Szerző: Dojcsák Dániel

2012. január 19. 11:29

Nokia-Microsoft fejlesztő labor nyílik a BME-n

Január 25-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén megnyílik a Microsoft és a Nokia közös Windows Phone 7 fejlesztői laboratóriuma.

A megnyitó apropóján az egyetem egy szakmai konferenciát is szervez, ahol a Windows Phone platformra történő hatékony szoftverfejlesztés kerül a középpontba. A BME VIK hallgatói már tavaly szeptemberben megtalálhatták a kreditet is érő választható tárgyak közt a Windows Phone platform fejlesztési ismeretek tantárgyat, január végétől pedig a munka a laboratóriumban gyakorlati szinten is folytatódik. A laboratórium avatását követő szakmai konferencia nem csak a hallgatók, de külsős érdeklődők számára is ingyenesen elérhető, mindössze egy előzetes regisztrációra van szükség.

A tantárgyat az első szemeszterben már 58 hallgató vette fel és a legtöbben aktívan bele is vetették magukat a legfiatalabb okostelefon platformra való fejlesztésbe. A szeptember óta a Marketplace-en publikált 268 magyar alkalmazás közül 183-at hazai egyetemisták készítettek. A január 25-i rendezvényen egyébként ezek közül a három legjobbnak ítélt alkalmazás fejlesztőit 1-1 Nokia Lumia 800 okostelefonnal jutalmaz a Microsoft illetve a Nokia.

Az egyetemisták szívesen fejlesztenek új platformokra

"A BME két évvel ezelőtt meghirdette a Kutatóegyetemi programját, aminek a fő eleme a szorosabb együttműködés az IKT iparral. A Nokia-Microsoft labor egy lépés ebbe az irányba. A labor lehetőséget nyit a hallgatóknak, hogy a Windows Phone platformra hatékonyan fejlesszenek alkalmazásokat, s a hallgatók hasznos tudással kilépnek a piacra. Ez a lépés összhangban van a BME kutatóegyetemi programjával" – fogalmazott Dr. Charaf Hassan, a BME egyetemi docense.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fejlesztői labor mellett új, inkubátor projekt indul a 2007 óta működő Microsoft Innovation Centerben. A diákok az itt rendelkezésükre álló legújabb technológiai eszközökön kísérletezhetnek, újszerű, eddig nem használt alkalmazásötleteket valósíthatnak meg. A diákoknak olyan feladatokat kell megoldaniuk, mint az érintés alapú kioszkalkalmazás készítése Microsoft Surface-re, Kinect Remote Kontroller programozása és a betörés figyelő alkalmazás fejlesztése Mini ITX-re, Windows Embedded Standard-ra. A diákok az így létrejött termékük piacra vitelében is segítséget kapnak.

A “Hatékony szoftverfejlesztés Windows Phone platformra. Tippek és tapasztalatok” fantázianevű konferencián Vajta László, a BME VIK dékánja, Papp István a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója és Marcus Störkel, a Nokia Komárom Kft. vezetője is megszólal, majd a résztvevők átfogó fejlesztői információt kapnak a METRO design nyelvről, a játékokról, s magáról a platformról. További információk a konferenciáról, a részletes program és a regisztrációs ív a Microsoft fejlesztői oldalán találhatóak meg.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról