Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 9. 17:05

Jöhetnek a Flashből, .NET-ből fordított programok iPhone-ra

Az Apple lazított korábbi vasszigorán és jelentősen átdolgozta az App Store szabályzatát.

A változások értelmében mostantól bármilyen eszközzel fejlesztett programok bekerülhetnek ide, egyetlen megkötés vonatkozik rájuk, hogy nem tölthetnek le utólag kódot. "Ez megadja azt a rugalmasságot a fejlesztőknek amit szeretnének, miközben megmarad a szükséges biztonság is" - áll a cég közleményében. Ezzel megnyílt a lehetőség a fejlesztők előtt, hogy akár Adobe Flash,  Java vagy más nyelven írt alkalmazásaikból fordított kódot is beküldjenek az App Store-ba, ami április óta volt tilos.

Az iPhone OS új verziójának bejelentésével egy időben az Apple közölte, az App Store-ba csak és kizárólag olyan alkalmazások kerülhetnek be, amelyeket az Apple saját fejlesztői készletével hoztak létre. Az almás cég ezzel ellehetetlenített minden olyan próbálkozást, amelynek célja új programnyelvek és fejlesztői keretrendszerek meghonosítása volt az iPhone-on, hatalmas felháborodást és késhegyig menő vitákat kiváltva. Az ilyen eszközök közé tartozik az Adobe Packager for iPhone is, amely a Flash Actionscript 3.0 alkalmazásokból készít az iPhone-on futó kódot. Az Apple bejelentésének nyomán az Adobe részvények árfolyama közel 8 százalékot erősödött.

Hasonló szoftvert kínál a Novell is, amelynek égisze alatt fejlődő MonoTouch 2.0 változata segítségével iPhone-ra, iPod touchra is iPadre is portolhatók .NET alkalmazások. A MonoTouch nem interpreter, hanem igazi fordító, amely közvetlenül iPhone-on futó kódot hoz létre, de a korábbi szabályok szerint a vele készült programok is tiltottak voltak az App Store-ban.

Emellett a vállalat végre publikálni fogja azt a dokumentumot, amely az App Store-ba kerülő alkalmazások vizsgálatának menetét írja le. Korábban ez nem volt elérhető nyilvánosan és számos fejlesztő azzal szembesült, hogy a programját több hétig tartó vizsgálat után egyszerűen elutasították. A cég közleménye szerint a dokumentum tanulmányozása után a fejlesztők elkerülhetik a legtöbb hibát, ami a programok visszautasításához vezetett. Az App Store-ban már több mint 250 ezer program található és eddig összesen 6,5 milliárd letöltést szolgált ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról