Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 17. 16:32

A Samsung mobiljait vette célba az Apple jogi osztálya

Németországból és az egész Európai Unióból ki szeretné tiltatni a Samsung közel tucatnyi okostelefonját az Apple. Az indok: túlságosan hasonlítanak az iPhone-ra.

A Samsung Galaxy Tab 10.1 után a koreai cég okostelefonjait is jogi össztűz alá vette Németországban az Apple, amely a készülékek európai forgalmazásának betiltását szeretné elérni. Az indok ugyanaz mint a tablet esetében, a vállalat szerint a Samsung egyes mobiljai megtévesztésig hasonlítanak az iPhone-ra, ezzel formatervezési mintaoltalmat sértenek.

Az Apple panaszának alapját most is egy úgynevezett "Közösségi Formaterv", vagyis egy levédett ipari design jelenti, a német (és uniós) jogrendszer pedig lehetővé teszi, hogy a szellemi tulajdont sértő termékeket ki lehessen tiltani a közös piacról. A Bloomberg cikke szerint a Düsseldorfi Tartományi Bíróságtól nem kevesebb mint 10 Samsung-mobil forgalmazásának korlátozását kéri az Apple, ezek között található a Samsung Galaxy S Plus és a Samsung Galaxy S II is, a cég androidos húzómodelljei - hogy más, nem androidos mobilok szerepelne-e a listán, nem tudni.

De mi az a formatervezési mintaoltalom?

A Magyar Iparjogvédelmi Egyesület szerint "a formatervezési minta az ipari és kézműipari termékek, vagy azok részletének külső megjelenése", a mintaoltalom célja pedig az egyedi formatervek jogi védelme a másolatokkal szemben. Egy termék akkor kaphat védettséget, ha egyedi jellemzői vannak, és akkor sért meg mintaoltalmat, ha az informált felhasználó, vagyis a terméket rendszeresen használó személy számára nincs szembetűnő különbség a védett termékhez képest. "A különbségnek olyan szembetűnőnek kell lennie, hogy annak, aki az adott árucikket rendszeresen használja, vásárolja, az eltérés világosan jelezze: nem a korábbról ismert terméket tartja a kezében."

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Fontos kiemelni, hogy a formatervezési mintaoltalom csak és kizárólag egy termék megjelenését védi, működését, illetve működéséből eredő formai sajátosságokat nem - az az ipari szabadalmak területe. Programok, szoftverek önmagukban nem képezhetik mintaoltalom tárgyát, de a működésük során előálló vizuális elemek, grafikák, ikonok, képernyővédők igen.

Az új stratégia: hasonló, de mégis más

Amint arra olvasóink bizonyára emlékeznek, az Apple nyáron már megvívott egy jogi csatát a Samsunggal, akkor a Galaxy Tab 10.1 tabletről döntött úgy hosszas huzavona után a bíróság, hogy túlságosan hasonlít az iPadre. A Samsung ezt egy módosított verzió piacra dobásával kerülte meg, amelynek fémes kávája az előlapra hajlik. A Galaxy Tab 10.1N jelű modell feltehetően nem sérti az Apple formatervezési mintaoltalmát, de erről végleges határozat még nem született. Az androidos tabletet Ausztráliából is sikerült kitiltatnia az Apple-nek azonos okok miatt.

A HWSW korábbi tippje szerint a Samsung láthatóan megkísérli feltérképezni az Apple szellemi tulajdonának határait (illetve hogy a bíróságok hol határozzák meg ezeket a határokat), majd olyan termékeket dob piacra, amelyek biztosan e határokon kívül helyezkednek el, de nem túl távol az almás eszközöktől. Másképp fogalmazva annyira szeretné a Samsung másolni az Apple-t, hogy az még ne legyen jogilag támadható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról