Szerző: Gálffy Csaba

2012. január 10. 12:46

2012 végre az okostévé éve lesz?

A hálózatba csatlakoztatott és bizonyos "smart" funkciókkal felruházott tévék már 2011-ben is hatalmas szeletet hasítottak ki a televíziós tortából, idén azonban az okostévék nagy éve lesz.

A szakértők szerint hatalmas robbanás előtt áll az okostévé-piac, nem csoda tehát, ha az idei Consumer Electronics Show kiállítói erre a szegmensre fókuszáltak a leginkább. Ha tavaly év elején a tabletek piacán indult cunami, idén ugyanazok a szereplők az okostévés piacra zúdították fejlesztési erőforrásaikat. A hagyományos PC-gyártók (mint a Lenovo) és a területen már jártas elektronikai gyártók egymásra licitálva mutatták be új készülékeiket, amelyektől mind a piac forradalmasítását várják.

Az érdeklődés érthető, a piackutatások szerint tavaly mintegy 62 millió okostévé talált gazdára, idén ez az szám 85 millió fölé nőhet és 2014-re meghaladja majd a 123 millió egységet is. Ennek megfelelően míg 2010-ben a tévék ötöde rendelkezett valamilyen "okos" funkcióval, ez az arány gyors ütemben fog száz százalékhoz közelíteni. Ez maga után vonja majd, hogy az internet-alapú tévézés potenciális nézőközönsége is négyzetesen növekszik majd, ami hatalmas lehetőséget jelent az ebben utazó kisebb-nagyobb szolgáltatások számára.

Erre fogadnak. (forrás: DisplaySearch)

Google TV

A keresőóriás tévés biznisze első körben bizony kudarccal végződött, a felhasználók egyszerűen nem érezték szükségét a hozzáadott funkcióknak. A hibás marketingstratégia levét a partnerek, elsősorban a Logitech itta meg, a Google TV-alapú Revue gyártása súlyos veszteségeket okozott a cégnek. A Google azonban nem adja fel, az első iterációt a második generációs Google TV-k követik. Ezúttal a gyártópartnerek köre is bővült, első körben az LG, a Sony és a Vizio mutatott be ilyen tévéket, a Samsung pedig pár hónap múlva csatlakozik a klubhoz. A listán meglepetés nincs, a gyártók már korábban bejelentették fejlesztéseiket.

A Google vérmes reményekkel vág újra bele a kalandba, Eric Schmidt néhány hete azt nyilatkozta, hogy a tévépiac felét szeretnék megszerezni az idei év során. A Google TV-khez a Marvell Armada 1500 (lásd alább) és a kevésbé ismert MediaTek kínál kompatibilis processzorokat, amelyekre a gyártók építhetik készülékeiket. Ez hatalmas váltásnak számít, eddig ugyanis a Google TV kizárólag Intel-platformon működött, ezután azonban ARM-exkluzív lesz.

A linuxos tévé éve?

A tévépiacban a Canonical is hatalmas potenciált lát, ennek megfelelően elkészítették az Ubuntu tévére optimalizált változatát is. A felület nem hordoz hatalmas újdonságot, a korábban netbookos felhasználásra kihegyezett Unity kapott egy tévés átalakítást, így távirányítóval is kényelmesen használható. Az operációs rendszert elsősorban tévégyártók illetve set top boxokba szánja a Canonical.

Most így néz ki az Ubuntu TV.

Az Ubuntu TV jelenleg még fejlesztése elején jár, a Canonical egyelőre a gyártópartnerek keresésére koncentrál. A rendszer előnyei között a fejlesztők az egyszerű kezelhetőséget és az integrált videofelvevő és -lejátszó képességeket sorolják fel. A tévére optimalizált kezelőfelületű alkalmazások a Canonical reményei szerint a Software Centerből lesznek elérhetőek, távirányítóként pedig okostelefonok is használhatóak majd.

