Szerző: Dojcsák Dániel

2012. január 19. 11:29:00

Nokia-Microsoft fejlesztő labor nyílik a BME-n

Január 25-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén megnyílik a Microsoft és a Nokia közös Windows Phone 7 fejlesztői laboratóriuma.

A megnyitó apropóján az egyetem egy szakmai konferenciát is szervez, ahol a Windows Phone platformra történő hatékony szoftverfejlesztés kerül a középpontba. A BME VIK hallgatói már tavaly szeptemberben megtalálhatták a kreditet is érő választható tárgyak közt a Windows Phone platform fejlesztési ismeretek tantárgyat, január végétől pedig a munka a laboratóriumban gyakorlati szinten is folytatódik. A laboratórium avatását követő szakmai konferencia nem csak a hallgatók, de külsős érdeklődők számára is ingyenesen elérhető, mindössze egy előzetes regisztrációra van szükség.

A tantárgyat az első szemeszterben már 58 hallgató vette fel és a legtöbben aktívan bele is vetették magukat a legfiatalabb okostelefon platformra való fejlesztésbe. A szeptember óta a Marketplace-en publikált 268 magyar alkalmazás közül 183-at hazai egyetemisták készítettek. A január 25-i rendezvényen egyébként ezek közül a három legjobbnak ítélt alkalmazás fejlesztőit 1-1 Nokia Lumia 800 okostelefonnal jutalmaz a Microsoft illetve a Nokia.

Az egyetemisták szívesen fejlesztenek új platformokra

"A BME két évvel ezelőtt meghirdette a Kutatóegyetemi programját, aminek a fő eleme a szorosabb együttműködés az IKT iparral. A Nokia-Microsoft labor egy lépés ebbe az irányba. A labor lehetőséget nyit a hallgatóknak, hogy a Windows Phone platformra hatékonyan fejlesszenek alkalmazásokat, s a hallgatók hasznos tudással kilépnek a piacra. Ez a lépés összhangban van a BME kutatóegyetemi programjával" – fogalmazott Dr. Charaf Hassan, a BME egyetemi docense.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A fejlesztői labor mellett új, inkubátor projekt indul a 2007 óta működő Microsoft Innovation Centerben. A diákok az itt rendelkezésükre álló legújabb technológiai eszközökön kísérletezhetnek, újszerű, eddig nem használt alkalmazásötleteket valósíthatnak meg. A diákoknak olyan feladatokat kell megoldaniuk, mint az érintés alapú kioszkalkalmazás készítése Microsoft Surface-re, Kinect Remote Kontroller programozása és a betörés figyelő alkalmazás fejlesztése Mini ITX-re, Windows Embedded Standard-ra. A diákok az így létrejött termékük piacra vitelében is segítséget kapnak.

A “Hatékony szoftverfejlesztés Windows Phone platformra. Tippek és tapasztalatok” fantázianevű konferencián Vajta László, a BME VIK dékánja, Papp István a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója és Marcus Störkel, a Nokia Komárom Kft. vezetője is megszólal, majd a résztvevők átfogó fejlesztői információt kapnak a METRO design nyelvről, a játékokról, s magáról a platformról. További információk a konferenciáról, a részletes program és a regisztrációs ív a Microsoft fejlesztői oldalán találhatóak meg.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 07:48

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.