:

Szerző: Bizó Dániel

2010. február 11. 13:32

Már nem valós probléma az IE6

A közbölcsesség szerint az Internet Explorer 6 jelenléte magas, és ez a nagyvállalati felhasználásra vezethető vissza, ahol az intranetes alkalmazásokkal való kompatibilitás magyarázza a maradiságot. A friss statisztikák szerint azonban mindez tévedés, az IE6-ot nem a cégeknél kell keresni, és már nem is jelentős.

Hangos füttyszó

A HWSW hasábjain is többször foglalkoztunk azzal, hogy a statisztikák szerint az IE6 makacsul tartja magát egyes felhasználók körében, és akár minden negyedik netező ezt a böngészőverziót használta még tavaly. A szakmában mindez azért váltott ki jelentős visszhangot, mert az IE6 mára nemcsak teljesen elavulttá vált, hanem biztonsági képességei erősen hiányosak, ami segíti a féregkitöréseket, a szabványokat nem követő megjelenítése pedig az őrületbe kergeti a webfejlesztőket és az oldalak üzemeltetőit.

Az IE6 statisztikái keltette hullámok tavaly olyan magasra csaptak, hogy nyáron a Microsoft félig hivatalosan reagált is rá. A Microsoft böngészőfejlesztésekért felelős csoportjának egy vezetője, Dean Hachamovitch akkor egy blogbejegyzésben szögezte le, hogy a böngésző típusa a felhasználók egyéni döntése, és a Microsoft nem kényszerítheti rá senkire sem akaratát. Sőt, az IE6 és a Windows XP 2014-ig teljes körű támogatást élvez, vagyis karbantartják a kódot, és műszaki támogatást is kínálnak hozzá. Ekkor, júliusban a NetApplications adatai szerint a weblapok 27 százalékát IE6-tal töltötték le.

Gyakorlatilag mindenki a konzervatív vállalati IT-részlegekre mutogatott, hogy azok maradisága okoz ennyi kellemetlenséget az internetes web számára. A Microsoft ezt követően nem sokkal a nagyvállalati felhasználók számára, a Windows Server Update-en keresztül is megkezdte az IE8 terjesztését, így a rendszergazdák számára kattintás közelségébe került a frissítés. A megelőző hónapok azonban azt mutatták, hogy az IE6 bár kitartóan szorul vissza, a tendencia nem eléggé drámai ütemű, így a Microsoft lépéséhez sem fűztek sok reményt. Valóban, az IE6 folyamatosan visszaszorult, de közel fél év után is még 20 százalék felett állt a NetApplications alapján.

Az IE6-ellenességet táplálta az is, hogy több nagy oldal, köztük a Google több szolgáltatásán, köztük a YouTube videomegosztón és a Docs weboffice csomagnál is közölte, hogy megszüntetik az IE6 támogatását, és nem veszi már figyelembe, hogy oldalai jól működjenek a böngészővel. A webes közösség oldalakat hozott létre, ahol el lehet búcsúzni az IE6-tól, valamint kezdeményezések indultak, hogy a webadminok figyelmeztessék látogatóikat, ha IE6-ot használnak.

Árnyékra vetődve

A jelek szerint azonban a szakmai zavargások, itthon és tőlünk nyugatabbra minimum eltúlzottak voltak, pontosabban elkésettek, az IE6 problematikája mintegy fél éve már nem létezik, és gyors leszállópályán mozog a böngésző. A NetApplications globális statisztikái még mindig 20 százalék körülire teszik az IE6 részesedését, a nem publikus adatokba ásva azonban kiderül, hogy ennek nagy részét, felét Kína szolgáltatja, ahol a kalózgépek többségét egyáltalán nem frissíti, derül ki a NetApplications közleményéből.

Az sem igaz, hogy az amerikai és európai rossz statisztikákat a nagyvállalatok okozzák, legalábbis a windowsos statisztikákkal és hálózati teljesítményméréssel foglalkozó exo.performance.network közösségi oldal szerint. A Devil Mountain Software által készített statisztikai agent által több mint 23 ezer helyszínen gyűjtött adatok alapján a céges felhasználók többsége IE8-at alkalmaz Windows XP-n is, több mint 70 százalékban, közölte az exo blogja, és az IE6 kevesebb mint 10 százalékkal rendelkezik ezen az operációs rendszeren is, nemhogy a teljes felhasználói bázisból.

Ez alapján pedig nem igaz, hogy a céges felhasználók húzzák fel az IE6 arányát a teljes weben. A NetApplications földrajzilag bontott adatai fizetősek, annyit lehet tudni, hogy nagyjából 10 százalék körüli az IE6 részesedése az Egyesült Államokban is (az összes platformból, nem Windows XP-n, ott magasabb volna). Többségében tehát inkább egyéni felhasználók magyarázhatják az IE6 viszonylag magas arányát. A cégek vártnál progresszívebb hozzáállását utal az is, hogy az exo adatai alapján az alapból IE7-tel érkező Vistán is 80 százalék feletti az IE8 aránya, vagyis igenis frissítenek a vállalatok - az adatok reprezentatív voltán ugyanakkor lehet vitázni.

Bárhogyan is értékeljük az elmúlt időszakot, a számok és tendenciák alapján egyértelmű, hogy az IE6-probléma 2010-ben már egyáltalán nem valós. Magyarországon a gemiusRankings alapján az IE6 részesedése 7,6 százalék volt az elmúlt héten, és hetente nagyjából stabilan 0,2-0,3 pontot veszít, vagyis ilyen tendenciák mellett néhány hónapon belül teljesen marginalizálódik, és az év második felére már a parlamenti küszöböt sem fogja elérni.

Webfejlesztői vélemények szerint már egy ideje nem érdemes foglalkozni azzal, hogy a korszerű, új fejlesztésű weblapok IE6 alatt is jól jelenjenek meg, egyszerűen nem éri meg a fáradságot. A HWSW.hu oldalain az IE6 aránya februárban 3,5 százalék magasságába szorult már, megelőzi már a Chrome és az Opera is.

IE6, 2001-2010

Az IE6 végleges formájában 2001 augusztusában látta meg a napvilágot, és a Windows XP valamint a Windows Server 2003 alapértelmezett böngészője volt. A sors furcsasága, hogy amilyen sok kritikát kapott, olyannyira széles körben volt használatos, a mai napig tartja, és várhatóan még sokáig tartani fogja a részesedésbeli csúcsot, 80 százalék feletti aránya példa nélküli a modern böngészőharcok történetében, és csak a \'90-es években ellenállás nélkül hódító Netscape tudott magasabbra törni.

Az IE6 stratégiai siker volt a Microsoft számára, mivel Windowsához láncolta a webezést, és a szabványok (vélhetően szándékolt) szabálytalan kezelésével hosszú időre ellehetetlenítette a konkurenciát. A Microsoft azonban eltaktikázta magát, elhanyagolta az IE fejlesztését, amely szerény képességűnek, lassúnak, instabilnak és sebezhetőnek látszott a szakma szemében. Ezt kihasználva a szabványokat preferáló Mozilla Firefox sikeresen megtörte a hegemóniát, aminek köszönhetően mára ismét pezsgő fejlesztések folynak a böngészők terén - immár a Microsoft is nagy erőbedobásokkal igyekszik újra bevédeni pozícióit. Az IE6 bár 2014-ig támogatott, valójában már nyugodtan el lehet felejteni.

Viszlát, IE6!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.