:

Szerző: Koi Tamás

2011. május 3. 13:43

A szolgáltatók is érzik, hogy rezeg a léc roamingügyben

Tegnap két kedvezményes adatroaming-opciót is bejelentett a Vodafone Magyarország - az Európai Unió országaira, és még néhány határos országra kiterjedő konstrukciókkal végre külföldön is használhatóvá válnak az okostelefonok. A T-Mobile is készül hasonló kedvezménnyel, kérdés, hogy ez elég lesz-e az EU-nak.

A mobiltelefonos barangolás költségeinek európai szintű drasztikus letörése évek óta napirenden van. A hangszolgáltatások terén egy éveken át tartó folyamat részeként sikerült is jelentős árcsökkentést elérni az órási extraprofittal továbbértékesített roamingnál, de a külföldi adatforgalmazás még mindig rendkívül drága, ráadásul az árképzés az okostelefonok tömeges terjedése által generált felhasználói szokásokhoz a legkevésbé sem igazodik.

Sok kicsi sokk

Ezen a helyzeten próbál a maga módján változtatni mind az EU, mind a szolgáltatói oldal: előbbi a nagykereskedelmi árak folyamatos csökkentésével próbál eredményt elérni, míg utóbbiak a kiskereskedelmi árak arányos csökkentése helyett inkább különböző tarifaopciókkal próbálnak elsősorban az uniós politika, nem utolsósorban pedig az előfizetők kedvében járni.

A Vodafone Magyarország tegnap bejelentett két olyan tarifaopciót, mellyel az alkalmanként, illetve gyakrabban külföldre látogatók számára tervezhetően csökkenthetők az adatroaming költségei. A cég "Mobil Napijegy Külföldön" csomagja a nevéből eredően napijegy-jellegű megoldás, az ügyfelek 690 forintért 10 megabájtot kapnak - de csak tizenöt európai országban, tehát nem is az Unió teljes területén. A gyakrabban külföldre utazók számára a "MobilWeb Külföldön" opciót ajánlja a cég, ennek már havi előfizetési díja van (1690 forint), cserébe naponta 50 megabájt, vagyis havi szinten nagyjából 1,5 GB adatforgalom jár az Európai Unió összes országában, valamint Horvátországban és Svájcban barangolva. A tarifacsomag egyetlen buktatója, hogy éves hűségszerződést kell rá kötni, tehát valóban csak annak lehet megtérülő választás, aki legalább havonta, kéthavonta, vagy ennél gyakrabban külföldre utazik.

A Vodafone Csoport tavaly novemberben jelentette be, hogy több európai országra kiterjedően adatroaming-opciókat vezet be kínálatába. A szolgáltató a nagyobb európai országok Vodafone-leányvállalatainál már tavaly év végén bevezetett olyan opciót, mely két eurós (ez napi árfolyamon számolva nagyjából 540 forint) napi díjért cserébe 50 megabájtnyi leforgalmazható adatot kínál.

Pofátlan felár

A Deutsche Telekom az idei Mobile World Congress során közölte, hogy a külföldi mobilhasználat megkönnyítése érdekében szintén bevezet kedvezményes adatroaming-lehetőséget. A cég akkor úgy nyilatkozott, hogy a nyártól elérhető konstrukciók országonként eltérőek lesznek, ezért megkérdeztük a magyarországi T-Mobile-t, milyen megoldásokkal kíván piacra lépni. A szolgáltatótó egyelőre nem árult el részleteket a roamingopcióról, azt azonban előrevetítették, hogy az új konstrukciók július 1-től lesznek majd elérhetők.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ettől a dátumtól kezdve egyébként az Európai Unióban működő mobilszolgáltatók már csak 50 eurócentet, vagyis napi árfolyamon számolva körülbelül 135 forintot számlázhatnak egymásnak 1 megabájtnyi roaming-adatforgalomért. Egy Vodafone-ügyfél jelenleg ugyanennyi adatroaming-forgalomért a normál tarifa szerint 1850-2340 forintot fizet (a számlázás 100 kilobájtos egységekben történik), azaz a jelenleg érvényes 80 eurócentes nagykereskedelmi árnak esetenként több mint a tízszeresét számlázza tovább a szolgáltató. A T-Mobile-nál az alapárak jóval kedvezőbbek, ott 1 megabájtnyi forgalom az EU-s tagországokon belül 600 forintba kerül - ez azonban még így is a nagykereskedelmi ár többszöröse.

Az Európai Unió az adatroaming esetében egyelőre nem alkalmaz semmilyen kiskereskedelmi árszabályozást, igaz tavaly a szolgáltatóknak kötelezően be kellett vezetniük egy legfeljebb 50 eurós adatroaming-limitet. Az Európai Bizottság illetékes biztosa, Neelie Kroes ugyanakkor tavaly már kifejtette, elégedetlen az eddig elért eredménnyel, a hosszútávú megoldás csakis az lehet, hogy az EU-s roaming-felárat nullára kell redukálni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.