:

Szerző: Koi Tamás

2011. június 6. 10:39

Helyreálltak a Sony PlayStation online szolgáltatások

A tervezettnél pár nappal később teljesen helyreállt a PlayStation konzolok internetes tartalomszolgáltató és közösségi rendszere, melyet áprilisban kellett leállítani egy kiterjedt hackertámadás miatt.

Múlt pénteken minden régióban helyreállt a PlayStation Store online piactér, ezzel pedig elindult a szolgáltatás közel másfél hónapos kiesése miatt létrehozott kárpótlási program, a Welcome Back, melyet kizárólag azon országok felhasználói érhetnek el péntektől számítva 30 napon belül, ahol egyébként is létezett Store. Az ingyenes Welcome Back ajánlatok miatt felhasználók millió rohanták meg egyszerre a piacteret, a hétvégén ezért a szolgáltatás időszakosan ismét elérhetetlenné vált.

Roham az ingyenjátékokért

A Sony a Welcome Back program keretén belül két ingyen játékkal ajándékozza meg a kitartó felhasználókat. A vásárlók egy öt címből (régiótól függően: LittleBig Planet, Infamous, Wipeout HD/Fury, Ratchet and Clank: Quest for Booty és Dead Nation) álló listából választhatják ki azt a két játékot, amit kárpótlásul szeretnének kapni - a játékokat ezután a PlayStation Store online piactérről érhetik el azok a felhasználók, akik olyan országban laknak, ahol a piactér hozzáférhető.

A vállalat a fenti ajánlat mellett minden felhasználóját megajándékozza egy 30 napos PlayStation Plus eléréssel is. A PlayStation Plus szolgáltatásért egyébként havi vagy éves díjat kell fizetni, a Sony ezért cserébe prémium vagy exkluzív tartalmakat kínál letöltésre, illetve adott esetben olcsóbban, vagy előbb megjelenik az adott játék vagy játékkiegészítő a PlayStation Plus előfizetőknek, mint a többi felhasználóknak. A PlayStation Plus rendszer szintén a PlayStation Store piactéren keresztül érhető el - mindkét ajánlat igénybevételére 30 nap áll rendelkezésre (a PlayStation Store piactér várhatóan a hónap végén nyithat meg újra).

Fontos, hogy a kárpótlási program felhasználónként vehető igénybe, nem pedig gépenként, ami azt jelenti, hogy két, Store eléréssel rendelkező PSN-felhasználó a felkínált öt játékból négyet tölthet le ugyanarra a konzolra. A játékokat a PlayStation Store megfelelő szekciójából lehet elérni, ha ez az út valamiért nem járható, az XMB-ben a PlayStation Network ikon alatt található Account Management - Transaction Management - Services List lehetőséget kiválasztva lehet hozzájutni a tartalmakhoz. Tapasztalataink szerint a rendszer a hétvégén csak akadozva volt elérhető, vélhetően a jelentős terhelés miatt, a hét során azonban minden visszaáll a régi kerékvágásba - ígéri a Sony.

Tokiói rémálom

A nagyjából 77 millió felhasználó személyes adatait kompromittáló betörést követően a Sony először április 21-én tájékoztatta a nagyközönséget a kimaradásról, akkor azonban még nem lehetett tudni a probléma okát - a vállalat ennek ellenére azt ígérte, hogy egy-két napon belül helyreállhat a szolgáltatás. Nem hivatalos források már akkortájt biztosra vették, hogy a PlayStation Networköt hackertámadás érte, mintegy válaszul arra a jogi hadjáratra, amit a Sony az elmúlt hónapokban a PlayStation 3 konzol védelmét feltörő csoportokkal, illetve magánszemélyekkel szemben indított.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A támadás tényét csak április 23-án, szombaton ismerte el a Sony, megerősítve, hogy az online rendszert április 20-án este ki kellett kapcsolni az amerikai és európai szervereit ért átfogó támadás miatt. Az, hogy nagyon komoly lehet a probléma, végül vasárnap vált nyilvánvalóvá, amikor a vállalat a PlayStation szolgáltatások hivatalos blogjában közölte, gyakorlatilag az egész rendszert át kell programozni, mielőtt a felhasználók újra igénybe vehetik a PlayStation Networkot, és a rá épülő szolgáltatásokat.

Április 26-án a Sony megerősítette, hogy a támadás során a hackerek a teljes felhasználói adatbázist ellopták, valamint a támadók hozzájutottak egy néhány tízezer bankkártya adatait tároló, négyéves adatbázishoz is (tömeges visszaéléseket ezekkel az adatokkal azóta sem követtek el). A vállalatnál ekkor már javában dolgoztak a kárelhárításon és a rendszer helyreállításán, a kommunikációs szempontból is nagy kihívást jelentő akció kapcsán először május 1-jén állt ki a Sony Computer Entertainment japán vezetősége - élén Kaz Hiraival - a nyilvánosság elé, hogy bocsánatot kérjen a történtek miatt. A PlayStation Network online szolgáltatást és a Qriocity zeneletöltő rendszert a Store nélkül végül május 15-én indították el.

Soha nem lesz vége

A Sonyt ért támadásoknak a jelek szerint ezzel még nincs vége, a vállalatcsoport filmforgalmazó részlege, a Sony Pictures pénteken hivatalosan is megerősítette, hogy feltörték a weboldalát. Nem hivatalos információk szerint nagyjából egymillió felhasználó adata lehet érintett a támadásban, melyet banális módszerrel, SQL-injection alapú támadással hajtottak végre a hackerek. A Sony és érdekeltségei ellen már több mint tucat sikeres támadást hajtottak végre, amelyek során százmilliónál is több felhasználó személyes adatait tulajdonították el.

Egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy felhasználókat tényleges anyagi kár érte volna az áprilisi PlayStation Network, illetve a Sony Online Entertainment, valamint a mostani, Sony Pictures ellen elkövetett támadásokhoz kapcsolódóan.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.