Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 18. 13:32

Ovi márkanéven jobban muzsikálhat a Comes With Music

Új márkanév alatt, új piacokon próbál nagyobb népszerűséget szerezni korlátlan zeneletöltő szolgáltatásának a Nokia.

A piacvezető mobiltelefon-gyártó újabb szolgáltatásra terjeszti ki egységes márkastratégiáját, és az "Ovi" brand alá vonja a korlátlan zeneletöltést kínáló, kétes sikerű Comes With Music (CWM) szolgáltatást. A 2008-ban elindult CWM korlátlan mennyiségben kínál letölthető zeneszámokat, egy ideje már másolásvédelem nélkül. A nagyobb online zeneáruházak, így elsősorban az iTunes árnyékában a CWM azonban mindeddig rendkívül gyengén muzsikált.

A megújuló, Ovi Music Unlimited néven elérhető szolgáltatás népszerűségének ettől függetlenül vélhetően nem az új márkanév ad majd komoly löketet: a Nokia korábban úgy döntött ugyanis, hogy a korlátlan zeneletöltési rendszert a világ legnagyobb mobilpiacain, így Kínában és Indiában is bevezeti, az ottani mobiltulajdonosok ráadásul ingyenesen vehetik igénybe a szolgáltatást. A Nokia ezzel, valamint az alacsony árú készülékekből álló kínálat szélesítésével ismételten nyilvánvalóvá tette, hogy a fejlődő országok piacában látja a legfőbb növekedési potenciált.

Egyes, hivatalosan meg nem erősített spekulációk szerint a Nokia másik zeneletöltő-szolgáltatását, a Nokia Music Store-t is érintheti majd a márkaváltás. A Music Store-ból számonként tölthetők le a zenék, adott összegért cserébe, ez a rendszer azonban másolásvédett WMA-fájlokat küld a mobilra, ami alapjaiban kérdőjelezi meg a szolgáltatás sikerét. Egyelőre nem tudni, hogy a márkaváltás során a technológiai háttér változik-e, és lemond-e a Nokia a másolásvédelmi rendszer használatáról a Music Store esetében.

Korábbi, nem hivatalos statisztikák szerint a Nokia korlátlan zeneletöltő szolgáltatása tavaly nyárig  mindössze 107 ezer ügyfelet gyűjtött világszerte, ami különösen kiábrándítónak tűnhet annak ismeretében, hogy a Comes With Music addigra már olyan nagy piacokon is működött, mint Nagy-Britannia, Németország vagy Olaszország. A Nokia szolgáltatása jelenleg összesen 14 országban érhető el, magyarországi bevezetéséről továbbra sincs információnk.

Nem túl jó előjel mindenesetre, hogy a Sony Ericsson korlátlan zeneletöltő szolgáltatása, a PlayNow Plus májusban, alig hat hónappal a bevezetése után beszüntette a működést Magyarországon. A mobilszolgáltatóktól és telefongyártóktól származó, egybecsengő belsős információk szerint az elavult szerzői jogi rendszer és a szerzői lobbi miatt a magyar piacon gyakorlatilag lehetetlen minden fél számára megtérülő módon üzemeltetni ilyen szolgáltatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról