Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

iPhone-on is futhatnak a Flash alkalmazások

Bodnár Ádám, 2009. október 06. 10:05
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Adobe MAX rendezvényen a vállalat bejelentette, hogy az iPhone-t leszámítva hamarosan minden okostelefonon elérhető lesz a Flash. Az Apple-készülékek tulajdonosai is kapnak azonban Flasht, csak kicsit másképp.

hirdetés

A Flash Professional CS5 fejlesztői eszköz készítői egyetlen gombnyomással alakíthatják Flashben elkészített animációjukat vagy alkalmazásukat az Apple iPhone-ján futó programmá, amelyet elküldhetnek az App Store-ba is, a felhasználók innen tölthetik le. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem csak Objective-C nyelven, hanem a sokkal szélesebb körben elterjedt és ismert Adobe Flashben is készülhetnek alkalmazások iPhone-ra és iPod touchra.

Akár ugyanazok az alkalmazások is futtathatók az Apple készülékein, amelyeket a fejlesztőik egyébként a weben tesznek közzé, persze az okostelefon képességeiből adódóan vannak korlátok, például a képernyő felbontása vagy éppen a processzor teljesítménye, a memória mérete. További megkötés, hogy az iPhone-ra készített szoftverekhez csak ActionScript 3 használható és nem tartalmazhatnak videót, mivel az Apple licencfeltételei ezt nem teszik lehetővé. A Flash Professional CS5 előzetese egyelőre csak egy szűk közösség számára érhető el, a nyilvános bétateszt az év végén indul el.

Az iPhone vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb okostelefon és egyre több fejlesztő figyel oda rá, ezt bizonyítja az App Store-ban elérhető 80 ezernél is több alkalmazás. Korábban csak Objective-C nyelven lehetett szoftvereket készíteni erre a platformra, azonban az utóbbi időben a lehetőségek megnőttek. Szeptember közepén jelent meg a Novell gondozásában a MonoTouch, amely .NET-nyelveken készült alkalmazásokat fordítja le natív iPhone-kóddá. Ezzel sokak számára megnyílt a lehetőség, hogy iPhone-os fejlesztésekbe kezdjen és akár a meglevő alkalmazásait portolja, meglevő kódjait újra felhasználja.

Az iPhone-tulajdonosok azonban továbbra sem tudják megnézni vagy használni a weboldalakba ágyazott Flash tartalmakat, mivel az Apple iPhone szoftverfejlesztői készlet licencfeltételei szerint nem futhat a telefonon olyan program, amely futásidejű interpretert tartalmaz, márpedig a Flash lejátszó ilyen. Az Adobe számára technikailag semmi sem akadályozza a Flash portolását iPhone-ra, a háttérben jogi okok húzódnak meg.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!