Szerző: Koi Tamás

2011. november 15. 08:32

Kifarol a Google TV mögül a Logitech

Nem sikerült áttörést elérnie a Logitechnek a Google tévés platformjához fejlesztett beltéri egységgel. A cégnél úgy döntöttek, nem fejlesztik tovább a Revue-t.

Kifarol a Google TV mögül az első nevesebb gyártó, mely tavaly a platform mögé állt, a cég kezdeti tévépiaci próbálkozása ezzel tulajdonképpen kudarcnak tekinthető. A Logitech Revue set-top box kifejlesztése és gyártása hatalmas veszteséget okozott a svájci gyártónak, olyannyira, hogy a cég első embere, Guerrino De Luca a hétvégén elemzőknek "hatalmas hibaként" emlegette a projektet.

De Luca a beszélgetés során kijelentette, a Logitech leáll a Revue gyártásával és további fejlesztésével, igaz, mindez nem jelenti azt, hogy a készüléket korábban megvásárló tulajdonosok nem kapnak több szoftverfrissítést az eszközre. A Google-nél már zajlik a Honeycomb 3.1-alapokra építkező Google TV 2.0 szoftver Revue beltérikre fejlesztett változatának a véglegesítése - az új szoftververzió a Sony Google TV eszközeire már meg is jelent.

A Logitech felsővezetése szerint a Google TV-re egyszerűen nem érett még meg a piac, az internetet és a televízióadást egyfajta interaktív tartalomfolyammá összegyúró kezdeményezéssel azonban valójában a mögöttes tartalom hiánya volt a legnagyobb probléma. A nagyobb stúdiók közül gyakorlatilag senki nem állt be a Google platformja mögé, és így hiába a magasfokú YouTube-integráció, az európai terjeszkedési tervek dacára a cég nem tudott a több platformon is jelen lévő Netflixnek, a Hulunak vagy a Lovefilmnek életképes konkurenciát felállítani.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A kudarcba fulladt Revue projekt a létrehozása óta összességében nagyjából százmillió dollárnyi veszteséget okozott a Logitechnek. Emlékezetes, hogy az eszköz forgalmazásának kezdetén 300 dollárt kértek a berendezésért, később azonban harmadolni kellett az árat, ám a keresletet így sem sikerült számottevően fellendíteni. A gyártó szeptemberben ennek hatására a második profitfigyelmeztetését tette közzé, a Logitech 2012-es árbevétele pedig - többek közt a Revue kudarcának köszönhetően - elmarad majd az eredetileg előre jelzetthez képest.

A cég a PC-s perifériák csökkenő piaca miatt is nehéz idők elé néz: Gerald Quindlen vezérigazgatónak az év első felében a Logitech gyenge teljesítménye miatt távoznia is kellett. Ekkor vette vissza kezébe a gyeplőt a gyártót a korábbi elnök-vezérigazgató, De Luca.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról