Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 24. 16:54

Kitiltották Európából a Samsung Galaxy mobilokat

Egy augusztus közepi meghallgatást követően egy hágai bíróság formálisan elrendelte a Samsung Galaxy S, Galaxy S II és Galaxy Ace okostelefonok forgalmazásának megtiltását Európában, az Apple kérésére - írja a szabadalmakkal foglalkozó FOSS blogban Florian Müller.

Újabb jogi csapást mért a Samsungra az Apple, amely egy hágai bíróságnál elérte, hogy szabadalombitorlás miatt tiltsák be a Galaxy okostelefonok forgalmazását azokban az európai országokban, amelyekben érvényes az EP 2059868 szoftveres szabadalom - olvasható a FOSS blogban, amely elsőként számolt be a döntésről.

A szoftver a hunyó

Mivel szoftveres szabadalomról van szó, valószínűleg nem a Samsung által gyártott hardver, hanem a szóban forgó készülékeken futó Android operációs rendszer lehet a "bűnös", vagy a rajta található egyik alkalmazás. Az Apple által bejegyzett szabadalom érintőképernyős készülékek fotókezelésével, galériák ujjal görgetésével, képek méretezésével és szerkesztésével foglalkozik. Amennyiben a kérdéses rész az Androidban, esetleg annak galéria-alkalmazásában található, az Apple később más gyártók ellen is hasonló eljárást indíthat.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Vannak európai országok, ahol a szabadalom nem érvényes, egyszerűen mert az Apple nem tette meg a szükséges adminisztrációs lépéseket vagy fizette be a díjakat. Így Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Észtországban, Görögországban, Izlandon, Lettországban, Litvániában, Portugáliában, Szlovéniában, Szlovákiában és Spanyolországban továbbra is biztosan forgalmazhatók maradnak a Galaxy okostelefonok.

Az ítélet nem a koreai Samsungra, hanem annak három, Hollandiában bejegyzett leányvállalatára vonatkozik, amelyeket azért hozott létre az elektronikai vállalat, hogy az európai logisztikai tevékenységet végezzék - tengerentúli vállalatoknál ez gyakori. Pánikra egyelőre nincs ok, az ítélet csak október közepén lép hatályba, vagyis a Samsungnak addig még bőven van ideje arra, hogy megtegye a szükséges lépéseket, például átszervezze a logisztikát és közvetlenül Dél-Koreából vagy más országból szállítsa a Galaxy okostelefonokat Európába - a másik lehetőség a Galaxyken futó szoftver átírása olyan módon, hogy ne sértsék a kifogásolt szabadalmat.

A Strategy Analytics piackutató cég becslései szerint a Samsung mobiltelefon-eladásai a második negyedévben éves szinten 16 százalékkal 74 millió darabra emelkedtek, miközben a teljes mobilpiac 13 százalékkal bővült. Az elemzőcég azt is állítja, becslései szerint a Samsung 19 millió okostelefont adott el, amivel második a több mint 20 millió iPhone-t eladó Apple mögött, megelőzve a 16,7 millió okostelefont szálló Nokiát. A Galaxy családban az androidos modellek tartoznak, ezek eladásait a Samsung nem közölte, csupán annyit tudni, hogy a csúcskategóriás Galaxy S II-ből megjelenése óta már több mint 5 millió fogyott.

Van előzménye

Amint az ismert, az Apple és a Samsung néhány hete az androidos Galaxy Tab 10.1 tablet kapcsán keveredtek jogi vitába Európában, akkor Steve Jobs vállalata a koreai készülék és az iPad formatervének rendkívüli hasonlósága miatt emelt panaszt. A bíróság első határozata szerint a Galaxy Tab 10.1-et nem lehet Európában forgalomba hozni, később ez eladási tilalmat Németországra szűkítette.

a címlapról