:

Szerző: Koi Tamás

2011. június 29. 15:06

Többet kér a gyorsabb mobilnetért a T-Mobile

Augusztustól új korszak kezdődhet a hazai mobilnet-piacon: a T-Mobile új, Net&Roll nevű díjcsomagjaival nemcsak az adatforgalmi korlát lesz a fő megkülönböztető szempont, hanem az elméleti maximális sávszélesség is.

Augusztusban Magyarországon is megjelenhetnek az első olyan mobilinternet-díjcsomagok, melyek az eddigi gyakorlattal ellentétben nem pusztán a bennük foglalt adatmennyiség, hanem a  maximálisan elérhető sávszélesség terén is eltérnek a többitől. A Magyar Telekom (T-Mobile) kínálatában augusztus 1-től elérhető két Net&Roll csomag maximális sávszélessége 21 Mbps lesz, a többi díjcsomaggal - eszköztől függően - még azokon a helyszíneken is csak a 7,2 Mbps maximális elméleti sávszélesség biztosított, ahol egyébként van HSPA+ lefedettség.

A gyorsabb drágább

A T-Mobile mai sajtótájékoztatóján ismertette az új mobilnet-konstrukciók részleteit.A Net&Roll M és Net&Roll L márkanévre keresztelt internetes tarifák havidíja 6990 és 9400 forint lesz, ezért cserébe a szolgáltató 16 és 26 gigabájt adatforgalmi keretet kínál előfizetőinek. Fontos, hogy a T-Mobile HSPA+ hálózatának képességei egyelőre csak ezzel a két díjcsomaggal lehet majd kihasználni, minden más mobilnet-opciónál vagy tarifánál 7,2 Mbps marad a maximálisan elérhető sávszélesség, még abban az esetben is, ha az ügyfél által használt eszköz egyébként képes lenne a gyorsabb letöltésre.

A szolgáltatónál elérhető RelaxNet M és L, valamint ezek társkártyás megfelelői ettől függetlenül változnak majd augusztustól. A T-Mobile mindegyik RelaxNet díjcsomagba foglalt adatforgalmi keretet 1 gigabájttal megnöveli, így a RelaxNet L esetében 8, a RelaxNet M-nél pedig 4 gigabájtra nő az adatforgalmi keret - amit elérve a szolgáltató csökkenti a sávszélességet. A T-Mobile a meglévő RelaxNet XL előfizetők számára felajánlja a lehetőséget, hogy a Net&Roll díjcsomagra migráljanak, akár hűségidőn belül is.

Az új díjcsomag-struktúra bevezetése mellett folytatódnak a hálózati fejlesztések a T-Mobile-nál, a májusban bejelentett fejlesztés első eredményeként június végére több mint 200 állomáson kapcsolta be a HSPA+ szolgáltatást a vállalat. Az ehhez szükséges átalakítás nem csak a bázisállomásokat érinti, hanem az átviteltechnika terén is fejlesztést jelent, a cég minden állomás mögött biztosítja a névleges sebesség eléréséhez szükséges átviteli hálózatot is

Kétszáz helyszínen már elérhető

A Telekom a legmagasabb adatforgalmú helyeken vezeti be először a 21 Mbps névleges sebességet nyújtó HSPA+-t a hálózatkapacitás növelésére. A gyorsabb mobilnet már elérhető Budapest belvárosában, a Balatonnál több városban, például Siófokon, Keszthelyen, Balatonkilitin, a megyeszékhelyek közül pedig többek közt Nyíregyházán, Pécsett, Szekszárdon, Zalaegerszegen, valamint olyan kisebb településeken is, mint Abony, Kiskunmajsa, Domaszék és Tiszafüred. A fejlesztés első fázisa - melyről a HWSW külön riportban számolt be - nagyságrendileg negyven települést érintett összesen.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A T-Mobile májusban azt ígérte, hogy az ország egészét lefedi HSxPA-szolgáltatással, a HSPA+ lefedettség kapcsán azonban óvatosan fogalmazott a szolgáltató. Király István, a Magyar Telekom marketingért felelős vezérigazgató-helyettese a HWSW-nek  elmondta, az országos HSPA+ lefedettség feltétele, hogy a szolgáltató új frekvenciákhoz jusson. Király a sajtótájékoztatón közölte, az új tarifarendszer már az LTE előkészítését szolgálja, a 4G-snek nevezett szolgáltatások jellemzően drágábbak lesznek majd, cserébe még nagyobb sávszélességet kínálnak.

Mindenki követni fogja

Szinte biztos, hogy a T-Mobile - Nyugat-Európából átvett - gyakorlatát a Telenor és a Vodafone is követni fogja, az új, nagy sávszélességű mobilnet-szolgáltatások ugyanis immár lehetővé teszik a szolgáltatóknak a vezetékes szélessávú interneteléréseknél gyakorlatilag a kezdetek óta alkalmazott sebességalapú szegmentálást - amire a drága fejlesztés miatt egyébként szükség is van. A Telenor már korábban bejelentette, hogy Hipernet márkanéven indítja útjára 21 Mbps sávszélességű mobilnet-szolgáltatását, és bár árakat és konstrukciókat nem közölt a cég, biztos, hogy a Telenor a T-Mobile gyakorlatát követve alkalmazza majd a megkülönböztetést.

A mobilnet-szolgáltatással elérhető maximális sávszélesség ezzel együtt is kevéssé szempont egyelőre az előfizetők számára a választás során - említette Király a sajtótájékoztatón. A cégvezető véleménye lényegében egybecsengett annak a nemrég publikált amerikai felmérésnek az eredményével, mely szerint a szolgáltatás minősége, ára, valamint a lefedettségi mutatók fontosabb szempontnak számítanak, mint a sebesség.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.