Szerző: Koi Tamás

2011. január 17. 15:23

Befürdött a Nokia a korlátlan zeneletöltéssel

Hiába még mindig a világ legnagyobb mobilgyártója, a Nokia nem tudta felvenni a versenyt a mobilos zeneletöltő-szolgáltatások piacán más fejlesztőkkel, gyártókkal - bezár a cég mobiltelefonokhoz csomagolt korlátlan zeneletöltő szolgáltatása.

A Comes With Music szolgáltatás, melyet később Ovi Music Unlimited névre keresztelt át a finn gyártó, valamivel több mint két évnyi szenvedés után adta fel a harcot. A rendszerrel a Nokia célja az volt, hogy a zenehallgatásra rendszeresített mobiltelefonok mezőnyében olyan, komplett megoldást nyújtson eszköz és tartalmi oldalon, mellyel eséllyel veheti fel a harcot többek közt az iTunes-szal szemben. A 12, 18 vagy 24 hónapos Comes With Music előfizetéssel árult készülékek végül nem fogytak a vártnak megfelelően, a konstrukció így csupán néhány fejlődő piacon maradhatott életképes.

A Nokia a Reuters értesülései szerint Kínában, Indiában és Indonéziában árulja tovább telefonjait egyéves Ovi Music Unlimited használattal, Brazíliában, Törökországban és Dél-Afrikában pedig féléves előfizetést adnak majd bizonyos készülékekhez. A konstrukciókban - ahogy eddig is - korlátlan mennyiségű zeneszámot tölthetnek le a telefonok tulajdonosai, de ezeket csak azon a készüléken lehet lejátszani, amellyel a letöltést végezték.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Alighanem ez utóbbi megkötés, valamint a kevésbé vonzó készülékkínálat vezetett ahhoz, hogy a szolgáltatás 27 országban megbukott. A tartalomválasztékkal pedig kevés probléma akadt: a Nokiával a nagyobb kiadók mindegyike, így a Universal Music, az EMI, a Warner Music és a Sony Music is leszerződött. Korábban más gyártók is megégették a kezüket a hasonló megkötések miatt, így a Sony Ericsson látványosan szenvedett a PlayNow! zeneletöltő szolgáltatással, hiába állt rendelkezésre a tetemes méretű zenei adatbázis.

Az Ovi Music Unlimited bezárása egyértelműen a DRM-korlátos zeneletöltés halálára rímel, erre utal legalábbis, hogy a 38 országban MP3-ba kódolt, korlátlan zenéket kínáló Ovi Music (korábban Nokia Music Store) továbbra is a vásárlók rendelkezésére áll - ebben a zeneáruházban a vevők egyenként vásárolhatnak zeneszámokat, melyet eszközöktől függetlenül, korlátlanul meghallgathatnak.

A comScore 2010 nyarán publikált felmérése szerint a mobilosok 23,8 százaléka hallgat zenét készülékén, 47 százaléka rendszeresen internetezik is a telefonjáról, a zenéket azonban a legtöbben a PC-jükről másolják át a telefonra. Az öt legnagyobb nyugat-európai országra (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország) kiterjedő kutatás szerint a mobiltelefon-tulajdonosoknak csak kevesebb mint 2 százaléka szokott közvetlen a telefonjára zenét letölteni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról