:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 26. 15:15

Pezsgés a középkategóriás videokártyák piacán

Az NVIDIA tegnap hivatalosan is lerántotta a leplet a GeForce GTX 560 Ti videochipjéről, a kártyagyártó partnerek pedig bejelentették a ráépülő termékeket, amelyek szinte azonnal meg is jelentek az üzletekben. Válaszul az AMD árat csökkentett.

A kaliforniai vállalat 8 év után élesztette fel a Ti (Titanium) típusjelölést, amivel korábban egy-egy kategória legnagyobb teljesítményű termékét jelölte. Neve ellenére a GeForce GTX 560 nem a GTX 580 és 570 rokona, hanem a tavaly nyáron piacra dobott GeForce GTX 460 bátyja. A lapkát a kódneve árulja el, a GF114-ből tudhatjuk, hogy a GF104 leszármazottjával van dolgunk, amelyet az NVIDIA mérnökei a végletekig hozzáigazítottak a TSMC 40 nanométeres gyártástechnológiájához.

A GF104 az első középkategóriába szánt Fermi, ennek finomításából állt elő a GF114.A chip 1,95 milliárd tranzisztorból áll "mindössze", szemben a 3 milliárdot felemésztő GF110-zel, vagyis annál jóval olcsóbban gyártható, ami a középkategóriában kulcskérdés, hiszen az eladások jóval nagyobb része származik innen mint a csúcskategóriából.

A GTX 460-hoz képest a GTX 560 Ti minden tekintetben előrelépést képvisel, több aktivált végrehajtóegységgel rendelkezik, magasabb órajelen jár és a memóriája is gyorsabb. Amint arról a tavaly piacra dobott előd ismertetésekor említést is tettünk, a GTX 460 a selejthányad csökkentése érdekében 8-ból csak 7 aktív processzorblokkot (az NVIDIA terminológiában szimultán multiprocesszorok, SM) tartalmazott, a GTX 560 Ti-ben viszont már az összes aktív: a chip 384  CUDA maggal és 64 textúrázóval rendelkezik, 32 ROP egység található benne, az órajele pedig 822 MHz, a shaderek pedig ennek dupláján, 1644 MHz-en ketyegnek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A memóriabusz maradt 256 bites, a memória mérete pedig továbbra is 1 gigabájt, az órajel viszont 900 MHz-ről 1002 MHz-re emelkedett, ami a GDDR5 memóriák esetén 4 GHz-es effektív órajelre fordul le. A több aktivált részegység és a lényegesen gyorsabb memória eredménye, hogy a GTX 560 Ti nagyjából harmadával gyorsabb a GTX 460-nál.Igaz, drágább is, a kártyák ajánlott bolti ára 250 dollár, ami Magyarországon 60 ezer forint körüli árcímkét jelent.

A Prohardver! tesztje szerint közvetlen ellenfelét, a Radeon HD 6870-et is felülmúlja a legtöbb esetben az NVIDIA új üdvöskéje, sőt, néha még a Radeon HD 6950-et is megcsípi, ami jelentős fegyvertény. Hogy mennyire, azt jól mutatja, hogy az AMD villámgyorsan leárazta a HD 6870-et, ez mostantól 220 dollárért kapható, az 1 gigabájt memóriával szerelt Radeon HD 6950 kártyákat pedig 260 dollárért lehet megvenni, vagyis csak kicsivel kell többet fizetni értük mint az új GeForce-ért. A következő negyedéves eredmények bejelentésekor kiderül, milyen hatása van az AMD nyereségére, hogy bemutatása után egy hónappal már középkategóriás áron kell adnia a vadonatúj, felső kategóriás HD 6950-et.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.