Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 24. 16:54

Kitiltották Európából a Samsung Galaxy mobilokat

Egy augusztus közepi meghallgatást követően egy hágai bíróság formálisan elrendelte a Samsung Galaxy S, Galaxy S II és Galaxy Ace okostelefonok forgalmazásának megtiltását Európában, az Apple kérésére - írja a szabadalmakkal foglalkozó FOSS blogban Florian Müller.

Újabb jogi csapást mért a Samsungra az Apple, amely egy hágai bíróságnál elérte, hogy szabadalombitorlás miatt tiltsák be a Galaxy okostelefonok forgalmazását azokban az európai országokban, amelyekben érvényes az EP 2059868 szoftveres szabadalom - olvasható a FOSS blogban, amely elsőként számolt be a döntésről.

A szoftver a hunyó

Mivel szoftveres szabadalomról van szó, valószínűleg nem a Samsung által gyártott hardver, hanem a szóban forgó készülékeken futó Android operációs rendszer lehet a "bűnös", vagy a rajta található egyik alkalmazás. Az Apple által bejegyzett szabadalom érintőképernyős készülékek fotókezelésével, galériák ujjal görgetésével, képek méretezésével és szerkesztésével foglalkozik. Amennyiben a kérdéses rész az Androidban, esetleg annak galéria-alkalmazásában található, az Apple később más gyártók ellen is hasonló eljárást indíthat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Vannak európai országok, ahol a szabadalom nem érvényes, egyszerűen mert az Apple nem tette meg a szükséges adminisztrációs lépéseket vagy fizette be a díjakat. Így Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Észtországban, Görögországban, Izlandon, Lettországban, Litvániában, Portugáliában, Szlovéniában, Szlovákiában és Spanyolországban továbbra is biztosan forgalmazhatók maradnak a Galaxy okostelefonok.

Az ítélet nem a koreai Samsungra, hanem annak három, Hollandiában bejegyzett leányvállalatára vonatkozik, amelyeket azért hozott létre az elektronikai vállalat, hogy az európai logisztikai tevékenységet végezzék - tengerentúli vállalatoknál ez gyakori. Pánikra egyelőre nincs ok, az ítélet csak október közepén lép hatályba, vagyis a Samsungnak addig még bőven van ideje arra, hogy megtegye a szükséges lépéseket, például átszervezze a logisztikát és közvetlenül Dél-Koreából vagy más országból szállítsa a Galaxy okostelefonokat Európába - a másik lehetőség a Galaxyken futó szoftver átírása olyan módon, hogy ne sértsék a kifogásolt szabadalmat.

A Strategy Analytics piackutató cég becslései szerint a Samsung mobiltelefon-eladásai a második negyedévben éves szinten 16 százalékkal 74 millió darabra emelkedtek, miközben a teljes mobilpiac 13 százalékkal bővült. Az elemzőcég azt is állítja, becslései szerint a Samsung 19 millió okostelefont adott el, amivel második a több mint 20 millió iPhone-t eladó Apple mögött, megelőzve a 16,7 millió okostelefont szálló Nokiát. A Galaxy családban az androidos modellek tartoznak, ezek eladásait a Samsung nem közölte, csupán annyit tudni, hogy a csúcskategóriás Galaxy S II-ből megjelenése óta már több mint 5 millió fogyott.

Van előzménye

Amint az ismert, az Apple és a Samsung néhány hete az androidos Galaxy Tab 10.1 tablet kapcsán keveredtek jogi vitába Európában, akkor Steve Jobs vállalata a koreai készülék és az iPad formatervének rendkívüli hasonlósága miatt emelt panaszt. A bíróság első határozata szerint a Galaxy Tab 10.1-et nem lehet Európában forgalomba hozni, később ez eladási tilalmat Németországra szűkítette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról