:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 20. 10:50

Rekordnegyedévvel vágott vissza a kétkedőknek az Intel

A vállalati PC-k iránti kereslet erősödésének és a szerverpiac felfutásának köszönhetően rekordnegyedévet zárt az Intel. A Sandy Bridge-et a chipset-probléma sem fogta vissza jelentősen, az év második felében pedig beindul a 22 nanométeres processzorok tömegtermelése. A Computexen érkezhetnek az Atom-alapú okostelefonok, tabletek.

Gyorsan futott fel a Sandy Bridge

A PC-piac gyengélkedése ellenére rekordnegyedévet zárt az Intel. Ez elsősorban a szerverchipeket gyártó részleg erőteljes teljesítményével magyarázható, de a PC-kbe szánt processzorok is rendkívül jól fogytak és nyoma sem volt a Cougar Point chipkészlet késése miatti gyengélkedésnek. Jók az idei kilátások, az Intel sokat vár az végén tömegtermekésbe kerülő 22 nanométeres technológiától.

Az Intel Data Center üzletágának bevétele éves szinten 32 százalékot erősödött, az üzemi nyereség pedig felével növekedett. Az Intel szerint emögött a szerverpiac látványos fellendülése áll, amely egyfelől a vállalati kiszolgálók iránti kereslet újult erősödésével magyarázható, másfelől pedig az egyre terjedő ultramobil készülékekről elérhető webes és cloud-szolgáltatások terjedésének, amelyek kiszolgálásához szintén nagy mennyiségű új hardverre van szükség. A Data Center Group 2,5 miliárd dolláros forgalmat ért el és az Intel szerint jó úton halad, hogy egy évi 10 milliárdos üzletté váljon.

Az IDC és a Gartner a múlt hét végén a PC-piac csökkenéséről számoltak be, az Intel ennek ellenére 17 százalékkal tudta növelni a PC-processzorok és chipsetek értékesítéséből származó bevételt. A vállalati PC-k iránt erős a kereslet, ahogy a válság után a nagy szervezetek költeni kezdenek és lecserélik elavult gépeiket, valamint bevezetik a Windows 7-et. A fejlett piacokon a lakossági szegmens valóban igen gyenge, ismerte be az Intel, de a fejlődő országokban, például Kínában, Indiában és Brazíliában a fogyasztói kereslet továbbra is stabil és egyre többen engedhetnek meg maguknak egy PC-t. Az Intel előrejelzése szerint a PC-piac idén 20 százaléknál kisebb ütemben, de továbbra is növekedni fog.

Az év legelején piacra került Sandy Bridge kódnevű processzorok a vállalat történetének leggyorsabb felfutását produkálták - a negyedéves eredmények kapcsán rendezett elemzői konferenciahíváson Stacy Smith pénzügyi vezető elmondta, a cég raktárkészletének már felét a Sandy Bridge generációs chipek adják és a várakozások szerint a szállítások az első negyedévről a másodikra meg fognak duplázódni. Februárban kiderül, a Sandy Bridge-hez tervezett Cougar Point chipkészlet tervezési hibás, ami késleltette az új gépek piaci bemutatkozását. Az Intel azonban már február második felében megkezdte a javított chipsetek szállítását és sikerült teljesen minimalizálni a hiba napvilágra kerülésekor előre jelzett 300 millió dolláros bevételkiesést, mondta el Stacy Smith.

Intel inside, ahol nem is sejtenénk

Az Intel összes üzletága jól teljesített, a beágyazott chipek 33 százalékos, a NAND flash chipek 17 százalékos növekedést könyveltek el. Kiemelkedő volt a Digital Home Group teljesítménye, amely több mint kétszeresére tudta növelni forgalmát - a vállalat tájékoztatása szerint naponta már 10 ezer chipet szállít le set-top boxok és okostévék számára. Az okostévékbe, ezekbe a internetre kapcsolódó, alkalmazásokat futtató készülékekbe szánt alkalmazásprocesszorok legnagyobb szállítója jelenleg az Intel, a piac pedig rendkívüli bővülés előtt áll. A DisplaySearch elemzőcég szerint idén több mint 60 millió, 2014-ben pedig már közel 125 millió okostévé fogy világszerte