Rendszerlapkák

Az Intel korábban bejelentette, hogy kiszáll a tévékbe szánt lapkák piacáról és leállítja az ilyen termékeinek gyártását. Mint ismeretes az első generációs Google TV-implementációk, illetve például a Boxee Box is az Intel médiafogyasztásra optimalizált Atom processzorait használta, a jövőben ezek a termékek egyöntetűen ARM-architektúrára állnak át.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A váltáshoz az ARM-lapkák már rendelkezésre állnak - egyrészt a korábbi generációs SoC (system-on-a-chip, rendszerlapka) felhozatalból is lehet igény szerint válogatni, másrészt új, nagyobb teljesítményű chipek is bemutatkoztak nemrég. A Marvell január 5-én mutatta be az Armada 1500 névre keresztelt SoC-ot, amelyet a kezdetektől a Google TV igényeinek megfelelően terveztek. A lapka két saját tervezésű processzormagot tartalmaz, a multimédiás számítási kapacitás nagy részét azonban a fix funkciós áramkörök adják, amelyeket a Marvell felkészített a különböző DRM-formátumok, változatos kodekek és a térhatású hang kezelésére, de van elegendő kapacitás két HD-stream egyidejű dekódolására is. A két általános alkalmazásprocesszor és a GPU pedig a Marvell ígérete szerint minden, az Android Marketből letölthető alkalmazással könnyen megbirkózik majd.

Érdekes módon a SoC-fejlesztésben az LG is fantáziát lát, tévéikbe saját fejlesztésű SoC-t szerelnek a dél-koreaiak. A bemutatón az LG amerikai elnöke, Wayne Park kijelentette, hogy a chipre azért volt szükség, mert "a piacon elérhető lapkák visszafogtak minket a magasabb teljesítmény elérésében". Az L9 névre keresztelt processzorról keveset tudni, az LG a CES-en tartott sajtótájékoztatón csupán annyit árult el, hogy a Google TV-alapú készülékek kapják meg az L9-et. A lapkára két általános alkalmazásprocesszor-magot és négymagos GPU-t integráltak, azonban ezek típusáról illetve hozzávetőleges teljesítményéről nem tudunk semmit.

A Samsung is érdekes, rendszerlapkákkal kapcsolatos megoldásról számolt be, a dél-koreaiak összes 2012-es modellévű tévéje cserélhető "alaplappal" rendelkezik majd. A Samsung szerint a tévék hátulján egyszerűen cserélhető kazettában kap majd helyet az okostévé lelkét adó rendszerlapka, amely egyszerűen, a felhasználó által cserélhető. Az Evolution Kit névre keresztelt megoldás lehetővé teszi, hogy amennyiben a lapka teljesítménye túlságosan korlátozóvá válna, egy egyszerű cserével megoldható legyen a gyorsítás, anélkül, hogy új tévét kellene vásárolni.

Az Apple TV-je, a sötét ló

Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy az Android melletti másik nagy mobilos ökoszisztéma, az iOS is hatalmas dobással érkezik. Az Apple TV már két jelentős generációváltáson túl van, előbb egy lebutított Mac OS X és Intel alapú termékkel, majd egy ARM-iOS kombinációval próbálkoztak a cupertinóiak, egyelőre mindkettő elhibázott koncepciónak bizonyult. Az Apple (és a néhai Steve Jobs) védekezésül kijelentette, hogy ez csupán egy "hobbi", érdemi elvárásaik nincsenek a koncepcióval kapcsolatban.

A HWSW várakozásai szerint az új Apple TV a cég saját fejlesztésű ARM-processzoraira épül majd, és a korábbi változatoktól eltérően nem külső, csatlakoztatható egység, hanem teljes, panellel egybeépített tévé lesz. Ilyen módon a gyártó kihasználhatja a beszállítókkal ápolt jó viszonyt és a versenytársaknál jobb panelt szerelhet a termékbe. Ha mindez társul az Apple-től megszokott formatervvel és könnyű kezelhetőséggel, akkor sikeres termék is lehet az almás tévé.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról