:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. augusztus 26. 12:15

A Facebook is szakít az Internet Explorer 6-tal

Szinte hónapról-hónapra jelenti be valamelyik fontos webes szolgáltató, hogy a jövőben nem támogatja a Microsoft böngészőjének, az Internet Explorernek a 6-os verzióját. Tegnap a Facebook szállt be a játékba, s jövő hónaptól a chat már nem működik majd IE6 alól.

A Facebook hivatalos blogján jelentette be az egyik szoftvermérnök, hogy szeptember 15-től nem támogatják a 9 éves Internet Explorer 6 böngészőt. Habár akár azonnal is búcsút inthetnének, tudják, hogy sok felhasználó még továbbra is a régi böngészővel kínlódik, nekik adnak három hetet, hogy áttérhessenek, frissíthessenek egy újabb változatra anélkül, hogy a Facebookon való csevegésről egy pillanatra is le kellene mondaniuk.

IE6 No More

A több mint 72 online cég által tavaly augusztusban életre hívott “IE6 No More” kezdeményezéshez való csatlakozás oka, hogy az egyébként sokat kritizált Facebook chat jelentős fejlesztésen esett át, s a stabilabb és kényelmesebb működéshez számos olyan új megoldást kellett bevetni, amit a régi Internet Explorer már nem képes kezelni. Ez elsősorban HTML5 funkciókat takarhat, de a szeptemberi határidőig nem élesedik az új felület, így addig nem is derül ki, pontosan mivel készült a Facebook.

A közvélemény szerint az Internet Explorer túlélésében leginkább az IT-t elhanyagoló vállalatok a ludasak, de a HWSW korábbi megállapításai és a statisztikák szerint leginkább otthoni felhasználók gépein maradt meg a régi böngésző, noha a nyugati szaksajtó azzal magyarázza az IE6 17 százalékos piaci részesedést, hogy például az amerikai kormányhivatalokban továbbra is ez az egyetlen elfogadott böngésző, illetve azzal, hogy a vállalatok “back end” gépein gyakran maradt még meg a régi rendszer.

A valóság ennél jóval prózaibb. A magas arányért főként a kínai felhasználók felelősek, akik a kalóz Windows-kópiáikat egyáltalán nem frissítik, eközben pedig a világ nyugati felén szinte már eltűnt az IE6. Magyarországon a Rankings.hu számai szerint jelenleg az IE6 részesedése csupán 3,42 százalék, szemben az újabb két főverzióval, amik együttesen közel 28 százalékot harapnak ki a teljes tortából.

Már itt a 9 is

A Microsoft egyébként gőzerővel készül az Internet Explorer 9 bevezetésére, s ugyan eddig teljes titokban tartották az új változat végleges kinézetét, látványvilágát, tegnap a cég orosz részlege véletlenül elérhetővé tett képernyőmentéseket az új szoftverről. Ez ugyan csak apró öröm, de talán újabb IE6-használók hallanak arról, hogy szeretett böngészőjük már három verzióval előrébb jár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.