A világ legnagyobb félvezetőgyártója számára komoly kihívást jelent a behatolás az ultramobil szegmensbe, vagyis az okostelefonok és tabletek piacára. A múlt heti pekingi IDF-en az Intel bejelentette az Oak Trail kódnevű x86 rendszerchipet, Paul Otellini elnök-vezérigazgató szerint több mint 30 különféle okostelefon és tablet készül a gyártóknál, egy részük Windowst, egy pedig MeeGót futtat, a többségük pedig Androidot. Az új modellek közül jó néhány a júniusi Computexen lesz látható, ígérte Otellini.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

2011 első negyedévét az Intel 12,8 milliárd dolláros rekordbevétellel zárta, ami negyedével több mint egy évvel korábban. A negyedév során az Intel lezárta a McAfee és az Infineon Wireless akvizícióját, de ezek összesen csak 0,5 milliárd dollárral járultak hozzá a bevételekhez, vagyis a 25 százalékos növekedés nagyja organikus. Az üzemi eredmény 21 százalékkal 4,2 milliárd dollárra emelkedett, a nettó profit pedig 29 százalékkal 3,2 milliárd dollárra ugrott, felülmúlva az Intel és az elemzők előrejelzését is. A bejelentés után a cég papírjai közel 5 százalékot erősödtek.

A bruttó eredményhányad 61 százalék volt, ami az egy termékre jutó átlagos eladási ár növekedésének következménye - az Intelt magpiacain már régóta nem tudja semmilyen árversenyre kényszeríteni az AMD. A bruttó eredményhányadot ugyanakkor csökkentették a Cougar Point chipkészlet visszahívásával kapcsolatos költségek, az akvizíciós és integrációs kiadások, valamint a 22 nanométeres gyártástechnológia bevezetésére fordított összegek.

Áttörést várnak a 22 nanométertől

Paul Otellini az elemzői konferenciahíváson elmondta, a vállalat jól halad a 22 nanométeres csíkszélességű eljárás tömegtermelése felé vezető úton és minden jel arra utal, hogy ez 2011 végén meg fog történni. Az elnök-vezérigazgató "forradalminak" nevezte a technológiát, amelyről további részleteket májusban árul el a cég -  ez alapján a HWSW azt tippeli, a vállalat végre tömegtermelésben is bevezeti azt a háromkapus tranzisztorstruktúrát, amelyről 2002-ben beszélt először. Az Intel akkori számításai szerint a háromkapus felépítés a hasonló kapuhosszú planáris tranzisztoroknál 20 százalékkal jobb teljesítményt nyújt, miközben a szivárgási áram két nagyságrenddel, hozzávetőleg a századrészére csökken. A tri-gate struktúra lehetővé teheti a vállalat számára, hogy úgy csökkentse látványosan a szivárgási áramot és növelje a teljesítményt, hogy elkerülje a drága SOI technológia bevezetését, amelyet az AMD és az IBM már korábban megtett.

Ami biztos, hogy a 22 nanométeres technológia továbbra is magas k együtthatójú szigetelőket és fémkapukat alkalmaz, melyek lehetővé teszik a struktúrák miniatürizációja mellett a teljesítménynövekedést vagy az aktív fogyasztás csökkenését. A 22 nanométeres eljárás legfontosabb mozzanata az Intel számára azonban kétséget kizárólag az, hogy továbbra is 193 nanométeres hullámhosszúságú, merítéses litográfiai berendezéseket alkalmaz.. A vállalat 22 nanométeren második generációs immerziós levilágítást vet be a felbontásra kritikusan érzékeny rétegeknél, a rendkívül tiszta ipari víz fókuszáló lencseként történő használatával, míg szárazat a többi, kevésbé kritikus réteg kialakításában.

A félvezetőgyártó a 22 nanométeres technológia felfuttatásával párhuzamosan megkezdi az előkészületeket a 14 nanométeres csíkszélességű gyártás bevezetésére, hogy továbbra is tartsa költségelőnyét a versenytársakkal szemben. A jelenlegi ütemtervet figyelembe véve a 14 nanométeres chipek tömegtermelésének kezdete 2013 végére tehető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.