Szerző: Koi Tamás

2011. január 17. 15:23

Befürdött a Nokia a korlátlan zeneletöltéssel

Hiába még mindig a világ legnagyobb mobilgyártója, a Nokia nem tudta felvenni a versenyt a mobilos zeneletöltő-szolgáltatások piacán más fejlesztőkkel, gyártókkal - bezár a cég mobiltelefonokhoz csomagolt korlátlan zeneletöltő szolgáltatása.

A Comes With Music szolgáltatás, melyet később Ovi Music Unlimited névre keresztelt át a finn gyártó, valamivel több mint két évnyi szenvedés után adta fel a harcot. A rendszerrel a Nokia célja az volt, hogy a zenehallgatásra rendszeresített mobiltelefonok mezőnyében olyan, komplett megoldást nyújtson eszköz és tartalmi oldalon, mellyel eséllyel veheti fel a harcot többek közt az iTunes-szal szemben. A 12, 18 vagy 24 hónapos Comes With Music előfizetéssel árult készülékek végül nem fogytak a vártnak megfelelően, a konstrukció így csupán néhány fejlődő piacon maradhatott életképes.

A Nokia a Reuters értesülései szerint Kínában, Indiában és Indonéziában árulja tovább telefonjait egyéves Ovi Music Unlimited használattal, Brazíliában, Törökországban és Dél-Afrikában pedig féléves előfizetést adnak majd bizonyos készülékekhez. A konstrukciókban - ahogy eddig is - korlátlan mennyiségű zeneszámot tölthetnek le a telefonok tulajdonosai, de ezeket csak azon a készüléken lehet lejátszani, amellyel a letöltést végezték.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Alighanem ez utóbbi megkötés, valamint a kevésbé vonzó készülékkínálat vezetett ahhoz, hogy a szolgáltatás 27 országban megbukott. A tartalomválasztékkal pedig kevés probléma akadt: a Nokiával a nagyobb kiadók mindegyike, így a Universal Music, az EMI, a Warner Music és a Sony Music is leszerződött. Korábban más gyártók is megégették a kezüket a hasonló megkötések miatt, így a Sony Ericsson látványosan szenvedett a PlayNow! zeneletöltő szolgáltatással, hiába állt rendelkezésre a tetemes méretű zenei adatbázis.

Az Ovi Music Unlimited bezárása egyértelműen a DRM-korlátos zeneletöltés halálára rímel, erre utal legalábbis, hogy a 38 országban MP3-ba kódolt, korlátlan zenéket kínáló Ovi Music (korábban Nokia Music Store) továbbra is a vásárlók rendelkezésére áll - ebben a zeneáruházban a vevők egyenként vásárolhatnak zeneszámokat, melyet eszközöktől függetlenül, korlátlanul meghallgathatnak.

A comScore 2010 nyarán publikált felmérése szerint a mobilosok 23,8 százaléka hallgat zenét készülékén, 47 százaléka rendszeresen internetezik is a telefonjáról, a zenéket azonban a legtöbben a PC-jükről másolják át a telefonra. Az öt legnagyobb nyugat-európai országra (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország) kiterjedő kutatás szerint a mobiltelefon-tulajdonosoknak csak kevesebb mint 2 százaléka szokott közvetlen a telefonjára zenét letölteni.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.