Szerző: Bizó Dániel

2010. március 23. 16:19

Dobja a Hitachi tárolókat az Oracle

A hónap végével felbontja a Hitachi Data Systemsszel (HDS) érvényben lévő szövetséget az Oracle, amelyhez a Sun felvásárlása révén jutott hozzá. Az Oracle nem tart többé igényt a HDS csúcskategóriás diszktömbjeire, az ilyen irányú igényeket saját érdekeltségi köréből elégíti majd ki.

A két vállalat közti megállapodás eredetileg tavaly december 31-ével lejárt, és csak az európai vizsgálódások lezárultáig hosszabbították meg még egy negyedévvel. Ez azt jelenti, hogy áprilistól az Oracle által felvásárolt Sun többé nem árusítja a csúcskategóriás HDS Universal Storage Platformot, amely StorageTek 9990V és 9985V néven érhető el kínálatában.

A nagyobb, csúcskategóriás változat 1152 diszket képes fogadni, 68 GB/s maximális aggregát adatmozgatási teljesítményt és szélsőséges esetben 3,5 millió IOPS-ot tud felmutatni akár 512 GB gyorsítótárának és 224 FC-csatornájának köszönhetően.

A termékportfólióban keletkező űrt a jelek szerint az Oracle saját vagy az érdekeltségi körébe tartozó megoldásokkal kívánja kitölteni. Egy ekkora diszktömb vásárlásának alapvetően két oka lehet: az egyik, hogy a lehető legmagasabb IO-műveleti sebességet kívánja elérni az ügyfél, például egy nagyterhelésű OLTP-rendszer kiszolgálásához, vagy rengeteg adatot kell gyorsan, online elérnie.

Előbbi esetben a diszkek használata rohamosan idejemúlttá válik a nagyvállalati SSD-k vagy egyéb, flash-alapú megoldások terjedésével, mint amilyen a Sunnál kifejlesztett Storage F5100 Flash Array, amely 80 flash modult integrál 1U magas helyre, és 1 millió IOPS-ot is képes kisajtolni, és SAS felületen közvetlenül csatlakoztatható a szerverhez - 3-4 ilyen pizzásdoboznyi flash, és sokkal olcsóbban, hálózati igények nélkül, kisebb helyen és nagyobb teljesítményt érhetünk el. Erre épül az Oracle Exadata Database Machine is, amely egy szoftverekkel előre felkonfigurált adatbázis-kiszolgáló berendezés.

Az Oracle ezenkívül rendelkezik korábbról megállapodással az LSI-vel is, amelytől a középkategóriás Engenio diszktömböket javasolta partnereinek és ügyfeleinek a nagy adatbázis-teljesítmény elérése érdekében. Szintén az Oracle, pontosabban Larry Ellison érdekeltségi körébe tartozik a Pillar Data, amely szintén ár/IOPS-optimalizált diszktömbökkel foglalkozik.

A nagy kapacitás kérdése pedig mára egy szoftveres kihívás, mivel lényegében hálózaton keresztül tetszőleges mennyiségű tárolótömb fürtözhető össze, vagy adatparticionálási technikákkal kezelhető a kérdés. A moduláris StorageTek 6780 akár 448 meghajtóig skálázható, míg a Sun Storage 7410 is több mint 250 diszket tud fogadni - egyenként.

A HDS a Sun elvesztésével rákényszerülhet, hogy a kényelmes beszállítói pozíciójából előlépve megerősítse piaci jelenlétét az ügyfeleknél. A vállalat a beszállítója a HP-nak is, a StorageWorks XP 24000 és 20000 tömböket biztosítja. A HDS számára komoly nehézséget okozhat, hogy az általa kifejlesztett kritikus hibatűrő és tiering tárolótechnológiái más cégek márkaneve alatt és ügyfélkapcsolatainak köszönhetően kerültek az adatközpontokba, így sokan azt sem tudják, hogy valójában Hitachi technológiát használnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról