniája után tegnap csődvédelmet kért a világ egyik legnevesebb fotográfiai gyártója, az Eastman Kodak. A több mint 130 éves cég képtelen volt a digitális korszakban megújulni, már csak a szabadalmak értékesítéséből remélhet pénzt.

Tegnap csődvédelembe menekült a fotográfiai iparág legismertebb, legpatinásabb gyártója, az Eastman Kodak. A több mint 130 éves múltra visszatekintő vállalat számára 18 hónapos futamidőre 950 millió dolláros hitelvonalat tett elérhetővé a Citigroup - a cégnek ez az utolsó esélye arra, hogy értékesítse a birtokában lévő nagyjából 1100 szabadalmat, átalakítsa működési szerkezetét, illetve kifizesse egyéb kintlevőségeit. Ha mindezt nem sikerül megvalósítania a gyártónak, az iparág egyik legismertebb szereplője végleg eltűnhet a süllyesztőben.

A Kodak eszközeinek értéke a csődvédelem idején körülbelül 5,1 milliárd dollárt tett ki, miközben kötelezettségeinek összege elérte a 6,8 milliárd dollárt. A vállalat piaci értéke a tegnapi kereskedésben már csak 140 millió dollárt volt, miközben 15 évvel korábban 31 milliárd dolláros kapitalizációval rendelkezett a cég, mely ma világszerte nagyjából 17 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Ebből hétezer dolgozik az Egyesült Államokban - a cég fénykorában csaknem tízszer ennyi embernek adott munkát.


Az Eastman-Kodak első 35 milliméteres kamerája 1889-ből

Az 1880-ban létrehozott vállalkozás nevéhez fűződik többek közt a fényképezés világméretű hódítását elindító 35 milliméteres kamera, illetve film feltalálása és fejlesztése, a cég szabadalmi portfólióját a filmipar és filmgyártás is felhasználta. A Kodak aktívan bábáskodott a digitális korszak születésénél is, kissé abszurd módon éppen a digitális képalkotás vetett véget a társaság addigi diadalmenetének.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A gyártó az évek során lomhán, késve reagált a digitális korszak új kihívásaira, így a digitális fényképezés terjedéséből elsősorban az elektronikai cégek, valamint az ismertebb kameragyártók húztak inkább hasznot. A nagyjából az ezredfordulótól induló hanyatlási fázis következményében a Kodak 2005 óta folyamatosan veszteséges volt, a társaság elkerülhetetlen csődjéről már hónapokkal ezelőtt keringeni kezdtek a pletykák.

A digitális korszak a tradicionális piaci szereplők közül nem csak a Kodak vesztét hozta el: az instant fotográfiában egykor élen járó Polaroid Corporation 2001 októberében kért csődvédelmet, a vállalatot végül a One Equity Partners vette meg, az instant filmek gyártása pedig egészen 2008-ig zajlott tovább, ekkor ment kvázi másodszor is csődbe a vállalat, a márka azonban továbbra is megmaradt, olcsó digitális fényképezőgépek és nyomtatók kapták meg brandet. A régi Polaroid kamerákhoz ettől függetlenül még most is beszerezhető film, egy a Polaroidtól független gyártó, a The Impossible Projectnek köszönhetően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról