Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 21. 10:14

Rekordnegyedév az Intelnél

Újabb rekordnegyedévet ért el az Intel, soha korábban nem volt 13 milliárd dolláros bevétele három hónap alatt a cégnek. A szerverek és a vállalati PC-k iránt erős a kereslet, a lakossági PC szegmensét azonban inkább a fejlődő piacok húzzák.

Szerda este, a tőzsde zárása után hozta nyilvánosságra második negyedéves pénzügyi eredményeit az Intel. A piaci szezonalitás ellenére a bevétel rekordot döntött, a vállalat 13 milliárd dolláros forgalmat könyvelt el, ami éves szinten 22 százalékos növekedésnek felel meg - igaz, ebben közrejátszott a McAfee és az Infineon vezeték nélküli kommunikációs üzletágának beolvasztása is, amik együttesen 1 milliárd dollárral növelték a bevételt. Az Intel üzemi eredménye éves összehasonlításban 6 százalékkal 4,2 milliárd dollárra emelkedett, nettó profitja pedig 10 százalékkal 3,2 milliárd dollárra bővült.

Minden szinten erős teljesítmény

Az elemzők részére rendezett telefonos konferenciahíváson Paul Otellini elnök-vezérigazgató elmondta, az Intel minden üzletága kétszámjegyű százalékos növekedést ért el. A Data Center Group járt az élen, amely a szerver- és tárolópiac erősödése miatt 15 százalékkal tudta növelni bevételét, így az sorozatban három negyedéve van 2 milliárd dollár felett. A vállalat tavasszal dobta piacra a skálázódó Xeonok új generációját (Westmere-EX), amelyek iránt egészséges kereslet mutatkozott. Otellini elmondása szerint még az idén várható a Sandy Bridge-alapú Xeon-EP sorozat tömeggyártásának kezdete, amelyekhez új platform ("Romley") is érkezik - konkrétumokat az Intel nem árul el, mivel az jelentősen befolyásolhatná a mostani Xeon-generáció iránti keresletet.

A PC kliens üzletág, amely az asztali és mobil processzorokat, chipseteket és alaplapokat foglalja magában, 11 százalékkal 8,3 milliárd dollárra tudta növelni bevételét éves szinten - miközben a piackutatók becslése szerint a PC-piac 2-3 százalékkal bővült. Az Intel vezetése szerint a vállalati szegmensben erős a kereslet az új PC-k iránt, ahogy a cégek a válságból kilábalva nekifogtak a gépparkjuk frissítésének, a fejlett piacokon azonban a lakosság nemigen költ. Ezt szerencsére ellensúlyozza a fejlődő országokban a kereslet erős bővülése. Otellini elmondta, kedvezően változott a kliensek terén a termékmix, a Sandy Bridge rendkívül gyorsan nyer teret a piacon, a negyedév során leszállított PC processzorok kétharmada a Core generációhoz tartozott. Az év második felében érkeznek a Sandy Bridge mikroarchitektúrára épülő olcsó Pentium és Celeron lapkák is, mondta el Otellini.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A netbook-korszak vége az Intel számain is látszik, az Atom processzorok és kapcsolódó chipsetek forgalma tavalyhoz képest 15 százalékkal csökkent, ahogy a kicsi, olcsó hordozható gépek helyét egyre inkább átveszik a tabletek. Vélhetően az Atom iránti kereslet lankadása vezetett ahhoz, hogy az Intel-termékek átlagos eladási ára némileg növekedett 2010 második negyedévéhez képest. Az Atomok viszont egyre inkább utat törnek maguknak a beágyazott rendszerekbe, az Intel tájékoztatása szerint ipari berendezésekbe, nyomtatókba, orvosi képalkotási készülékekbe és kommunikációs termékekbe szállított lapkák száma éves szinten több mint 75 százalékkal nőtt és meghaladta az 1 millió darabot - ugyanakkor az Atom az Intel legnagyobb bánatára továbbra sem bír értelmes jelenléttel az évente több százmilliós darabszámot produkáló ultrahordozható szegmensben, a tabletek és okostelefonok között.

A 22 nanométeres generáció küszöbén

A jelenleg is tartó harmadik negyedévre 14 milliárd dollár körüli bevételt vár a vállalat, ami ismét rekord lehet - a 7 százalékos szekvenciális növekedés megfelel a szokásos piaci szezonalitásnak.   bruttó eredményhányadot 64 százalékra várja a cég. A teljes pénzügyi évre 20 százalék feletti bevételnövekedés valószínű, amivel az Intel forgalma 52 milliárd dollár fölé emelkedhet.

A negyedéves tájékoztató során elhangzott, hogy a vállalat jól halad a 22 nanométeres gyártástechnológia bevezetésével és továbbra is az év második felére várja a tömegtermelés indulását. Otellini az eredmények kapcsán arról is beszélt, az Intel azért költött a tervezettnél kicsit többet (2,48 milliárd dollárt) tőkebefektetésekre, mert a gyárfejlesztések során már a 14 nanométeres és ezt követő, 10 és 7 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiai generációk várható igényeire is készülnek és ennek megfelelően alakítják ki az üzemeket. A 14 nanométeres csíkszélességű termékek tömeggyártása várhatóan 2013 végén indul majd meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról