Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 6. 12:56

Nem úszik a tárolópiaci árral az Oracle

Egy múlt heti webcast során ismertette új storage-stratégiáját az Oracle. Ahogy a szerverek esetén, a tárolók esetén is saját szoftvereinek támogatására hegyezi ki a hardvereket a cég.

Pillar, Exadata, ZFS, StorageTek

Egyórás webkonferencia keretén belül tárgyalta új tárolóstratégiáját múlt héten az Oracle, miután bejelentette a Pillar Data felvásárlását. A Larry Ellison Oracle-vezér által finanszírozott Pillar SAN-termékeket fejleszt, amelyeket az Oracle most felvett a saját kínálatába, miután tavaly tavasszal felmondta a Hitachival és az LSI Logic-kal kötött OEM megállapodását és ezzel SAN-ok nélkül maradt. Ezt a rést most a Pillar Data termékeivel tömte be a vállalat.

Az Oracle új tárolókínálatában a Pillar Data Axiom berendezései képviselik a SAN szegmenst (noha az eszközök akár NAS-ként is bevethetők), a ZFS-alapú OpenStorage portfólió adja a NAS-okat, a StorageTek pedig a szalagkönyvtárakat. A kínálatban egy idegen tároló még található, a korábban LSI Logictól, de ma már NetApptól származó Sun Storage 6000, amelynek nemrég jelent meg egy alsó kategóriás verziója (2500-M2), de a Pillar integrálása után valószínűleg a terméket meg fogja szüntetni az Oracle, a NetAppal kötött együttműködési megállapodást pedig ugyanúgy felmondja mint a Hitachi és az LSI esetében (az LSI Engenio tárolócsalád nemrég került a NetApp birtokába).

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mivel az Oracle adatbázisok és alkalmazások ma zömmel még más gyártók hardverén futnak, az Oracle számára kézenfekvő megkeresni ezeket az ügyfeleket néhány kedvező ajánlattal - a nagy EMC, HP vagy IBM tárolók helyett a Pillar rendszereket vagy akár a tranzakciófeldolgozásra és adattárházakra egyaránt alkalmas Exadatát javasolva, a NetApp vagy más NAS-ok helyett pedig a ZFS-alapú OpenStorage termékeket.

Szoros integráció kell

Az Oracle az eseményen világossá tette, nem úszik az árral, nem célja a tömeggyártókkal (HP, IBM, EMC, Hitachi) versenyezni, csak olyan termékeket akar kínálni, amelyek együttműködnek saját alkalmazásaival és a lehető legnagyobb teljesítményt hozzák ki belőlük. "A tárolóüzletágunk stratégiája elsősorban olyan termékek kiadása, amelyek jobban futtatják az Oracle szoftvereket" - mondta az eseményen Phil Bullinger, a lemezes tárolókkal foglalkozó vezető. "Most már van olyan SAN termékünk, amely a külső tárolópiac legfelső szegmensét szolgálja ki és nagyszerűen illeszkedik abba a stratégiába, amely felé az üzletünket visszük" - mondta a Pillar felvásárlása kapcsán Bullinger.

Mark Hurd, az Oracle társelnöke és a hardverrészleg vezetője szerint a jelenlegi informatikai rendszerekben az alkalmazások, az adatok és a tárolók külön vannak kezelve, azonban ez a megközelítés a jövőben nem fog működni, szükséges lesz az integráció a teljesítmény növelése érdekében. A cél az, hogy az Oracle saját tárolóin az alkalmazások tízszer gyorsabban fussanak, miközben tizedakkora tárolókapacitást használnak el. "Szeretnénk fokozni az integrációt az adatok és a tárolórendszer között" - mondta Hurd.

John Fowler, hardvertermékekért felelős vezető szerint a tárolóknak el kell látniuk bármilyen feladatot, amire az ügyfelek bevetik őket, de az Oracle képes úgy fejleszteni őket, hogy a saját szoftverei alatt nagyobb teljesítményt nyújtsanak például az adatbázis-lekérdezések gyorsításával vagy alkalmazásfüggő adattömörítéssel. "A hagyományos tárolók erre nem képesek mert nem látnak bele az alkalmazásba" - vélekedett Fowler.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról