Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 17. 16:32

A Samsung mobiljait vette célba az Apple jogi osztálya

Németországból és az egész Európai Unióból ki szeretné tiltatni a Samsung közel tucatnyi okostelefonját az Apple. Az indok: túlságosan hasonlítanak az iPhone-ra.

A Samsung Galaxy Tab 10.1 után a koreai cég okostelefonjait is jogi össztűz alá vette Németországban az Apple, amely a készülékek európai forgalmazásának betiltását szeretné elérni. Az indok ugyanaz mint a tablet esetében, a vállalat szerint a Samsung egyes mobiljai megtévesztésig hasonlítanak az iPhone-ra, ezzel formatervezési mintaoltalmat sértenek.

Az Apple panaszának alapját most is egy úgynevezett "Közösségi Formaterv", vagyis egy levédett ipari design jelenti, a német (és uniós) jogrendszer pedig lehetővé teszi, hogy a szellemi tulajdont sértő termékeket ki lehessen tiltani a közös piacról. A Bloomberg cikke szerint a Düsseldorfi Tartományi Bíróságtól nem kevesebb mint 10 Samsung-mobil forgalmazásának korlátozását kéri az Apple, ezek között található a Samsung Galaxy S Plus és a Samsung Galaxy S II is, a cég androidos húzómodelljei - hogy más, nem androidos mobilok szerepelne-e a listán, nem tudni.

De mi az a formatervezési mintaoltalom?

A Magyar Iparjogvédelmi Egyesület szerint "a formatervezési minta az ipari és kézműipari termékek, vagy azok részletének külső megjelenése", a mintaoltalom célja pedig az egyedi formatervek jogi védelme a másolatokkal szemben. Egy termék akkor kaphat védettséget, ha egyedi jellemzői vannak, és akkor sért meg mintaoltalmat, ha az informált felhasználó, vagyis a terméket rendszeresen használó személy számára nincs szembetűnő különbség a védett termékhez képest. "A különbségnek olyan szembetűnőnek kell lennie, hogy annak, aki az adott árucikket rendszeresen használja, vásárolja, az eltérés világosan jelezze: nem a korábbról ismert terméket tartja a kezében."

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Fontos kiemelni, hogy a formatervezési mintaoltalom csak és kizárólag egy termék megjelenését védi, működését, illetve működéséből eredő formai sajátosságokat nem - az az ipari szabadalmak területe. Programok, szoftverek önmagukban nem képezhetik mintaoltalom tárgyát, de a működésük során előálló vizuális elemek, grafikák, ikonok, képernyővédők igen.

Az új stratégia: hasonló, de mégis más

Amint arra olvasóink bizonyára emlékeznek, az Apple nyáron már megvívott egy jogi csatát a Samsunggal, akkor a Galaxy Tab 10.1 tabletről döntött úgy hosszas huzavona után a bíróság, hogy túlságosan hasonlít az iPadre. A Samsung ezt egy módosított verzió piacra dobásával kerülte meg, amelynek fémes kávája az előlapra hajlik. A Galaxy Tab 10.1N jelű modell feltehetően nem sérti az Apple formatervezési mintaoltalmát, de erről végleges határozat még nem született. Az androidos tabletet Ausztráliából is sikerült kitiltatnia az Apple-nek azonos okok miatt.

A HWSW korábbi tippje szerint a Samsung láthatóan megkísérli feltérképezni az Apple szellemi tulajdonának határait (illetve hogy a bíróságok hol határozzák meg ezeket a határokat), majd olyan termékeket dob piacra, amelyek biztosan e határokon kívül helyezkednek el, de nem túl távol az almás eszközöktől. Másképp fogalmazva annyira szeretné a Samsung másolni az Apple-t, hogy az még ne legyen jogilag támadható.

a címlapról