Szerző: Koi Tamás

2011. április 4. 15:33

Betelt a pohár az Ericssonnál

Nem kíván a tárgyalóasztalnál tovább egyezkedni kínai konkurensével az Ericsson, a mobilhálózati eszközöket gyártó multi szabadalomsértési eljárást indított a ZTE ellen.

A jelek szerint betelhetett a pohár a világ első számú mobilhálózati-eszköz gyártójánál, a svéd Ericssonnál: a cég március végén szabadalomsértési eljárást kezdeményezett egyik feltörekvő kínai konkurense, a ZTE ellen. Bár a szóban forgó szabadalmak 2G-s és 3G-s technológiákhoz köthetők, szakértők szerint nem kérdés, hogy az eljárás már annak a pozícióharcnak a része lehet, mely az LTE, illetve a fejlettebb LTE Advanced rendszerek kapcsán megszerzett szabadalmak feletti rendelkezésről szól.

Az Ericsson három európai országban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Németországban indított eljárást a kínai féllel szemben, miután a két cég közt négy éve húzódó vita nem hozott megoldást a tárgyalóasztalnál. Az európai gyártó szerint a ZTE engedély nélkül használja az Ericsson szabadalmait bizonyos W-CDMA és GSM mobilkommunikációs berendezéseiben, beleértve a terminálokat (modemek, mobiltelefonok), illetve a hálózati infrastruktúra elemeit.

A kínai fél tagadta, hogy engedély nélkül használta volna az Ericsson technológiáit, ezzel együtt a ZTE rosszallását fejezte ki, amiért a svédek pont a tárgyalás "végső szakaszában" álltak fel az asztaltól. A kínai állam tulajdonában álló, ugyanakkor egyszerre tőzsdén is jegyzett vállalat bejelentette, hogy válaszul a Kínai Állami Szabadalmi Hivatalnál eljárást indít az Ericsson ellen. Legvégső esetben mindkét ügy folyománya az lehet, hogy a cégek termékeinek forgalmazását betilthatják az érintett konkurens piacokon.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szabadalmi vita elmérgesedése jól jelzi a kínai és az európai hálózatieszköz-gyártók közt egyre feszültebbé váló viszonyt. Bár a legnagyobb kínai gyártóval, a Huawei-jel a tárgyalóasztaloknál rendezheti a viszonyokat az Ericsson, a ZTE időközben a semmiből pár év alatt a mobilipar ötödik legnagyobb infrastruktúra-beszállítójává vált, jelenléte pedig immár az európai gyártók pozícióját is veszélyezteti (a ZTE éppen tavaly nyert hálózatépítési tendert a Telenor Magyarországnál, kiütve ezzel a nyeregből az Ericssont, valamint a Nokia Siemens Networks-öt).

Az európai piaci szereplők egyre elkeseredettebbé váló küzdelmükre az EU figyelmét is igyekeztek ráirányítani. Az Európai Bizottság egy belga eszközgyártó, az Option beadványára indított tavaly vizsgálatot a kínai szereplők kapcsán, igaz, akkor nem a szabadalmak, hanem a versenyt torzító állami dotációk álltak a támadások kereszttűzében. Az EU-vizsgálat végül eredménytelenül záródott, februárban azonban Kína még visszavágott az európai konkurenciának, mondván az Unió különböző támogatásokkal euró milliárdokhoz juttatja hozzá a honos gyártókat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról