:

Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 2. 14:51

Újabb Bada telefont kap Európa

Hamarosan megkapja második badás készülékét Európa. A Samsung Electronics a berlini IFA-n közölte, hogy még szeptemberben érkezik Németországba, majd később további piacokra a Wave család legújabb tagja, a Wave 723, amely valamivel kisebb és olcsóbb, mint a zászlóshajó.

A Wave 723 nevet elnyerő készülék a Samsung S7230 jelölésű modellje, és ebből látszik, hogy a családon belüli hierarchiában a második az eredeti Wave, az S8500 modell mögött, amelyből forgalmazásának első hónapjában világszerte 1 millió fogyott. Valójában azonban negyedikként jelent meg, a Samsung ugyanis már bejelentette a badás S5250 és S5330 modelleket, amelyeket furcsa módon Wave 2 és Wave 2 Pro néven dobott piacra Dél-Kelet Ázsiában és Oroszországban.

Az S7230 valamivel rövidebb és keskenyebb elődjénél, viszont vastagabb is. Az S8500 nagyfelbontású, 480x800 pixeles, kiváló kontrasztú és betekintési szögű kijelzőjét egy olcsóbb váltja, amely mindössze 240x400 pixeles felbontással bír 3,2 hüvelykes átlón, így várhatóan sokkal kevésbé lesz meggyőző. A készülék ezen kívül olcsóbb, magasabb integráltságú elektronikát kapott, aminek egyik hozománya a várhatóan valamivel lassabb böngészés és animációk mellett az is, hogy nem tud 720p videókat rögzíteni, és médialejátszási képességei szerényebbek lettek, például nem támogat DivX kodeket.

Ettől eltekintve a 723 igényes darabnak tűnik, megmaradt a fém a hátlapon, sőt előlapi kemény bőrfedelet is kapott a készülék, hogy ha összecsukva a zsebünkbe rakjuk, biztosan ne karcolódhasson. A 3G, Wi-Fi és Bluetooth megmaradtak, de a GPS sem hiányzik, és a kamera is 5 megapixeles.

Emiatt a készülék nem is lehet kifejezetten olcsó darab, az ajánlott kiskereskedelmi ár 240 euró körül alakul majd a hírek szerint, amitől természetesen az operátorok tetszés szerint eltérnek majd, attól függően, milyen előfizetést választunk hozzá. A 240 euró nagyjából 70-75 ezer forintot jelenthet Magyarországon, ami azért jelentős kedvezőbb, mint a Wave eredeti 120 ezer forintos, és 100 ezres "akciós" teljes ára, és a lélektani jelentőségű 50 ezres határ is elérhetőnek tűnik.

A 723 már a Bada platform 1.1 verzióját futtatja, amely tovább csiszolja annak képességeit, elsősorban a fejlesztők oldaláról, hogy elősegítse az alkalmazások működését különböző Bada-telefonokon is, például a szoftver felületének megfelelő átméretezésével. Felhasználó szempontból természetesen ugyanazt nyújtja, a Samsung okos módon a TouchWiz alatt egységesítette a különféle szoftverplatformot futtató érintőképernyős mobiljainak kezelését, beleértve a menürendszert és gesztusokat is.

A Bada és a Wave család nem az iPhone vagy az Android keményvonalas okostelefonos felhasználóit próbálja elcsábítani, hanem mindenki mást, aki igényes megépítettségű, a kor követelményeinek megfelelő érintőképernyős mobilt akar. A badás Samsung Apps bolttól egyelőre nem érdemes sokat várni, hiszen viszonylag fiatal a platform, így egyelőre kevés alkalmazás érhető el, és Magyarországon még csak az ingyenesek láthatóak a boltban, a fizetős modell itt még nem indult be. A Bada platform működését a gyakorlatban hamarosan részletesebben bemutatjuk egy cikk keretében. A Samsung idén legalább 10 millió badás telefont tervez eladni világszerte, de ez nagyon az alsó küszöb, az elvárások cégen belül ennél jóval magasabbak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.