Szerző: Koi Tamás

2010. május 4. 14:13

Megszűnt a PlayNow plus a magyar T-Mobile-nál

Alig hat hónappal a megjelenése után megszűnt a Sony Ericsson PlayNow plus márkanevű, mobiltelefonokra kihegyezett korlátlan zeneletöltő-szolgáltatás értékesítése itthon.

A korlátlannak nevezett (valójában másolásvédelemmel korlátozott) zeneletöltést és zenefogyasztást lehetővé tevő, főként a fiatalabb korosztály igényeit kiszolgáló PlayNow plust egyedül a T-Mobile értékesítette tovább a hazai szolgáltatók közül, opciós kiegészítő csomagban, bizonyos Sony Ericsson készülékek mellé. A szolgáltatás május 1-től nem igényelhető a T-Mobile értékesítési pontjain, ugyanakkor azok az ügyfelek, akik korábban előfizettek rá, továbbra is használhatják, kérdéses azonban, hogy a kötelező egyéves hűségidő lejártát követően elérhetik-e az internetes zenetárat mobiljukról.

A PlayNow plus szolgáltatás tavaly október közepén indult Magyarországon - a Sony Ericsson a T-Mobile-lal karöltve a régióban elsőként, a világon hatodikként vezette be a zeneletöltő rendszert a hazai piacra. A zeneletöltő szolgáltatás itthon egyedülálló választékot ígért, több millió zeneszámmal, ennek érdekében a legtöbb külföldi, és magyar kiadóval szerződést kötött a Sony Ericsson, mely eleinte három, a T-Mobile kínálatában szereplő Walkman-telefonhoz kínált kiegészítőként a szolgáltatást, később pedig kibővítette a kört néhány új modellel.

\"\"

A felhasználók a PlayNow plus segítségével a mobiltelefon menüjén keresztül érhették el a Sony Ericsson zenetárát, ahonnan különböző keresési feltételeket megadva tölthettek le a szélessávú mobilhálózaton keresztül egy-egy zeneszámot, netán egy komplett albumot. A szolgáltatásra előfizetők egyfajta közösségi rendszerben egymásnak is ajánlhatták a zeneszámokat, valamint a PlayNow plushoz járt egy PC-s kliens is, mellyel a mobiltelefon és a PC zenetárát lehetett szinkronizálni.

A szolgáltatással letölthető zeneszámokat csak a mobiltelefonon, illetve korlátozott mennyiségű PC-s kliensen lehetett meghallgatni, az előfizetést követő hatodik hónap után azonban DRM-másolásvédelem nélkül is hozzáférhetővé vált volna a száz leggyakrabban hallgatott zeneszám, melyek köre az idő előrehaladtával folyamatosan bővül volna a konstrukció szerint. A PlayNow plus szolgáltatással árult telefonok memóriakártyájára mindemellett gyárilag rámásolták az ezer legnépszerűbb számot.

A PlayNow plus szolgáltatás megszüntetésével kapcsolatban kerestük a T-Mobile-t és a Sony Ericssont is, egyelőre azonban egyik cégtől sem érkezett hivatalos reakció a kérdéseinkre. Lapunk ugyanakkor úgy tudja, hogy a zeneletöltő szolgáltatás megszüntetése a Sony Ericsson döntésén múlt, a PlayNow plust pedig nem hivatalos információk szerint hat hónap alatt mindössze néhány ezren fizették elő a T-Mobile-nál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról