Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 6. 10:05

iPhone-on is futhatnak a Flash alkalmazások

Az Adobe MAX rendezvényen a vállalat bejelentette, hogy az iPhone-t leszámítva hamarosan minden okostelefonon elérhető lesz a Flash. Az Apple-készülékek tulajdonosai is kapnak azonban Flasht, csak kicsit másképp.

HIRDETÉS

A Flash Professional CS5 fejlesztői eszköz készítői egyetlen gombnyomással alakíthatják Flashben elkészített animációjukat vagy alkalmazásukat az Apple iPhone-ján futó programmá, amelyet elküldhetnek az App Store-ba is, a felhasználók innen tölthetik le. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem csak Objective-C nyelven, hanem a sokkal szélesebb körben elterjedt és ismert Adobe Flashben is készülhetnek alkalmazások iPhone-ra és iPod touchra.

Akár ugyanazok az alkalmazások is futtathatók az Apple készülékein, amelyeket a fejlesztőik egyébként a weben tesznek közzé, persze az okostelefon képességeiből adódóan vannak korlátok, például a képernyő felbontása vagy éppen a processzor teljesítménye, a memória mérete. További megkötés, hogy az iPhone-ra készített szoftverekhez csak ActionScript 3 használható és nem tartalmazhatnak videót, mivel az Apple licencfeltételei ezt nem teszik lehetővé. A Flash Professional CS5 előzetese egyelőre csak egy szűk közösség számára érhető el, a nyilvános bétateszt az év végén indul el.

Az iPhone vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb okostelefon és egyre több fejlesztő figyel oda rá, ezt bizonyítja az App Store-ban elérhető 80 ezernél is több alkalmazás. Korábban csak Objective-C nyelven lehetett szoftvereket készíteni erre a platformra, azonban az utóbbi időben a lehetőségek megnőttek. Szeptember közepén jelent meg a Novell gondozásában a MonoTouch, amely .NET-nyelveken készült alkalmazásokat fordítja le natív iPhone-kóddá. Ezzel sokak számára megnyílt a lehetőség, hogy iPhone-os fejlesztésekbe kezdjen és akár a meglevő alkalmazásait portolja, meglevő kódjait újra felhasználja.

Az iPhone-tulajdonosok azonban továbbra sem tudják megnézni vagy használni a weboldalakba ágyazott Flash tartalmakat, mivel az Apple iPhone szoftverfejlesztői készlet licencfeltételei szerint nem futhat a telefonon olyan program, amely futásidejű interpretert tartalmaz, márpedig a Flash lejátszó ilyen. Az Adobe számára technikailag semmi sem akadályozza a Flash portolását iPhone-ra, a háttérben jogi okok húzódnak meg.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 06:55

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.