Szerző: Koi Tamás

2011. április 4. 15:33

Betelt a pohár az Ericssonnál

Nem kíván a tárgyalóasztalnál tovább egyezkedni kínai konkurensével az Ericsson, a mobilhálózati eszközöket gyártó multi szabadalomsértési eljárást indított a ZTE ellen.

A jelek szerint betelhetett a pohár a világ első számú mobilhálózati-eszköz gyártójánál, a svéd Ericssonnál: a cég március végén szabadalomsértési eljárást kezdeményezett egyik feltörekvő kínai konkurense, a ZTE ellen. Bár a szóban forgó szabadalmak 2G-s és 3G-s technológiákhoz köthetők, szakértők szerint nem kérdés, hogy az eljárás már annak a pozícióharcnak a része lehet, mely az LTE, illetve a fejlettebb LTE Advanced rendszerek kapcsán megszerzett szabadalmak feletti rendelkezésről szól.

Az Ericsson három európai országban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Németországban indított eljárást a kínai féllel szemben, miután a két cég közt négy éve húzódó vita nem hozott megoldást a tárgyalóasztalnál. Az európai gyártó szerint a ZTE engedély nélkül használja az Ericsson szabadalmait bizonyos W-CDMA és GSM mobilkommunikációs berendezéseiben, beleértve a terminálokat (modemek, mobiltelefonok), illetve a hálózati infrastruktúra elemeit.

A kínai fél tagadta, hogy engedély nélkül használta volna az Ericsson technológiáit, ezzel együtt a ZTE rosszallását fejezte ki, amiért a svédek pont a tárgyalás "végső szakaszában" álltak fel az asztaltól. A kínai állam tulajdonában álló, ugyanakkor egyszerre tőzsdén is jegyzett vállalat bejelentette, hogy válaszul a Kínai Állami Szabadalmi Hivatalnál eljárást indít az Ericsson ellen. Legvégső esetben mindkét ügy folyománya az lehet, hogy a cégek termékeinek forgalmazását betilthatják az érintett konkurens piacokon.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A szabadalmi vita elmérgesedése jól jelzi a kínai és az európai hálózatieszköz-gyártók közt egyre feszültebbé váló viszonyt. Bár a legnagyobb kínai gyártóval, a Huawei-jel a tárgyalóasztaloknál rendezheti a viszonyokat az Ericsson, a ZTE időközben a semmiből pár év alatt a mobilipar ötödik legnagyobb infrastruktúra-beszállítójává vált, jelenléte pedig immár az európai gyártók pozícióját is veszélyezteti (a ZTE éppen tavaly nyert hálózatépítési tendert a Telenor Magyarországnál, kiütve ezzel a nyeregből az Ericssont, valamint a Nokia Siemens Networks-öt).

Az európai piaci szereplők egyre elkeseredettebbé váló küzdelmükre az EU figyelmét is igyekeztek ráirányítani. Az Európai Bizottság egy belga eszközgyártó, az Option beadványára indított tavaly vizsgálatot a kínai szereplők kapcsán, igaz, akkor nem a szabadalmak, hanem a versenyt torzító állami dotációk álltak a támadások kereszttűzében. Az EU-vizsgálat végül eredménytelenül záródott, februárban azonban Kína még visszavágott az európai konkurenciának, mondván az Unió különböző támogatásokkal euró milliárdokhoz juttatja hozzá a honos gyártókat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról